Fondurile Programului Kogalniceanu s-au terminat. Ce-au facut romanii cu banii

Marti, 14 Mai 2013, ora 15:40
3257 citiri
Fondurile Programului Kogalniceanu s-au terminat. Ce-au facut romanii cu banii

Fondurile alocate in acest an pentru Programul Kogalniceanu au fost epuizate in doar doua saptamani de la lansare, perioada in care s-au inscris circa 1200 de firme. Interesul acordat acestui program se datoreaza majorarii plafonului liniei de credit cu dobanda subventionata, spun antreprenorii care au aplicat.

Daca anul trecut, suma care putea fi contractata prin intermediul programului era de 125.000 de lei (30.000 de euro) cu subventionarea partiala a dobanzii bancare, in acest an, suma a crescut la 400.000 de lei (93.000 de euro), iar dobanda este subventionata integral. In plus statul se ofera sa acorde si garantii prin FNGCIMM, in cazul in care societatea nu dispune.

Fondurile alocate pentru 2013 s-au ridicat la 16,115 milioane de lei (3,7 milioane de euro), iar plafonul de garantii, la 300 de milioane de lei (70 de milioane de euro), potrivit autoritatii de management Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM).

Perioada de rambursare a creditelor acordate in cadrul programului Kogalniceanu este de maximum un an de la data acordarii. Linia de credit se poate prelungi cu cel mult un an de la data scadentei, fara a depasi perioada de implementare a programului. Suma contractata nu trebuie sa depaseasca 30% din cifra de afaceri a intreprinderii.

Valoarea liniei de credit este tentanta

In aceste conditii, o colaborare cu statul devine dezirabila, considera Doru Ursu, Manager partner la Dem Media, o agentie de publicitate din Galati, care a aplicat in acest an.

"Am aplicat pentru a scapa de o parte din costurile de finantare. Vom retrage banii nostri din fluxul de capital si vom folosi suma din proiect. Pana acum nu am aplicat deoarece valoarea era prea mica, in comparatie cu efortul pe care trebuia sa il depunem", a explicat omul de afaceri.

Dem Media are experienta in proiecte cu statul, reusind in 2011 sa finalizare si un proiect cu finantare europeana, in valoare de 280.000 de euro. La ultima raportare financiara, in 2011, avea 11 angajati si o cifra de afaceri de 900.367 de lei (210.000 de euro). Profitul s-a ridicat la 2.848 lei (aproape 700 de euro).

Statul uita sa mai plateasca dobanzile

Antreprenorii sunt multumiti si de procedura de aplicare online, pe care o considera facila si rapida. Parerea este impartasita si de Sorin Iordache, directorul Sofin Invest, o firma din Bacau care ofera servicii de instalatii electrice. Omul de afaceri a aplicat anul trecut si a obtinut in noiembrie o linie de finantare pentru o perioada de un an, cu dobanda subventionata si garantii din partea statului. Banii i-au fost folositori pentru finantarea operatiunilor curente, insa ar aprecia mai multa seriozitate din partea statului.

"Eu platesc dobanda la banca, iar apoi primesc de la stat rambursarea. De doua luni insa, nu am mai primit banii. Probabil ca vor ajunge cu intarziere", crede Iordache.

Sofin Invest numara opt angajati si a inregistrat in 2011 o cifra de afaceri neta de 1.097.788 lei (230.000 de euro) si un profit net de 18.980 lei (4.400 de euro).

Pot accesa credite prin programul Kogalniceanu IMM-urile care nu se afla in litigiu, in calitate de parati, cu Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Economiei si institutia de credit partenera, suma ajutoarelor de minimis de care au beneficiat intr-o perioada de trei ani fiscali, luand in calcul inclusiv ajutorul acordat in baza programului, nu depaseste echivalentul in lei a 200.000 de euro, respectiv 100.000 euro in cazul IMM-urilor care isi desfasoara activitatea in sectorul transportului rutier, nu figureaza cu credite restante in baza de date a Centralei Riscurilor Bancare si impotriva lor nu s-a deschis procedura insolventei.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#aplicare program Kogalniceanu, #finantare imm, #feedback program Kogalniceanu , #AIPPIMM