2012, un an mai bun pentru mediul de afaceri roman

Vineri, 17 Februarie 2012, ora 18:00
4477 citiri
2012, un an mai bun pentru mediul de afaceri roman

Oamenii de afaceri romani se numara printre cei mai optimisti din Europa in privinta asteptarilor pentru anul 2012, in conditiile in care cuvantul ce caracterizeaza cel mai bine mediul de afaceri la nivel european este incertitudinea.

Sentimentul de incertitudine este legat fara echivoc de criza datoriilor din zona euro, potrivit rezultatelor unui studiu calitativ privind asteptarile mediului de afaceri, realizat de Asociatia Europeana a Camerelor de Comert si Industrie din UE (EuroChambres). Studiul a luat in considerare 6 indicatori: increderea mediului de afaceri, cifra de afaceri, comertul intern, exporturile, investitiile si locurile de munca.

Increderea in mediul de afaceri

Oamenii de afaceri sunt ceva mai neincrazatori in mediul de afaceri. Doar un sfert dintre respondenti asteapta o imbunatatire a situatiei, majoritatea considerand ca mediul de afaceri nu se va imbunatati in acest an.

Cu toate acestea, oamenii de afaceri din Romania, alaturi de cei din Bulgaria si Croatia sunt mult mai increzatori decat anul trecut. Si germanii capata curaj de la an la an, in timp ce francezii, alaturi de greci si austrieci sunt cei mai pesimisti in legatura cu evolutia mediului de afaceri in 2012.

Cifra de afaceri

Chiar daca sperantele in privinta cifrei de afaceri sunt ceva mai mici decat anul trecut, balanta ramane una pozitiva. Asadar, oamenii de afaceri din Uniunea Europeana asteapta o usoara crestere a acesteia in 2012.

In ciuda trendului general, Romania inregistreaza cea mai mare crestere in ceea ce priveste asteptarile de majorare a cifrei de afaceri in acest an, in timp ce Grecia este cea mai pesimista, langa Italia si Spania.

Comertul intern

Oamenii de afaceri din Uniunea Europeana nu prognozeaza o imbunatatire rapida a conditiilor in care se desfasoara comertul pe plan intern in anul 2012.

Criza datoriilor din zona euro subrezeste increderea atat in consumatori, cat si in partenerii de afaceri. Din cauza problemelor de pe piata muncii si a masurilor fiscale foarte restrictive, peste jumatate din respondenti spera ca vanzarile sa ramana macar la nivelul anului trecut, in timp ce doar un sfert se asteapta la incasari mai mari.

Romania a inregistrat si de aceasta data cea mai mare crestere a asteptarilor in privinta vanzarilor, alaturi de Ungaria. Cu toate acestea, Turcia a ramas cea mai optimista tara in 2012. La polul opus, Grecia, Portugalia si Spania se asteapta la cele mai mari scaderi ale vanzarilor.

Exporturile

Asteptarile in privinta exporturilor raman pozitive in majoritatea tarilor, rezultatele sondajului aratand ca volumul exporturilor va creste usor in 2012. Turcia ramane si de aceasta data cea mai optimista tara.

De asemenea, si asteptarile din Romania s-au imbunatatit, chiar daca sunt mai mici in comparatie cu cele ale unor tari precum Belgia, Estonia sau Bulgaria. La polul opus, Grecia este din nou cea mai pesimista tara, alaturi de Spania, Cipru si Portugalia.

Investitiile

Majoritatea oamenilor de afaceri sunt precauti cand vine vorba despre investitii. Cu toate acestea, asteptarile raman pozitive in Uniunea Europeana, chiar daca sunt mai mici decat anul trecut.

In timp ce jumatate dintre respondenti anticipeaza ca investitiile vor ramane la nivelul anului 2011, un sfert prevad o crestere, iar o cincime, o reducere.

Asteptarile germanilor si ale francezilor raman asemanatoare cu cele de anul trecut, in timp ce Romania, Turcia si Estonia inregistreaza cel mai mare grad de optimism. De asemenea, Romania a inregistrat si cea mai mare crestere a asteptarilor, de la un an la altul. Grecia, Spania si Portugalia raman si in aceasta privinta printre cele mai pesimiste tari.

Locurile de munca

Oamenii e afaceri prevad un an stabil in ceea ce priveste locurile de munca. Doua treimi dintre respondenti nu anticipeaza schimbari in 2012. In timp ce in Romania, Slovenia si Ungaria, oamenii de afaceri se asteapta la deblocarea angajarilor, Grecia, Spania si Cipru au prognozele cele mai pesimiste. Si Franta devine tot mai neincrezatoare de la un an la celalalt, in timp ce Turcia, Belgia si Estonia sunt cele mai increzatoare in aceasta privinta.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#mediu afaceri incredere economie, #exporturi 2012, #locuri de munca 2012, #investitii 2012, #previziuni mediu de afaceri , #IMM Romania