Cat e cursul valutar real? Analistii: De la 3,9 la 4,8 lei pe euro

Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 16:48
2083 citiri
Cat e cursul valutar real? Analistii: De la 3,9 la 4,8 lei pe euro

Cursul de 4,1 lei/euro este in concordanta cu starea economie, spun economistii. Oamenii de afaceri spera totusi la intarirea euro. 

Lucian Anghel, economistul-sef al BCR vede un curs de echilibru situat intre 3,9-4 lei/euro, motivand ca productivitatea a crescut mai mult decat salariile, oferind pietei valutare o situatie favorabila.

Nici analistul Dragos Cabat nu prefera un scenariu in care euro s-ar intari.

"4 lei/euro este cursul la care, pentru a fi unul de echilibru, deficitul de cont curent ar trebui sa fie generat numai de investitiile de capital. Leul de acum este cel echilibrat, mai tare nu are voie sa fie", a declarat acesta pentru Adevarul.

La celalalt pol, Ilie Serbanescu este mai putin optimist.

"Leul nu poate sa fie breaz, iar conducerea Bancii Nationale, care il intareste in mod artificial, face mult rau economiei. De aceea, opinia celor de la AOAR (n.r. - 4,8 lei/euro) mi se pare mai apropiata de realitate decat estimarile bancherilor", a declarat analistul pentru aceeasi publicatie.

Profesorul de economie Mircea Cosea crede ca raportul corect dintre productivitate si eficienta s-ar regasi abia in cursul de 4,6-4,7 lei/euro. 

#curs valutar, #curs valutar real, #dragos cabat, #euro, #ilie serbanescu, #intarire euro, #lucian anghel , #stiri Ilie Serbanescu