Cum pot lua tinerii antreprenori 10.000 de euro de la stat si ce pot face cu ei

Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 11:15
19573 citiri
Cum pot lua tinerii antreprenori 10.000 de euro de la stat si ce pot face cu ei
Tinerii oameni de afaceri nu platesc taxe pentru inregistrarea la Oficiile Registrului Comertului

Guvernul va continua sa acorde 10.000 de euro finantare nerambursabila pentru start-up-urile tinerilor intreprinzatori. Pana acum, peste 2.500 de firme s-au infiintat astfel de fonduri, iar domeniile cele mai cautate au fost: service-urile auto, firmele de contructii, restaurantele si fabricile de paine.

Tinerii cu varsta de pana in 35 de ani pot primi de la stat o finantare nerambursabile de 10.000 de euro pentru a pune bazele unei afaceri. In plus, ei vor beneficia si de scutirea de la plata contributiilor sociale pentru nu mai mult de patru angajati.

"Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de tinerii intreprinzatori" a inceput in 2011 si pana in prezent a "ajutat" la infiintarea a peste 2.500 de SRL-D-uri (Societatii cu Raspundere Limitata - Debutant). In 2011 au fost infiintate 1.256 de societati, iar anul trecut numarul lor a ajuns la 1.332.

Programul va dura pana in 2020

"Cele mai multe SRLD-uri au declarat la infiintare ca activitate principala intretinerea si repararea autovehiculelor, lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale, restaurant, fabricarea painii, fabricarea prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie, coafura si alte activitati de infrumusetare", au declarat pentru Business24 Andreea Stanciu, consilier la Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM).

Guvernul a aprobat prelungirea aplicarii acestui program pentru perioada 2013-2020, pentru un numar de cel putin 550 de beneficiari in fiecare an, prin asigurarea, din bugetul aprobat anual Ministerului Economiei a sumelor necesare pentru plata alocatiilor financiare nerambursabile necesare.

Avantajele programului: finantarea nerambursabila, scutirea de la plata contributiilor sociale

Prin acest program, tinerii intreprinzatori pot primi o finantare nerambursabila reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro, din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinantare.

Alocatiile financiare nerambursabile se acorda in lei, in limita plafonului aprobat de Ministerul Economiei.

Pentru afacerile mai mari, tinerii care infiinteaza un SRL-D pot opta pentru un credit care va fi garantat de Fondul National de Garantare al Creditelor pentru IMM. Institutia acorda garantii pentru creditele contractate de "SRL-D" pentru realizarii planurilor de afaceri acceptate de Agentie, pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 euro.

Cu patru angajati scapi de contributiile sociale

Firmele SRL-D sunt scutite de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata. Scutirea este plafonata la nivelul castigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior.

De asemenea, tinerii oameni de afaceri nu platesc taxe pentru pentru operatiunile de inmatriculare sau inregistrarea microintreprinderii efectuate la Oficiile Registrului Comertului.

Primii pasi pentru infiintarea unui SRL-D

- Infiintare SRL-D la Registrul Comertului - Fiecare solicitant se inregistreaza on-line cu user si parola pe site site-ul www.minind.ro, la sectiunea " Accesati Programele pentru IMM-uri finantate de la bugetul de stat" sau direct pe linkul http://programenationale2013.aippimm.ro;

- Dupa inregistrare solicitantul completeaza on line planul de afaceri si incarca documentele solicitate de aplicatie.

- Pagina principala a contului creat ofera informatii cu privire la introducerea datelor, meniurile de accesat, sectiunile din formularul de inscriere ce trebuie completate.Exista 7 sectiunii/categorii, toate fiind obligatorii, in cadrul fiecarei sectiuni existand indicatii clare cu privire la completarea acestora.

- Dupa completarea tuturor sectiunilor se transmite formularul de inscriere, planul de afaceri fiind inregistrat in sistem.

- Calcularea punctajelor planurilor de afaceri se face in timp real si transparent, la completarea de catre aplicanti a sectiunilor din aplicatia software. Aplicatia genereaza un punctaj pe baza criteriilor prevazute in anexa nr. 1 la Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 6/2011, aprobate prin HG nr. 96/2011.

- Punctajul minim acceptat este de 60 puncte.

- La institutia de credit, sunt transmise spre finantare, in limita bugetului anual, planurile de afaceri care obtin cel putin punctajul minim si care au fost avizate. La verificarea si aprobarea planurilor de afaceri se tine cont de principiul "primul venit - primul servit", in conditiile realizarii unui punctaj minim de 60 de puncte.

- Daca in urma analizei Planului de Afaceri si a documentelor atasate on line se constata ca informatiile declarate de solicitant nu sunt corecte/reale, ele generand si un punctaj diferit, mai mic de 60 de puncte, solicitantul primeste scrisoare de respingere la finantare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#tineri intreprinzatori ajutor stat, #fonduri nerambursabile tineri intreprinzatori, #oameni de afaceri fonduri nerambursabile , #Fonduri nerambursabile IMM