Aderarea la zona euro: Argumente pro si contra

Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 08:31
14089 citiri
Aderarea la zona euro: Argumente pro si contra

Guvernul roman nu da semne ca ar dori sa inghete planurile de aderare la zona euro, ultimele luni fiind presarate de declaratii in acest sens. Cu toate acestea, in conditiile instabilitatii situatiei economice europene, vecinii de la sud, bulgarii, au anuntat inghetarea planurilor de aderare.

Romania isi mentine tinta aderarii la zona euro pentru 2015. Cei doi ani petrecuti in ERM II - mecanismul cursului de schimb valutar, numit si antecamera zonei euro - vor ajuta oficialii sa constate daca Romania are capacitatea de a face conversia efectiva la moneda europeana si daca ar putea sa reziste impactului unei astfel de schimbari.

Aderarea Romaniei la zona euro: 2024, o tinta mai realista

Prin urmare, este sau nu o idee buna aderarea in zona euro in acest moment?

Argumente Pro

Conditiile de aderare

Fie ca vom adera sau nu la zona euro, indeplinirea conditiilor necesare nu poate dauna, ba din contra, ne va ajuta in viitor.

Astfel, trebuie mentinut un nivel al datoriei in PIB sub 60%, un deficit sub 3%, o inflatie care sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5% media ratelor de inflatie a celor mai performante trei state membre, un curs de schimb stabil si o rata a dobanzii nominale pe termen lung care sa nu fie mai mare cu 2% fata de rata celor mai performante trei state membre.

Aliniera monedelor

Odata ce Romania va folosi moneda europeana, va disparea rata de conversie, usurand viata de zi cu zi, cand numeroase facturi se platesc in moneda europeana. In plus, companiile care realizeaza operatiuni de import-export isi vor desfasura activitatea mai usor.

Imbunatatirea relatiei dintre Romania si UE

Relatia dintre Romania si UE este destul de proasta in acest moment, in mare parte din cauza instabilitatii politice din tara, dar nu numai. Problemele din segmentul justitiei si coruptia sunt alte cateva elemente evocate de liderii europeni in discutiile despre aderarea Romaniei la zona euro.

"Am constatat dimensiunile relatiei dintre Romania si Uniunea Europeana cand acest for a ordonat guvernului un program in 11 puncte, a ordonat renuntarea la anumite schimbari legislative facute, revenirea la o anumita situatie - a lasat sa se vada dimensiunile relatiei dintre Romania si UE", a spus analistul Ionel Blanculescu. Daca am adera la uniunea monetara, vocea Romaniei ar fi mai puternica in relatia cu autoritatile europene.

Argumente Contra

Criza din zona euro

S-a spus, in nenumarate randuri, ca tarile care au moneda proprie, precum Romania, au fost ocrotite, intr-o anumita masura, de criza, tocmai datorita posibilitatii de a actiona asupra cursului valutar pentru a-si ajuta economiile atunci cand era nevoie.

Aderarea la zona euro inainte de incheierea crizei ne va pune in pericol atat economia, cat si ajustarea corespunzatoare la noile conditii.

Romania nu este pregatita de aderare

Romania inca nu este pregatita de aderare la uniunea monetara europeana, atat din punct de vedere al indicilor economici, cat si din punctul de vedere al absorbtiei de fonduri europene, al institutiilor, justitiei, nivelului coruptiei si multe altele.

O aderare timpurie este contraindicata, Romania putand sa ajunga urmatorul exemplu negativ dat de liderii europeni, asa cum este Grecia.

"E celebra formula care spune ca decat sa intram in zona euro nepregatiti, mai bine nu intram. In spatele acestei formule se ascund lucruri mult mai complicate si trebuie o analiza serioasa pentru a vedea cat de pregatita este economia romaneasca sa intre in zona euro", este de parere analistul financiar Constantin Rudnitchi.

Diferentele majore dintre economia locala si cea europeana

Pentru a adera la zona euro, Romania trebuie sa indeplineasca criteriile asa numitului "plan de convergenta nominal". Acesta reprezinta indeplinirea masurilor minime de aderare la zona euro, nu echivalarea puterii economice a romaniei cu a marilor puteri europene.

Acelasi tratat de aderare mentioneaza insa si un al doilea set de cerinte, mai aspre, reunite in "planul de convergenta reala". Acest al doilea plan contureaza adevaratul nivel al puterii economice a marilor state europene si evidentiaza, in acelasi timp, diferentele acute dintre economii, cum ar fi, spre exemplu, cea a Romaniei si cea a Germaniei.

"Noi avem acum un nivel al datoriei in PIB corespunzator, de un deficit corespunzator, dar structural, economia tarii e pe butuci. Poti sa indeplinesti planul nominal, dar la cel real vei constata ca esti la ani lumina de zona euro", a declarat pentru Business24, Ionel Blanculescu.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#aderare romania zona euro, #aderare zona euro, #tinta aderare zona euro, #argumente aderare zona euro , #Finantare IMM