Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

IMM-urile sunt de vina pentru creditele neperformante - FNGIMM

IMM-urile sunt de vina pentru creditele neperformante - FNGIMM


Intreprinderile Mici si Mijlocii sunt cele care imprima tendinta creditelor neperformante, iar microintreprinderile sunt cele mai riscante in opinia bancilor, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Simona Muresan, director executiv al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM).

"Daca pe partea de microcreditare cele mai recente statistici europene arata ca nu stam chiar atat de rau, avem totusi un onorabil loc 5 in Europa in ceea ce priveste numarul de beneficiari si un loc 7 in raport cu volumul microcreditarii. Vorbim totusi de cifre mici. Avem in vedere un volum de 100 milioane de euro si o pondere de circa 10% la nivelul Uniunii Europene.

Totusi, chiar si aceasta statistica arata realitatile mediului economic romanesc. Practic, valoarea medie a unei microfinantari este de 5.000 euro. Este foarte scazuta. 94% dintre beneficiarii acestor forme de creditare isi folosesc aceste resurse pentru a-si finanta afacerile si, din pacate, 72% dintre ei sunt nebancabili", a spus Muresan.

Potrivit acesteia, numarul IMM-urilor care solicita finantare in Romania este, practic, dublu fata de media europeana.

"Bancile sunt reticente. Cel mai recent sondaj de opinie privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei arata ca apetitul bancilor de a finanta IMM-uri este extrem de scazut. Toata nevoia de finantare se concentreaza pe termen scurt per corporatie, in ceea ce priveste IMM-urile urmand sa fie inregistrata o scadere a numarului solicitarilor de credite noi.

In cazul acestora pozitia bancilor poate fi inteleasa, IMM-urile sunt cele care imprima tendinta creditelor neperformante la plata creditelor bancare, in general.Microintreprinderile sunt cele mai riscante. Rata creditelor neperformante este invers proportionala cu dimensiunea IMM-ului", a explicat oficialul FNGCIMM.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 5978 ori