Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BRI estimeaza noi deprecieri de active pentru institutiile financiare in lunile urmatoare

BRI estimeaza noi deprecieri de active pentru institutiile financiare in lunile urmatoare
Criza creditului a fortat companiile financiare din intreaga lume sa anunte deprecieri de active de aproximativ 503 miliarde dolari, insa noi pierderi ar putea fi anuntate in lunile urmatoare, a avertizat duminica Banca Reglementelor Internationale (BRI), institutie denumita si banca centrala a bancilor centrale, transmite AFP.


Ideea ca statele emergente sunt mai putin dependente de tarile dezvoltate a fost pusa sub semnul intrebarii in ultimele luni, in special in cazul tarilor care au beneficiat de investitii semnificative din partea economiilor avansate, considera BRI. In plus, inflatia a afectat si ea veniturile gospodariilor si companiilor din pietele emergente, afectand sentimentele investitorilor, a adaugat BRI.In ultimul sau raport referitor la pietele financiare mondiale, care cuprinde perioada cuprinsa intre sfarsitul lunii mai si sfarsitul lunii august, BRI sustine ca tendinta pietei s-a imbunatatit in luna iulie insa acest optimism s-a dovedit unul de scurta durata.In particular, pierderile trimestriale peste asteptari ale celor doua mari agentii imobiliare americane si ale altor importante companii de asigurari 'au readus in memorie temerile persistente referitoare la calitatea activelor', subliniaza raportul BRI.'In pofida unor deprecieri de active agregate de 503 miliarde dolari, anuntate de banci si companii de brokeraj de la debutul crizei creditului in 2007, noi deprecieri de active si vanzari de active sunt preconizate pentru lunile urmatoare, adaugandu-se constrangerilor de capital existente si la nevoile de finantare de care sunt legate', indica BRI.In luna iulie, guvernul american a intervenit pentru a impiedica falimentul a doua importante grupuri de finantare imobiliara, Fannie Mae (FNM) and Freddie Mac (FRE),care au pierdut miliarde de dolari de pe urma creditelor imobiliare.In contrast cu numerosi specialisti care sustin ca pietele emergente sunt capabile sa faca fata crizei creditului, BRI sustine ca si aceste piete 'au suferit o modificare dramatica a mediului in ultimele luni'. Perspectivele unei incetiniri a ritmului de crestere economica in economiile dezvoltate a afectat sentimentul investitorilor.In consecinta, acest lucru a pus noi presiuni asupra statelor (cum sunt statele din Europa de Est) care depind de investitiile venite din statele dezvoltate din Uniunea Europeana. De asemenea inflatia constituie si ea o provocare pentru gospodariile si rezultatele companiilor din statele emergente. 'In consecinta, precedentele estimari care mizau un decuplaj intre pietele emergente si criza din tarile dezvoltate sunt puse serios sub semnul intrebarii', sustine BRI.In luna iulie, banca centrala a bancilor centrale a apreciat ca economia mondiala ar putea sa se confrunte cu o criza importanta din cauza facilitatii de a imprumuta bani cu o dobanda deosebita de scazuta.Fondata in anul 1930, Banca Reglementelor Internationale este cea mai veche institutie financiara internationala. BRI este contraparte pentru tranzactiile financiare derulate de bancile centrale. In plus, BRI serveste si ca forum pentru facilitarea schimburilor de opinii intre institutiile de emisiune monetara si drept centru de cercetare economica si monetara. De asemenea, BRI actioneaza, printre altele, si ca agent sau mandatar pentru operatiunile financiare internationale.
Banca Nationala a Romaniei a devenit membra a Bancii Reglementelor Internationale inca din anul infiintarii (1930),
numarandu-se printre cele 55 banci centrale membre. In prezent, BNR detine 8.000 de actiuni din capitalul BRI, pentru care primeste anual dividende. Dupa 1990, BRI a acordat Bancii Nationale a Romaniei (BNR) asistenta tehnica pentru consolidarea functiilor de banca centrala.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1442 ori