Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Unde-i buba, ca noi am plecat !?

Unde-i buba, ca noi am plecat !?

Acum ca preturile la pompa sunt crescute pe banda rulanta de operatorii de benzina si motorina, sub motivatia - in legatura mai mare sau mai mica cu situatia specifica de pe piata romaneasca - a scumpirii titeiului pe plan mondial, nu exista practic consumator care sa nu-si aduca aminte ca nu aceeasi promptitudine a existat si cand cotatiile internationale ale petrolului scazusera sau leul se intarise si nu se devalorizase ca in ultimul timp.

Explicatia standard la care se apeleaza este ca asa este „la noi“, altfel decat in alte tari, unde lucrurile se desfasoara in normalitate, unde se respecta reguli, iar consumatorii nu sunt luati in bataie de joc.

Cand, la scurt timp dupa darea in exploatare sau reabilitare, tronsoane din autostrazi – altfel, stim bine cu totii, atat de minunate ca aproape lipsesc cu desavarsire – se deterioreaza, refrenul cu „la noi“ sau „noi“ revine sistematic: nu suntem in stare sau, mai impersonal, „asa este la noi, nu se face nimic ca lumea“, vinovatii fiind „noi“, adica subinteles autoritati, firme, lucratori!

Refrenul este fara ezitare cantat in plan general in legatura cu calitatea produselor romanesti si, ce sa mai vorbim, in legatura cu starea competitivitatii din sectoare ale economiei reale. Nu reausim, domnule, „sa facem produse ca lumea“, „nu stim sa organizam productia“.

Placa este pusa sistematic cu referire la industrie, unde problema competitivitatii si organizarii activitatii este cruciala. Refrenul este repetat si de analisti si oficiali altfel rezonabili, sub forma mai savanta a insuficientei restructurari, de asemenea „de catre noi“, a industriei si altor sectoare.

Ei bine, pana in urma cu doar cativa ani, refrenul cu pricina, ca explicatie pentru toate relele din Romania si indeosebi din economie, avea o deplina relevanta. |nca, acum cativa ani, totul era romanesc: autoritati, proprietati, management (sau, ma rog, conducerea de tip directorial). |n prezent, placa nu se mai potriveste.

Romania a cedat capitalului strain intreaga axa majora a economiei: productia si distributia de petrol, jumatate din productia si intreaga distributie de gaze, distributia de electricitate, productia de ciment si otel, telefonia fixa, practic intregul sistem bancar, tot sistemul de asigurari.

Pe langa acestea, capitalul strain controleaza industria IT, telefonia mobila, metalurgia neferoaselor, constructiile auto si detine pozitii-cheie in industria prelucratoare atat cat exista aceasta si este atotdominant in retail, in dezvoltarile imobiliare, precum si pe piata contractelor de infrastructura.

Nu exista evaluari de ansamblu asupra ponderii capitalului strain in economie – si nu exista pentru ca asemenea evaluari sunt cu grija evitate –, dar nu este vreo exagerare sa se aprecieze ca PIB-ul trecut in contul Romaniei provine cel putin in proportie de jumatate din activitati controlate de capitalul strain. Nu este aici vreun repros sau vreo critica.

Dar, daca este asa – si asa este! –, atunci nu prea se mai potriveste, ba chiar deloc, sa se tot repete ca explicatia tuturor relelor de pe aici, si slava Domnului sunt atatea, este ca „nu suntem in stare“ si „nu facem, si nu dregem“!

Gata, am capotat! Ne-am luat seama ca nu putem sa facem si sa dregem si i-am lasat pe altii! Am dat totul capitalului strain, pe care il consideram capabil, cu dotari tehnologice, cu resurse financiare si abilitati manageriale.

Nu „noi“ mai facem autostrazile care se decoperteaza la scurt timp, ci, in covarsitoarea majoritate a cazurilor, firme straine! Nu companii romanesti, ci companii straine maresc preturile la pompa cand cotatiile petrolului pe plan mondial cresc sau cursul leului scade, dar uita sa diminueze aceste preturi cand cotatiile petrolului dau inapoi sau leul se apreciaza!

Nu „noi“ facem jocurile pe pietele principale, ci altii. Nu „noi“ organizam productia in principalele intreprinderi industriale, atatea cate au mai ramas! Ci proprietari straini si chiar manageri straini! Nu companii romanesti, ci straine pun spetitoare taxe de raft care maresc nejustificat preturile in marile magazine! Nu din cauza unor banci romanesti, dobanzile la credite nu au nici o legatura cu dobanzile la depozite!

Numai in imobiliar responsabilitatile sunt impartite: caci smecherii romani si cu smecherii straini fura impreuna! Oricum, nu mai putem repeta la nesfarsit – intr-un automatism neghiob – „noi“ si iarasi „noi“. Si nu mai putem repeta nu pentru ca am fi devenit cumva capabili, ci pentru ca „noi“ am plecat si i-am lasat pe altii.

Numai ca realitatile nu par sa se fi schimbat, chiar si cu altii la carma! „Noi“ am plecat, dar problemele au ramas! Ori altii nu sunt nici ei mai capabili, ori tot noi suntem de vina pentru ca poate i-am contaminat si, desi capabili pe la ei, acestia sunt parca tintuiti de picioare pe aici, „pe la noi“! Judecand dupa profiturile pe care le realizeaza pe aici, nu s-ar spune! Atunci, unde este buba?! Probabil am fost luati de prosti! Si, evident, vina este insa tot „a noastra“, pentru ca si suntem!


Un comentariu Ilie Serbanescu

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 4327 ori