Referendumul lasa rece economia romaneasca

Luni, 21 Mai 2007, ora 03:00
956 citiri

Rezultatul referendumului pentru demiterea presedintelui Basescu nu a avut nici un impact asupra pietei financiare deoarece este dominata de capitalul strain si singurul efect ar putea fi retragerea unor plasamente speculative, a declarat analistul economic, Ilie Serbanescu.

"Cativa investitori ar putea sa-si marcheze profiturile, iar altii sa-si intarzie venirea, acestea ar fi singurele schimbari pe care le-ar aduce rezultatul referendumului asupra pietei financiare", a spus Serbanescu. Daca isi marcheaza profiturile capitalurile speculative este un aspect pozitiv, deoarece nu vor mai impinge leul artificial, in sus, a explicat Ilie Serbanescu.

El a mentionat ca rezultatul referendumului ar fi avut vreun impact asupra pietei financiare in conditiile in care capitalul strain ar fi ingrijorat, si ca reactie, "fie nu ar mai veni in Romania, fie cel deja existent ar pleca, lucru care nu se intampla in prezent".

Ilie Serbanescu a mai spus ca economia romaneasca nu reactioneaza deocamdata la asemenea probleme, intrucat se afla sub imperiul sectorului privat si este dominata de capitalul strain, care dicteaza integral.

In opinia lui, axa majora a economiei se afla in mainile capitalului strain, iar cresterea economica este generata de investitiile straine. "Leul este demolat pe termen lung si este impins in sus de capitalurile speculative, dincolo de ceea ce ar permite economia", spune Serbanescu.

"Politicienii isi fac jocurile lor, iar capitalurile straine care domina economia isi fac si ele jocurile lor", a explicat analistul.

Pe de alta parte, "piata bancara este o gluma. In Romania este un complot al bancilor, deoarece pe aceasta piata nu putem vorbi de concurenta, dobanzile si comisioanele fiind abominabile", a mai spus Ilie Serbanescu. El a precizat ca marjele de dobanda sunt foarte mari in comparatie cu cele practicate in tarile de origine, iar bancile care opereaza in Romania isi permit aranjamente pentru care in strainatate ar fi penalizate.


Bloombiz
(Sursa: NewsIn)