100% profit in doi ani, asteptarile investitorilor in imobiliare pentru Romania si Bulgaria

Luni, 27 Noiembrie 2006, ora 05:43
1087 citiri

Poti fara un risc special sa castigi 100% in timp de doi ani? Da, si acest lucru legal, dar nu in una din tarile Uniunii Europene actuale. Atat poti castiga in Bulgaria si Romania.Desi pare incredibil, acest procent nu se refera la performantele investitiilor din trecut, ci sunt sperantele investitorilor pentru viitorul apropiat, dupa cum subliniaza un articol din revista poloneza de specialitate Wprost.

Varful pe piata imobiliara, care a inceput in cele noua tari noi ale comunitatii inainte de aderarea lor, este pe terminate. Investitorii au inceput deja sa cumpere locuinte, case si terenuri atractive in Bulgaria si Romania, care de la 1 ianuarie 2007 vor deveni membre cu drepturi depline in Uniune. La inceputul anului 2005, cand britanicul Channel 4 a enumerat cele mai bune 12 tari in care poti face avere in sectorul imobiliar in apropiatul deceniu, primul loc l-a ocupat Romania (profitul prognozat fiind de 414%), devansand Polonia (393%).

De la publicarea listei, pretul mediu pe 1 m locuibil in cele mai mari orase poloneze a crescut cu 65%. Profituri similare ii asteapta pe investitorii care cumpara imobile in Romania si Bulgaria. La sfarsitul listei intocmite de Channel 4 se aflau Cipru (locul 20), Spania (19), Italia (18), Franta (17). Nu e de mirare ca a inceput invazia investitorilor in "noua" Europa.

Profit solar

In perioada RPP, oraselul bulgar Litoralul Soarelui, situat la Marea Neagra, era simbolul luxului socialist. Astazi denumirea acestei statiuni este asociata cu luxul capitalist. In aprilie 2006, ziarul britanic "The Independent" scria ca "litoralul bulgar cu soarele lui, cu berea ieftina si mancarea buna poate deveni in scurt tinp a doua Costa del Sol (regiune turistica populara in Spania)".

Simon Tweddle, seful sectiei de analiza la firma britanica de consultanta Property Secrets, a cumparat acolo acum patru ani un apartament langa plaja. Azi valoreaza de patru ori mai mult decat a platit pe el. Aleksandra Zylka, coproprietara agentiei imobiliare Life-House Properties din Wroclaw, care se ocupa de intermedieri in comertul imobiliar peste granita, a cumparat anul trecut in aceasta statiune un apartament de 45 m patrati, platind 550 euro pe 1 m patrati. "Incepe acum vanzarea celei de a treia etape a acestei investitii si preturile au crescut la circa 1000 euro pentru 1 m patrat", spune Zylka. Inseamna ca in decurs de un an si-a multiplicat economiile cu peste 80%!

Majoritatea investitorilor polonezi cumpara imobile care costa circa 200.000 de zloti. "In Polonia cu acesti bani nu poti cumpara aproape nimic pe piata imobiliara. In Bulgaria aceasta suma ajunge pentru un apartament de lux la Marea Neagra", spune Zylka. Peste 80% din clientii polonezi ai agentiei din Wroclaw sunt investitori care au de gand sa cumpere o locuinta si mai tarziu sa o vanda cu un pret mai mare. Cererea de imobile in Bulgaria este asa de mare, ca deja si azi pentru cumpararea unui apartament trebuie sa astepti cateva luni.

Scump sau ieftin

Deocamdata conjunctura este favorabila pentru investitorii straini, care concureaza greu cu imbogatitii bulgari si romani. "In aceste tari piata creditelor ipotecare este slab dezvoltata. Bancile cer cel putin 20% partea lor, imprumuta pentru maxim 20 de ani, iar dobanda imprumuturilor in euro ajunge la 7%", spune Simon Tweddle.

"Dupa intrarea in UE, concurenta va face ca luarea unui credit pentru achizitionarea unei locuinte proprii sa fie la fel de ieftin ca si in Polonia. Atunci preturile vor creste rapid, pentru ca cererea nu va putea fi satisfacuta", adauga Tweddle. Ca are dreptate, o arata exemplul Sofiei.

Descoperirea Romaniei

"Piata imobiliara bulgara este deja foarte incalzita. In schimb Romania inca nu a fost descoperita de investitori" - spune Robert Chojnacki, presedintele firmei de consultanta redNet. Romania nu are statiuni la munte si la mare cum are Bulgaria, astfel ca piata de locuinte pentru investitori se limiteaza practic la Bucuresti si la o parte a litoralului Marii Negre. Acum patru ani, cand britanicul Kevin Stillmock a cumparat in centrul Bucurestiului un apartament de doua camere cu 25.000 de dolari, cunoscutii lui au spus ca arunca banii. Astazi, Stillmock ar primi pe apartamentul sau cu 400% mai mult - 100.000 dolari.

Bucurestiul a fost in anul 1978 distrus partial de un cutremur de pamant. Toate locuintele construite dupa aceasta catastrofa au o constructie rezistenta, care poate face fata unui nou cataclism. Chojnacki este de parere ca preturile investitiei ar putea creste mai mult in partea de Nord a orasului, unde se ridica noi cartiere, in special cele aproape de lacurile Floreasca, Tei si Colentina, dar si in partea de Est, in apropierea planificatei baze NATO. Bucurestiul are sansa unor preturi superioare celor medii in regiune si pentru ca la mijlocul anilor '90 in Romania a avut loc o improprietarire generala a cetatenilor cu terenurile statului. Drept rezultat, in centrul Bucurestiului se afla terenuri neconstruite care apartin catorva sute de persoane.

O agentie care vrea sa construiasca acolo trebuie mai intai sa se inteleaga cu toti proprietarii, ceea ce este foarte dificil si drept urmare - nu sunt sanse pentru o crestere semnificativa a numarului locuintelor si scaderea preturilor.

Bloombiz, Rador