CNIPMMR: IMM-urile cer noi masuri pentru relansarea procesului investitional

Joi, 22 Martie 2012, ora 12:23
4528 citiri
CNIPMMR: IMM-urile cer noi masuri pentru relansarea procesului investitional

IMM-urile solicita modificarea legii privind investitiile si introducerea unor prevederi care sa asigure in mod eficient si transparent stimularea investitiilor in Romania, a declarat joi, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Ovidiu Nicolescu.

Cred ca majoritatea populatiei a inteles ca daca vrem o relansare substantiala a economiei romanesti, acesta nu se poate realiza fara o amplificare a procesului investitional. Analizele facute de CNIPMMR au avut ca baza de plecare legea 78/2009 privind investitiile si pronind de la analiza acestei legi noi am formulat un set de probleme", a spus Ovidiu Nicolescu.

Potrivit presedintelui CNIPMMR, Ordonanta de Urgenta privind stimularea investitiilor nr.85/2008, aprobata prin Legea 78/2009 cuprinde numai dispozitii generale (principii, definitii si tipurile de facilitati, etc.), fara a reglementa conditiile de fond si de procedura, precum si modalitatile concrete de stimulare a investitiilor, acordarea efectiva a facilitatilor si stabilirea conditiilor de eligibilitate.

De asemenea, reprezentantii IMM-urilor sustin ca este necesara completarea resppective Ordonantei de Urgenta cu prevederi care sa asigure in mod eficient si transparent stimularea investitiilor in Romania, pentru dezvoltarea anumitor sectoare de activitate, in functie de prioritatile de dezvoltare la nivel national si pentru asigurarea unei dezvoltari economice echilibrate.

Ovidiu Nicolecu a declarat ca OU 85/2008 nu cuprinde criteriile specifice, cum ar fi: obiectivul, scopul, criteriile de eligibilitate, durata, bugetul, furnizorul, procedura de acordare, domeniile in care se face investitia si facilitatile acordate investitorilor, nereprezentand un progres raportat la dispozitiile legale anterioare privind stimularea investitiilor si acordarea de ajutoare de stat.

Totodata, el a subliniat faptul ca legislatia in cauza nu valorifica bunele practici la nivel european in domeniu.

Printre propuneerile formulate de CNIPMMR se numara completarea articolului 2, referitor la principiile de stimulare a investitiilor cu principiul monitorizarii - constand in crearea si actualizarea unei evidente detaliate referitoare la facilitatile acordate, precum si supravegherea respectarii conditiilor de acordare a facilitatilor.

De asemenea , este necesara completarea articolului 3, referitor la definitii cu definitia persoanelor defavorizate si stabilirea ulterior a unor masuri pentru stimularea investitiilor care vizeaza ocuparea acestora.

Ovidiu Nicolescu a declarat ca stimularea procesului investitional trebuie coordonata cu obiectivele Strategiei de la Lisabona, precum si cu trecerea la economia bazata pe cunostinte, motive pentru care propunem completarea art. 4 alin. (2), referitor la domenii cu urmatoarele domenii: formare profesionala si specializare, cercetare stiintifica fundamentala, cercetarea aplicativa, precum si de dezvoltare precompetitiva, inclusiv metode, procedee, tehnici si tehnologii noi aduse in Romania si care contribuie la deschiderea de noi piete in Romania, cresterea competitivitatii economiei romanesti pe plan international.

Ovidiu Nicolescu a declarat ca este necesra completarea capitoului referitor la facilitati, cu un articol privind categoriile de investitii, raportat la valoarea acestora si facilitatile acordate pentru fiecare tip de investitie.

Astfel, beneficiaza de facilitatile prevazute de prezenta lege investitorii care vor efectua intr-un interval de cel mult trei ani consecutivi de la data notificarii de catre Autoritatea responsabila a acordarii facilitatilor una sau mai multe dintre urmatoarele categorii de investitii: a) Investitii de categoria 1, care reprezinta investitiile a caror valoare este mai mare decat echivalentul in lei a 50 de milioane de euro;

b) Investitii de categoria 2, care reprezinta investitiile a caror valoare este de la echivalentul in lei a 10 milioane de euro, pana la echivalentul in lei a 50 de milioane de euro; c) Investitii de categoria 3, care reprezinta investitiile a caror valoare este de la echivalentul in lei a 1 milion de euro pana la echivalentul in lei a 10 de milioane de euro;

d) Investitii de categoria 4, care reprezinta investitiile a caror valoare este de la echivalentul in lei a 50.000 de euro pana la echivalentul in lei a 1 milion de euro.

Pentru a beneficia de facilitatile prevazute de prezenta lege, investitorii se obliga sa mentina investitia efectuata cu respectarea prevederilor prezentei legi pentru o perioada de cel putin 5 ani de la data finalizarii investitiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#IMM lege investitii, #CNIPMMR stimulare investitii, #programe CNIPMMR, #investitii IMM , #Lege IMM