Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

raport eurostat:

IMM-urile sunt responsabile pentru 19% din exporturile Romaniei catre Europa

IMM-urile sunt responsabile pentru 19% din exporturile Romaniei catre Europa


Microintreprinderile (firmele cu pana la noua angajati) au cea mai mare contributie la exporturile intracomunitare in sase state membre UE: Belgia (unde microintreprinderile sunt responsabile pentru 46% din totalul exporturilor intra-UE), Malta (37%), Ungaria (26%), Marea Britanie (23%), Romania si Suedia (ambele cu 19%), potrivit datelor publicate marti de Eurostat.

La nivel general, Intreprinderile Mici si Mijlocii (pana la 249 de angajati) sunt un motor al economiei UE, creand locuri de munca si contribuind la cresterea economica.

De asemenea, IMM-urile au o contributie substantiala la schimburile comerciale intracomunitare. Aproximativ 98% din companiile care fac schimb cu bunuri in interiorul UE sunt IMM-uri, inclusiv aproximativ 70% care sunt microintreprinderi.

Concret, IMM-urile sunt responsabile pentru 51% din importurile intra-UE si 45% din exporturile intra-UE.

Intreprinderile Mici si Mijlocii contribuie cel mai mult la exporturile intra-UE de bunuri in Cipru (88%) si Letonia (81%) si cel mai putin in Franta (21%) si Germania (26%).

In Romania, IMM-urile sunt responsabile pentru mai putin de jumatate din exporturile intra-UE de bunuri, un procent mai mic decat in Bulgaria si Ungaria, dar mai mare decat in Suedia, Finlanda, Polonia sau Cehia.

De asemenea, in marea majoritate a statelor membre UE, cel putin jumatate din valoarea importurilor intra-UE de bunuri este asigurata de IMM-uri, in principal in Letonia (85%), Cipru (82%), Estonia (79%) si Lituania (78%).

Doar in Franta, Germania, Cehia, Slovacia si Polonia, IMM-urile sunt responsabile pentru mai putin de jumatate din importurile intra-UE de bunuri.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 4532 ori
Citeste mai multe despreIMM exporturi Romania