Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Tranzactionarea de energie prin intermediul BRM- un demers sortit esecului

Tranzactionarea de energie prin intermediul BRM- un demers sortit esecului

Comentatorul economic Ilie Serbanescu considera ca demersul privind tranzactionarea energiei prin Bursa Romana de Marfuri este sortit esecului, deoarece este ceva artificial.

'Este ceva artificial. A fost impusa de Uniunea Europeana o liberalizare a pietei, fara ca sa existe vreo conditie, vreun fel de conditii in Romania pentru asa ceva. Unu, pentru ca nu exista decat un singur proprietar, anume statul, si doi, pentru ca toti producatorii au costuri diferite de productie, nu atat din motive tehnologice, ci din motive naturale. Nu poti sa faci concurenta intre costurile cu care se produce energia electrica intr-o hidrocentrala si cu cele dintr-o termocentrala', a declarat Serbanescu pentru BBC.

Acesta a mai precizat ca intentiile Ministerului Economiei si Comertului ca tranzactiile cu energie sa se faca la lumina sunt 'iluzii desarte'.

'Pe piata exista producatori care produc cu mai putin de 10 dolari MW si producatori care o fac cu 70 de dolari. Au aparut niste intermediari, care au dreptul sa cumpere de la producatori si sa vanda la consumatori. Dar nici unul nu-i nebun sa se duca sa preia energie produsa scump in termocentrale. Deci, toti s-au inghesuit pe energia ieftina, pe care vor s-o vanda scump, si consumatorilor care nu au aceasta optiune, cum sunt consumatorii mici, consumatorii casnici, pur si simplu nu le ramane sa cumpere decat energia produsa scump in termocentrale. Pai asta este liberalizare? Asta este un jaf! Nu e liberalizare', a mai spus analistul.

Brokerul initiator - SC ENNET Grup SRL - a lansat, la prima sedinta de tranzactionare de la Bursa Monetar Financiara si de Marfuri, din ringul de energie, ordine de cumparare pentru o cantitate de 87.840 Mwh banda 10 Mwh, cu livrare in perioada 1 martie 2007 - 29 februarie 2008, cu data de incepere a livrarii 1 martie 2007, informeaza un comunicat remis Rompres.

In prima sedinta de tranzactionare a existat o singura oferta de vanzare din partea societatii Inteltra SRL, in aceste conditii avand loc o negociere publica directa intre cele doua parti.

Oferta financiara a vanzatorului a pornit de la valoarea de 184 lei/Mwh si a scazut pana la valoarea de 179,5 lei/Mwh, ceea ce reprezinta o variatie de 2,5 la suta. Pretul initial de cumparare al societatii Ennet Group s-a cifrat la 148 lei/Mwh, iar in urma negocierii a crescut cu sapte la suta, pana la valoarea de 159 lei/Mwh. Desi ambele parti au negociat direct si au modificat oferta/cererea initiala, nu s-a ajuns la o valoare comuna, astfel incat nu a existat posibilitatea incheierii contractului bursier.

BRM considera ca era dificil de realizat contractul in conditiile evidente de lipsa de energie ieftina, mai ales cu un termen de incepere a livrarii cu data de 1 martie 2007.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 906 ori