Ai o idee inovatoare? Acum te poti imprumuta din bugetul UE pentru a-ti dezvolta afacerea

Luni, 07 Mai 2018, ora 14:49
5250 citiri
Ai o idee inovatoare? Acum te poti imprumuta din bugetul UE pentru a-ti dezvolta afacerea
Foto: CC0 Creative Commons

Fondul European de Investitii (FEI) si UniCredit Bank au semnat un contract de extindere a garantiei InnovFin pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM), cu scopul de a dinamiza accesul la finantare pentru firmele mici, mijlocii si cu capitalizare medie inovatoare din opt tari: Romania, Bulgaria, Croatia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Serbia, Bosnia si Hertegovina, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene (CE).

Acest nou acord va permite UniCredit sa ofere, atat prin bancile cat si prin entitatile sale de leasing, o finantare suplimentara de 340 de milioane de euro companiilor inovatoare din cele opt tari din Europa Centrala si de Est (CEE). Finantarea suplimentara vine in completarea portofoliului agreat initial de 160 de milioane de euro. Astfel, IMM-urile si firmele cu capitalizare medie din statele mentionate vor avea acces la fonduri de jumatate de miliard de euro.

Tranzactia beneficiaza de sprijinul Horizon 2020, programul-cadru pentru cercetare si inovare al UE, precum si al Fondului European pentru Investitii Strategice (FEIS), pilonul financiar al Planului de investitii pentru Europa, cunoscut ca "Planul Juncker".

Bancile din Serbia, Bosnia si Hertegovina vor fi sprijinite de garantia FEI si Orizont 2020, in timp ce contractele de garantie cu bancile grupului UniCredit din Romania, Bulgaria, Croatia, Cehia, Slovacia si Ungaria se vor baza pe sprijinul FEIS.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, responsabil pentru ocuparea fortei de munca, dezvoltare, investitii si competitivitate a declarat: "Acoperirea geografica a Fondului European pentru Investitii Strategice este extrem de importanta si ne bucuram ca, in urma acordului incheiat cu UniCredit, sase tari din Europa Centrala si de Est vor avea de castigat. IMM-urile din aceste state membre - precum si din doua tari vecine - pot aplica acum la UniCredit pentru imprumuturi din bugetul UE pentru a-si incepe sau a-si dezvolta afacerile".

La randul sau, directorul executiv al FEI, Pier Luigi Gilibert, a afirmat: "Odata cu dezvoltarea acestui acord, peste 500 de IMM-uri inovatoare vor beneficia de noi optiuni de finantare oferite de 13 filiale UniCredit in opt tari. UniCredit va valorifica experienta acumulata in cadrul InnovFin, prin atentia deosebita acordata IMM-urilor si firmelor cu capitalizare medie de-a lungul timpului si printr-o retea extinsa de sucursale in CEE, pentru a stimula inovatia si spiritul antreprenorial in randul companiilor cu potential de crestere".

Planul de investitii pentru Europa - Planul Juncker - este asteptat sa genereze investitii de 240,9 miliarde de euro, suma reprezentand peste trei sferturi din obiectivul de 315 miliarde de euro al investitiilor totale mobilizate, care au fost initial alocate.

In urma reuniunii Board-ului BEI, operatiunile aprobate in cadrul Fondului european pentru investitii strategice au o finantare totala de 47,4 miliarde de euro si se afla in toate statele membre ale UE.

Aproximativ 461.000 de IMM-uri ar urma sa beneficieze de pe urma imbunatatirii accesului la finantare, ca rezultat al acordurilor sprijinite de Planul Juncker.

Comisia Europeana si Banca Europena de Investitii estimeaza ca pana acum Fondului european pentru investitii strategice a sprijinit 300.000 de locuri de munca in UE. Pana in 2020 cifra ar trebui sa ajunga la 700.000.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#idei afaceri, #imprumut buget UE afaceri, #planul Juncker, #buget UE IMM , #Fonduri IMM