Sa ne bucuram sau sa ne speriem de aprecierea leului?

Marti, 19 Ianuarie 2010, ora 12:41
1808 citiri
Sa ne bucuram sau sa ne speriem de aprecierea leului?

Aprecierea de inceput de an a monedei nationale fata de euro a reprezentat un motiv de bucurie pentru cei care aveau de platit rate si chirii. De la o zi la alta leul castiga ban dupa ban, insa intrebarea este cat va pierde atunci cand va pierde.

Trei economisti au explicat pentru Ziare.com care sunt avantajele si dezavantajele scaderii monedei europene fata de leu si au facut cateva estimari in legatura cu moneda nationala pentru prima jumatate a anului.

"Efectele pozitive se vad la nivelul celor indatorati in valuta care simt o usurare din aceasta apreciere a leului, efortul de rambursare a creditelor in valuta fiind unul ceva un pic mai mic, pentru ca nu discutam de o apreciere foarte mare, discutam de o apreciere de 2-3%, ceea ce nu e ceva spectaculos", ne-a declarat Ionut Dumitru,
economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Cat despre efectele negative, Dumitru sustine ca "ele s-ar putea repercuta asupra exportatorilor, numai ca, datorita faptului ca avem crestere de productivitate in industrie si salariile in termen real scad, o apreciere de leu nu este atat de nociva".

"Daca aprecierea leului se va produce in linie cu cresterile de productivitate, cu castigurile de productivitate, nu ar fi nicio problema. Deci aprecierea asta e important sa nu fie prea mare si sa nu fie mai mare decat castigurile de productivitate. Daca aprecierea va fi in linie cu castigurile de productivitate nu va fi nicio problema asupra exportatorilor", a mai explicat Ionut Dumitru.

In ceea ce priveste o estimare pentru prima jumatate a anului 2010, economistul sef al Raiffeisen spune ca ar trebui sa ne asteptam la un curs de 4,1 lei/euro.

Analistul Ilie Serbanescu, fost ministru in Cabinetul Ciorbea, spune ca aprecierea leului este "ceva ingrozitor" si ca trebuie sa ne asteptam la urmari pe masura.

"Nu e exista niciun avantaj, este groaznic, ceva ingrozitor, pentru ca asta e o chestiune pasagera, o chestiune artificiala. Nu poate sa mearga bine o moneda care reprezinta o economie care merge prost. Asa ca astea sunt niste aiureli si asta se razbuna.

Va dura doua-trei luni, dupa care vine plata! Si cei care au intrat in aceasta capcana, aia sunt cei care vor plati in primul rand, dar vor plati si oameni complet nevinovati ai acestei chestiuni, care este montata de speculatori straini si care nu are nicio legatura cu bazele economiei tarii in care ne aflam", ne-a declarat si Ilie Serbanescu.

Analistul considera ca "nu exista un raport ideal leu/euro, iar cel care exista acum nu are nicio legatura cu piata reala". Cat despre evolutia lucrurilor in primele sase luni ale anului, Serbanescu sustine ca "ne vom intoarce de unde am venit": "Ne intoarcem de unde am venit si leul va incepe sa resimta avatarurile anului 2010".

Un pic mai optimist s-a declarat presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru. Acesta spune ca ne putem astepta ca raportul euro/leu in primele sase luni ale anului sa fie in jur de 4,1-4,3 lei/euro si ca atat timp cat exista o anumita stabilitate situatia este buna.

"Sigur ca exista efecte pozitive ale aprecierii leului, dar sunt cele clasice enumarate: importatorii, cei care au rate si credite in euro, inclusiv in afacerile care au credite in euro. Si cum economia romaneasca e euroizata, sigur ca lucrurile par a fi bune deocmadata", spune Pogonaru.

Acesta sustine ca dezavantaje ar putea fi resimtite de exportatori, insa atat timp cat nu exista o volatilitate mult prea mare, lucrurile sunt in ordine.

"Deocamdata alte efecte negative nu sunt. Noi estimam o miscare a leului in jur de 4,1-4,3 lei/euro. Totul tine de volatilitate! In masura in care incepe sa sparga aceste praguri, lucrurile devin impredictibile si cand lucrurile devin impredictibile asta e cel mai rau lucru pentru mediul de afaceri", spune Pogonarul.

Presedintele AOAR sustine, insa, ca exista o anumita stabilitate pe piata in acest moment, acesta reprezentand idealul cand vine vorba de afaceri.

"Exista un culoar in care businessul sa anticipeze ca leul va sta, asta e idealul, sa existe aceasta stabilitate. Eu personal mi-am fixat aceasta stabilitate intre 4,1-4,3. Am zis ca nivelul de echilibru este pe acolo, lucrurile se vor misca pe acolo, atat timp cat se misca acolo imi da o senzatie de confort, de siguranta pentru business, ca nu mai am surprize si pe curs. Deci idealul e sa stiu ca nu are o volatilitate mult prea mare", ne-a mai declarat Florin Pogonaru.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#apreciere, # leu, # euro, # exporturi , #stiri Ilie Serbanescu