IMM-urile sunt de vina pentru creditele neperformante - FNGIMM

Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 12:12
6250 citiri
IMM-urile sunt de vina pentru creditele neperformante - FNGIMM

Intreprinderile Mici si Mijlocii sunt cele care imprima tendinta creditelor neperformante, iar microintreprinderile sunt cele mai riscante in opinia bancilor, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Simona Muresan, director executiv al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM).

"Daca pe partea de microcreditare cele mai recente statistici europene arata ca nu stam chiar atat de rau, avem totusi un onorabil loc 5 in Europa in ceea ce priveste numarul de beneficiari si un loc 7 in raport cu volumul microcreditarii. Vorbim totusi de cifre mici. Avem in vedere un volum de 100 milioane de euro si o pondere de circa 10% la nivelul Uniunii Europene.

Totusi, chiar si aceasta statistica arata realitatile mediului economic romanesc. Practic, valoarea medie a unei microfinantari este de 5.000 euro. Este foarte scazuta. 94% dintre beneficiarii acestor forme de creditare isi folosesc aceste resurse pentru a-si finanta afacerile si, din pacate, 72% dintre ei sunt nebancabili", a spus Muresan.

Potrivit acesteia, numarul IMM-urilor care solicita finantare in Romania este, practic, dublu fata de media europeana.

"Bancile sunt reticente. Cel mai recent sondaj de opinie privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei arata ca apetitul bancilor de a finanta IMM-uri este extrem de scazut. Toata nevoia de finantare se concentreaza pe termen scurt per corporatie, in ceea ce priveste IMM-urile urmand sa fie inregistrata o scadere a numarului solicitarilor de credite noi.

In cazul acestora pozitia bancilor poate fi inteleasa, IMM-urile sunt cele care imprima tendinta creditelor neperformante la plata creditelor bancare, in general.Microintreprinderile sunt cele mai riscante. Rata creditelor neperformante este invers proportionala cu dimensiunea IMM-ului", a explicat oficialul FNGCIMM.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#IMM credite neperformante, #Muresan declaratii credite neperformante, #Muresan declaratii IMM , #Credit IMM