CEROPE: Sectorul IMM-urilor din Romania se confrunta cu mai multe probleme

Luni, 02 Iulie 2012, ora 10:30
3897 citiri
CEROPE: Sectorul IMM-urilor din Romania se confrunta cu mai multe probleme

Sectorul intreprinderilor mici si mijlocii performeaza suboptimal, in Romania, intrucat se confrunta cu patru mari probleme: de masa critica, de dimensiune, de structura sectoriala si de rezilienta, potrivit studiului "Contributia IMM-urilor la cresterea economica - prezent si perspective", realizat de CEROPE.

"Problema de masa critica este direct observabila statistic, intrucat densitatea IMM la 1.000 locuitori in Romania este mult sub media europeana. Mai mult, daca folosim analiza in plan regional si izolam zona Bucuresti - Ilfov ca fiind un caz particular de concentrare, datele la nivelul celorlalte regiuni ofera o imagine si mai pesimista.

In termeni simpli, daca nu exista suficient de multe firme, nici contributia acestora la Valoarea Adaugata Bruta / Produsul Intern Brut nu poate sa fie nemaipomenita", se arata in document.

IMM-urile au un rol important in ocuparea fortei de munca, insa au nevoie de un context favorabil

Studiul mai spune ca, in Romania, contributia cheie a intreprinderilor mici si mijlocii la ocuparea fortei de munca si mai ales la cresterea economica nu poate fi realizata in lipsa unui ecosistem favorabil.

Exista un intreg ecosistem antreprenorial ce trebuie dezvoltat, cu componente sectoriale si regionale.

"Prin caracteristicile lor, IMM-urile ofera in economie avantaje pe care firmele mari nu le ofera (adica, spin-off, start-up, capital social, costuri de intrare si iesire mai mici, riscuri mai mici de esec etc.), care insa nu tin de ocupare sau crestere neaparat, ci de posibilitatile de consolidare a avantajelor in competitie pentru o regiune sau o tara", se arata in document.

Studiul mai explica faptul ca in perioada 2004 - 2008 de crestere economica sustinuta, firmele cu crestere rapida au creat 700.925 noi locuri de munca, ceea ce reprezinta 94% din toate noile locuri de munca aparute in ansamblul economiei Romaniei.

IMM-urile cu crestere rapida au generat 26% din cele peste 700.000 de locuri de munca.

Acest lucru demonstreaza clar potentialul imens pentru ocupare inmagazinat in doar 8%, respectiv 4% dintre toate intreprinderile active. In acelasi timp, acest segment de crestere rapida activeaza in multiple domenii afectate puternic de criza in perioada 2008 - 2010 - astfel se justifica faptul ca, dintre cele peste 700.000 de locuri de munca create in perioada de boom, peste jumatate, 375.000, au reprezentat pierdere neta cauzata de recesiune. Firmele cu crestere rapida sunt responsabile in proportie de 56% de pierderea neta de locuri de munca intre 2008 si 2010, iar IMM cu crestere rapida de 17%. Totusi, exista o diferentiere in cadrul segmentului angajatorilor cu crestere rapida pe care datele agregate nu reusesc sa o surprinda.

Astfel, desi, per ansamblu, numarul locurilor de munca pierdute este superior celor create, 9.641 firme cu crestere rapida (28% din total segment), din care majoritatea IMM-uri (9.528,99%), au continuat recrutarea in timpul crizei prin crearea a 242.800 noi locuri de munca', spune sursa citata.

Per ansamblu, firmele cu crestere rapida, desi minoritare, exercita cea mai semnificativa influenta asupra pietei muncii.

Situatia firmelor cu crestere rapida in primii cinci ani de activitate

"Au fost identificate 5.175 gazele (firme care inregistreaza crestere rapida in primii cinci ani de activitate), ceea ce reprezinta 15% din firmele cu crestere rapida si doar 1,2% din intreaga populatie de firme active din Romania la nivelul lui 2010. Marea majoritate a acestora, 95%, erau inca IMM in 2010, in timp ce 5% au devenit intreprinderi mari. In perioada 2008-2010, gazelele au ajuns sa angajeze 4-4,5% din toti salariatii din Romania. In aceeasi perioada, cifra de afaceri a gazelelor atingea 4,5-4,7% din totalul agregat al intreprinderilor din Romania.

Productivitatea muncii este indicatorul care da cea mai buna masura a performantei gazelelor relativ la celelalte tipuri de intreprinderi. Nivelul mediu al acestuia era de 325.000 lei in preturi curente 2010, cu 11% mai ridicata decat in firma cu crestere rapida medie si cu 55% peste productivitatea medie a firmelor cu crestere normala. Gazelele sunt considerate firmele care inregistreaza cresterea rapida in chiar primii 5 ani de activitate, asadar acest filtru suplimentar a fost aplicat celor 34.596 firme cu crestere rapida identificate", potrivit studiului.

Acesta mentioneaza ca "gazelele" sunt importante generatoare de locuri de munca noi.

"Acestea au creat 274.000 noi locuri de munca in perioada de crestere 2004 - 2008 (o treime din totalul locurilor de munca nou-create in ansamblul economiei Romaniei), ceea ce demonstreaza faptul ca gazelele reprezinta cel mai dinamic segment al firmelor cu crestere rapida. In acelasi timp, gazelele s-au dovedit mult mai rezistente la criza: in cadrul acestui segment a fost inregistrata intre 2008 si 2010 o pierdere neta de doar 27.000 locuri munca, ceea ce reprezinta doar 4% din pierderea pe tot ansamblul economiei si 7% din pierderea din cadrul firmelor cu crestere rapida. In concluzie, gazelele au creat in perioada de crestere un numar de locuri de munca disproportionat de mare in raport cu ponderea lor in populatia de intreprinderi, reusind sa pastreze majoritatea acestor locuri de munca pe timp de criza. Daca firmele mature cu crestere rapida reprezinta nucleul dur al acestui segment, gazelele pot fi considerate particulele dinamice din jurul acestora", demonstreaza documentul CEROPE.

De ce aleg muncitorii din Pakistan să se angajeze în România?
De ce aleg muncitorii din Pakistan să se angajeze în România?
În ultimii ani, România a devenit o destinație tot mai atractivă pentru muncitorii din Pakistan. Schimbările economice, legislative și sociale au creat un context favorabil pentru migrația...
Centrala Telefonică Virtuală: Soluția Ideală pentru Afacerea ta
Centrala Telefonică Virtuală: Soluția Ideală pentru Afacerea ta
În era digitală, eficiența comunicațiilor reprezintă un factor esențial în succesul unei afaceri. Cu toții știm cât de importantă este o linie de comunicare rapidă și eficientă între...
#IMM Romania, #sector IMM Romania, #probleme sector IMM, #firme cu crestere rapida, #IMM locuri de munca , #IMM Romania

Curs valutar

1 EUR = 4.9770 RON

0.0004

1 USD = 4.5425 RON

0.0290
  1. Semnalul că ne lovește criza: Bogătașul din SUA care stă pe o saltea de 2 miliarde de dolari, după o vânzare mamut
  2. Pentru Putin vine ziua fatidică de 12 octombrie: Șocul american ce ar împinge Rusia spre o criză iminentă
  3. Un brand emblematic în "Epoca de Aur" revine în actualitate. Decizia luată de proprietarii americani
  4. Regulile de conducere pe care prea puțini șoferi le cunosc. Titi Aur: „Am o mare problemă"
  5. Scădere masivă pe piața auto românească. Ce model de Dacia a revenit pe primul loc în preferințele românilor
  6. Lovitură de la Nicușor Dan: "E poate rezonabil să mai creștem puțin cât plătesc bucureștenii"
  7. În ce le recomandă un cunoscut om de afaceri românilor să investească: ”Eşti un prost pentru că n-ai văzut semnalele”
  8. Cum producătorii de mașini din China pot fenta taxele vamale din UE. Reacția unui mare gigant auto
  9. Mugur Isărescu desființează categoric activele cripto: Bitcoin „nu este reglementat, nu are garanțiile statului”. Cum compară oficialul BNR criptomonedele cu banii fiat
  10. Banca Națională a autorizat sistemul de plăți instant Blik în România. Cum funcționează metoda de plată care a devansat cardurile bancare în Polonia