Economia Romaniei creste! Sau nu...

Joi, 11 Februarie 2010, ora 13:28
1523 citiri
Economia Romaniei creste! Sau nu...

Desi are multe formule matematice, economia nu este, nici pe departe, o stiinta exacta. Dovada o fac multitudinea de estimari facute de analisti si economisti, multe dintre ele batandu-se cap in cap.

Dupa ce, marti, analistii de la ING Bank au anuntat ca Romania a iesit din recesiune in trimestrul al patrulea de anul trecut, inregistrand o crestere economica de 0,6 procente, fata de trimestrul anterior, miercuri, analistii internationali au spus ca, de fapt, intreaga zona din estul Europei, inclusiv Romania, vor ramane in recesiune si in 2010.

Potrivit analistilor de la Capital Economics, tarile cu industrii bancare "fragile", vor avea o crestere economica extrem de slaba in acest an, din cauza faptului ca bancile nu vor acorda imprumuturi.

Astfel, economiile din Romania, Ungaria, Bulgaria, Letonia, Lituania si Estonia se vor contracta, pentru al doilea an la rand, in 2010. In schimb, in Polonia, Turcia si Republica Ceha, unde exista industrii financiare "sanatoase", redresarea va fi accentuata, spun analistii, citati de Bloomberg.


In Romania, parerile sunt impartite. "Bancile au interesele lor cand fac estimari", a declarat, pentru Ziare.com, analistul Ilie Serbanescu.

"Nu putem face nimic, pentru ca depindem de stapan, adica de capitalul strain. Nu stiu ce interese au investitorii straini, daca mai au in vedere Romania sau nu, daca grupurile din Viena sau Berlin vor sa mai investeasca aici", a adaugat Serbanescu.

Potrivit spuselor sale, economia romana nu are de unde sa-si revina. "Ce sa creasca? Vanzarile de masini? Bancile nu dau credite. Electrocasnicele? Nu. Iar la imobiliare, nimeni nu stie cum va evolua piata. Cheltuielile din administratia publica au scazut, dar doar pentru ca asa a vrut FMI", a explicat analistul.


Chiar daca unele sectoare ale economiei ar putea inregistra cresteri usoare, nivelul de trai va continua sa scada, iar somajul se va majora.

"Legea salarizarii si legea pensiilor au fost date pentru a scadea salariile, respectiv pensiile. Iar mediul privat a refuzat de nu stiu cate ori cresterea salariului minim pe economie. Sunt foarte multi tampiti, de pot sa creada ca vom iesi din recesiune", a adaugat Serbanescu.

Industria a iesit din recesiune

In schimb, potrivit analistilor de la Raiffeisen Bank, Romania este pe drumul cel bun si va inregistra o crestere usoara in acest an, dupa ce, in trimestrul al patrulea din 2009, am avut o crestere de putin peste 1%, comparativ cu trimestrul anterior, desi exista o scadere de 5,5%, fata de perioada similara din 2008.


"Industria a recuperat aproape toata caderea, fiind aproape de nivelul anterior recesiunii", a declarat, pentru Ziare.com, Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank.

"Serviciile sunt pe zero si vor reveni pe plus in 2010. Constructiile vor scadea si in prima jumatate din acest an, iar agricultura depinde de conditiile meteorologice", a adaugat el.

Dumitru sustine ca Romania va avea o crestere a produsului intern brut aproape de potential, adica de 4 - 5%, in 2012, dupa ce, in 2011, va fi sub potential, de sub 3%.

De asemenea, economistul-sef al Raiffeisen crede ca Romania ar trebui sa-si mentina acordul cu Fondul Monetar International, chiar daca nu o sa mai avem nevoie sa luam si banii.

"Transa aceasta se duce la Ministerul de Finante. In acest moment, nu ne-am descurca fara FMI, dar dupa ce luam aceasta transa si pe urmatoarea, putem sa nu mai luam, avand in vedere ca banii se vor duce, atunci, la Banca Nationala a Romaniei, care are deja rezerve sanatoase", a spus Dumitru.

Totusi, avand in vedere ca trebuie neaparat sa continuam reformele fiscale, ar fi bine sa se mentina un acord "preventiv", care presupune ca FMI sa monitorizeze evolutia reformelor, a incheiat economistul-sef al Raiffeisen.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#analisti, #economie, #estimari, #pib, #recesiune, #romania , #stiri Ilie Serbanescu