Romanii vor avea un loc de munca dar vor avea mai putini bani

Joi, 31 Decembrie 2009, ora 09:00
1334 citiri
Romanii vor avea un loc de munca dar vor avea mai putini bani

Executivul ar putea decide, daca va obtine sprijinul BNR, ca cea mai buna varianta este ca scaderea salariilor sa nu fie facuta de persoane, prin legi, sub semnatura, ci prin aprecierea generalizata a preturilor. Altfel spus, in loc sa taie din salarii ?i din pensii sau din cheltuielile statului, guvernul ar putea prefera sa le devalorizeze printr-o inflatie mare.

Cel mai bun exemplu este chiar cel de anul acesta. In bani, salariul mediu net pe economie a crescut de la 1.309 lei la 1.350 de lei, respectiv cu 3,1%. Exprimat in putere de cumparare insa (scazand inflatia), salariul mediu net pe economie s-a micsorat de fapt cu 2,3%, conform Comisiei Nationale de Prognoza.

 

In timp ce pentru romanul de rand inflatia inseamna ca va putea cumpara din ce in ce mai putin cu aceeasi bani, pentru politicieni inflatia este "mana cereasca", dupa cum o numeste analistul economic Ilie Serbanescu.

O inflatie scapata de sub control ar diminua pana la zero sansele Romaniei de a intra in ERM II, anticamera adoptarii monedei unice europene in 2012, asa cum a fost anuntat in calendarul oficial de integrare la UE. Intrebat daca nu se va evita totusi o inflatie mare intentionata pentru a nu rata adoptarea euro, Serbanescu ne-a raspuns razand binevoitor: "Euro? Pai asta e in 2012. Ei traiesc de pe-o zi pe alta. Cine sa se gandeasca la euro?". Oricum, dupa cum sustine acelasi analist economic, din fericire sau din pacate, in momentul de fata conteaza mult prea putin ce face statul pentru a redresa economia, pentru ca Romania este o "anexa bananiera" a UE. "Nu va ingrijorati. Solutia problemei nu este la noi, ci la straini. Cat poate statul sa taie? 3-4 miliarde? Daca straini isi reduc expunerea pe Romania cu 10% au scos de la noi 6 miliarde. "

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#serbanescu, # inflatie, # adoptare euro, # salarii, # putere cumparare , #stiri Ilie Serbanescu