I.Serbanescu - Stavilirea inflatiei, doar prin blocarea creditului

Marti, 01 Iulie 2008, ora 14:08
1414 citiri
I.Serbanescu - Stavilirea inflatiei, doar prin blocarea creditului

Singura masura pentru stavilirea inflatiei ar fi blocarea creditului, pentru a nu mai creste consumul, a declarat marti pentru Rompres analistul economic Ilie Serbanescu.

In contextul valului de scumpiri de la 1 iulie, el a apreciat ca nu mai sunt sanse ca pana la sfarsitul acestui an inflatia sa 'dea inapoi'.

'Mai poate scadea inflatia doar daca ajunge la 12 la suta si apoi sa coboare la 10 la suta, altfel nu. tintele de inflatie sunt ale BNR, iar cresterile de preturi sunt ale altora. Bietul guvernator nu are nicio legatura cu aceste cresteri', a spus Serbanescu.

In opinia sa, singura masura ar fi blocarea creditului, ca sa nu mai creasca consumul, pentru ca de acolo vin tendintele inflationiste.

'De la BNR ar putea veni si solutia, dar BNR nu se poate lupta si cu Uniunea Europeana si cu lacomia bancilor', a spus Serbanescu.

In ceea ce priveste propunerile din zona partidelor politice pentru solutii in chestiunea cresterii preturilor, analistul economic considera ca nu se va umbla la Codul Fiscal imediat, dar acesta va fi primul vizat odata ce va fi instalat un nou guvern.

'Daca pana la alegeri se mai adopta si alte masuri pe placul nu-stiu-cui, noul guvern isi va inaugura mandatul cu umblari la Codul Fiscal, in frunte cu majorarea TVA. Ca acest lucru ne convine sau nu, ca este in spiritul economie de piata sau nu, ca este congruent cu ce spune UE sau nu, nu are importanta. Economia nu tine cont de aceste aiureli', a mai spus Serbanescu.

Presedintele Traian Basescu se intalneste marti cu reprezentantii partidelor pentru a discuta eventuale solutii in chestiunea cresterii preturilor la alimente si combustibil. Liderul PD-L, Emil Boc, anunta ca partidul sau va face mai multe propuneri, printre acestea cresterea venitului minim garantat, acordarea de ajutoare si pentru energia electrica folosita de populatie, cresterea salariului minim garantat si majorarea in avans a pensiilor.

La randul sau, vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, a propus ca, intr-o eventuala sesiune extraordinara a Parlamentului, sa se discute, in primul rand, modificarea Codului Fiscal.

Analistul economic Liviu Voinea a declarat la un post de radio ca cele mai multe dintre aceste propuneri sunt solutii inflationiste, care nu pot rezolva problema reala.