S-a relansat creditarea pentru IMM? A crescut numarul de garantii acordate

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 18:40
2331 citiri
S-a relansat creditarea pentru IMM? A crescut numarul de garantii acordate

Pentru ca finantarea prin banca a unei intreprinderi mici reprezinta a intreaga aventura, IMM-urile se bazeaza tot mai mult pe Fondul National de Garantare, in obtinerea unui credit.

Institutia a acordat in primele cinci luni 4.100 de garantii pentru firme mici si mijlocii, in valoare de 1,3 miliarde de lei, in crestere cu 63% fata de perioada similara a anului trecut.

Numarul beneficiarilor, IMM-uri, este in crestere cu 23% fata de intervalul similar din 2011. Numarul de garantii emise de Fond in acest an, pentru toti beneficiarii, cu exceptia celor din "Prima Casa", a depasit 4.750, in crestere cu 30% fata de primele cinci luni ale anului 2011.

Proiectele din fonduri europene si cele guvernamentale, pe plus

Reprezentantii Fondului spun ca analiza comparativa a celor doua perioade a identificat, de asemenea, continuarea trendului pozitiv inregistrat in accesarea garantiilor aferente proiectelor finantate din fonduri europene.

Astfel, in primele cinci luni ale acestui an, 300 de IMM-uri au accesat garantia Fondului in vederea implementarii de astfel de proiecte, ceea ce reprezinta un numar de circa trei ori mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Un trend similar s-a inregistrat si in cazul acordarii de garantii pentru derularea programelor guvernamentale, valoarea acestora atingand un nivel de peste 270 milioane lei, reprezentand o crestere de 2,3 ori fata de perioada similara a anului trecut. Dintre acestea, garantii in cuantum de circa 230 milioane lei au fost accesate de primarii si consilii locale, in vederea implementarii de proiecte cu o componenta de finantare europeana nerambursabila.

Conform reprezentantilor fondului, reluarea activitatii de garantare a IMM-urilor in cadrul programului Kogalniceanu, din luna martie, a insemnat deja sustinerea unui numar de circa 450 de firme, beneficiari de garantii in cuantum de peste 35 milioane lei.

Peste 10.000 de contracte de garantare prin "Prima Casa"

Programul "Prima Casa" a generat, in perioada analizata, aproximativ 10.200 de contracte de garantare, dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pana la finele lunii iunie, FNGCIMM estimeaza ca programul va ajunge la un total de peste 65.000 de beneficiari si finantari sustinute care vor depasi valoarea de 2,6 miliarde euro.

"Semnalam, pe langa dinamica pozitiva a rezultatelor inregistrate, si o imbunatatire a calitatii portofoliului de garantii. De asemenea, in sensul imbunatatirii permanente a parteneriatului nostru cu IMM-urile, in cateva zile vom anunta acordarea de noi facilitati beneficiarilor de garantii acordate de Fond, in interesul comun de stimulare a dezvoltarii continue a mediului de afaceri din Romania", a declarat Aurel Saramet, presedintele Fondului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#IMM atragere investitii, #IMM imprumuturi banci, #IMM acces finantare, #IMM motor crestere economica , #Fonduri IMM