Gura de oxigen pentru IMM-uri. 450.000 de firme scapa de TVA

Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 08:16
5333 citiri
Gura de oxigen pentru IMM-uri. 450.000 de firme scapa de TVA

Peste 450.000 de firme ar putea fi scutite de plata TVA, intr-o luna, dupa ce pragul cifrei de afaceri sau al veniturilor peste care firmele sunt obligate sa plateasca aceste taxe va fi majorat de la 35, la 50.000 euro.

Masura a fost solicitata de Romania si aprobata de Consiliul Uniunii Europene la sfarsitul lunii martie.

"Aceasta decizie era asteptata. De cand s-a adoptat acum trei ani Business Small Act, s-a prevazut ca IMM-urile vor avea un tratament fiscal imbunatatit, astfel incat sa fie stimulate", a declarat pentru Business24 presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Ovidiu Nicolescu.

Competitivitate crescuta pentru IMM-uri

In Romania, aproximativ 450.000 de firme, adica peste trei sferturi din totalul IMM-urilor, au o cifra de afaceri de pana la 50.000 de euro si intra, asadar, intra sub incidenta acestei decizii, spune presedintele CNIPMMR.

"Efectele sunt multiple si pozitive, faptul ca se vor capitaliza mai usor, ca vor putea tine o contabilitate simplificata, ceea ce inseamna eforturi si cheltuieli reduse, contribuie la fortificarea si relansarea lor", afirma Nicolescu.

In plus, pe termen mediu si lung, aceste reduceri de costuri vor contribui la cresterea competitivitatii, a exporturilor si la crearea de noi locuri de munca.

Masura ar putea fi aplicata intr-o luna

Masura este valabila pana in 2014 sau pana la implementarea unei noi directive europene privind plafoanele de cifra de afaceri sub care firmele pot fi exceptate de la plata TVA. Pe plan local, masura ar putea intra in vigoare cel mai devreme intr-o luna:

"Daca decizia a fost adoptata la nivelul UE, se poate deschide foarte bine Codul Fiscal si se poate pune in practica intr-o luna de zile, doar sa se vrea", a declarat Nicolescu.

Despre acest proiect se vorbeste inca de la sfarsitul anului 2010, cand Guvernul Romaniei a inclus in scrisoarea de intentie convenita cu Fondul Monetar International si solicitarea de majorare a plafonului peste care firmele sunt obligate sa plateasca TVA.

In document mai era mentionat si ca, odata adoptata aceasta masura, Ministerul Finantelor va introduce un sistem de simplificat de taxare pentru firmele cu cifra de afaceri sub plafonul de 50 mii de euro.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#majorare prag TVA IMM, #IMM plata TVA, #prag TVA IMM , #Lege IMM