Tupeul bancilor straine

Vineri, 06 Februarie 2009, ora 23:15
13040 citiri
Tupeul bancilor straine

Tupeul bancilor straine din Romania se dovedeste nemarginit. Dupa ce doar au sugerat autoritatilor romane sa le dea ceva bani pentru a debloca creditarea, iar autoritatile romane nu s-au conformat, au trecut la demersuri in clar.

Semnalul a fost dat de bancile austriece. Seful structurii internationale Raiffeisen, cu sediul la Viena, a spus fara inconjur ca autoritatile romane, asemeni celor occidentale, ar trebui sa injecteze bani in sistem pentru ca bancile sa reia creditarea, blocata – aprecia domnia sa – de criza! Responsabilii marii banci Erste, care detine in Romania cea mai puternica banca din sistem – BCR –, a sustinut imediat cererea Raiffeisen.

Vazand insa ca guvernantii de la Bucuresti nu prea se grabesc cu asemenea injectii, ba guvernatorul bancii centrale mai replica si ca recapitalizarea bancilor este inainte de toate responsabilitatea actionarilor acestora, bancile straine din Romania, de data aceasta la unison in cuget si simtiri, indiferent de nationalitatea capitalului lor, au inventat o forma extrem de insidioasa pentru a lua bani de la statul roman, adica de la contribuabilii romani: crearea, bineinteles din bani publici (adica ai contribuabilului roman) a unui fond de sustinere, din care bancile din sistem sa traga bani daca au nevoie!

Sa nu ne facem ca nu vedem! Cererea este santajista: daca nu constituiti un asemenea fond de sustinere, nu reluam creditarea!

Dar cum are veni asta cu fondul de sustinere?! Pai ar veni cam asa: da-mi bani ca sa te imprumut! Hai ca-i tare! Te pot apuca vertijurile unei gravide sau ale unuia lovit cu leuca in cap!

Si-apoi ce treaba are contribuabilul roman cu problemele unor banci straine?! Le-a falimentat cumva contribuabilul roman?! Le-a creat cumva acesta vreo dificultate anume?! Ba, problema se pune cu totul altfel! Hai sa fim realisti, cum ar veni acum ca guvernul roman, din banii contribuabililor, si asa destul de oropsiti, din Romania sa ajute banci straine din tari cu mult mai instarite, pentru a folosi un termen elegant?!

Admitand insa ca, in virtutea unei viziuni „superioare“ asupra globalizarii, Romania ar deveni prima tara din lume care ajuta oficial structuri straine numai pentru ca acestea catadicsesc sa treaca pe aici, ce explicatii ar putea da guvernul de la Bucuresti contribuabililor romani?!

Dupa ce bancile straine au acaparat aproape tot sistemul bancar din Romania, dupa ce au extras din piata romaneasca tot ce se putea prin batjocorirea depozitelor si suprafacturarea creditelor, dupa ce au dus la dezarticulare economia printr-o viteza a crearii de consum prin creditare cu care productia nu putea tine pasul, bancile straine sa mai primeasca si injectii financiare de la contribuabilul roman?! Ar fi prea de tot! Si asta si dupa ce au incercat ca, dintr-un inceput al crizei, sa arunce asupra clientilor, prin aiuritoare cresteri abrupte ale dobanzilor la creditele deja contractate, intreaga povara a crizei!

Se invoca pentru cerutele injectii de stat in sistemul bancar faptul ca mai marii si mai micii din Occident asa au facut! Pai, asemanare nu este! Mai marii sau chiar mai micii din Occident au banci autohtone in sistemele bancare nationale, banci autohtone care domina aceste sisteme. Romania nu mai are, caci aproape toate bancile din sistemul bancar national sunt straine. |n toate cazurile occidentale, statele (guvernele) au ajutat (prin injectii de bani) banci proprii, si nu straine.

O fi in spirit globalist sau nu, ramane de stabilit, dar asta este! Nu cunoastem vreun stat din Uniunea Europeana care sa fi ajutat banci din vreun alt stat din Uniunea Europeana. Guvernul britanic a ajutat banci britanice, guvernul german – banci germane, guvernul francez – banci franceze, guvernul italian – banci italiene, guvernul olandez – banci olandeze, guvernul austriac – banci austriece. Si peste Ocean a fost la fel: guvernul american a ajutat prin diferite metode si forme banci americane! Si in cazul Dexia, cu participatii actionariale din trei tari vest-europene, ajutorul a venit de la guvernele din exact cele trei tari!

Nu doar asemanarea reclamata cu demersurile occidentale in domeniu este diversionista, ci si invocata aliniere la normele europene in problema. Pai, nimic mai nimerit ar fi sa se aplice tocmai aceste norme! Adica, in esenta, ca statul roman sa faca injectii de bani in banci din sistem, contra participatii actionariale.

Asa cum au facut si statul britanic, si cel german, si cel austriac, si cel grec s.a.m.d. Admitand ca statul roman, acum la ananghie, ar avea bani pentru asa ceva, ar fi gata bancile straine din Romania sa ofere statului roman loc in actionariatul lor?! Participatii la cascaval, si nu fonduri de sustinere sau deblocari de rezerve minime obligatorii (de care vorbesc aceste banci) ar fi formula de injectii de bani in sistemul bancar!

In mod evident, bancile straine din Romania ne-au luat de prosti! Ca pe oricare altii dintr-o tara bananiera! Dar, daca statul roman le da vreun ban, inseamna ca si suntem prosti! Ce, n-au bancile straine bani pentru fonduri de sustinere?! Nu le-a mai ramas macar ceva din profiturile aiuritoare facute doar in cativa ani de cand au venit in Romania?! Daca nu mai fac aceleasi profituri, sunt libere sa plece. Nu le-a chemat nimeni. Au venit singure. Nu putem pune contribuabilul roman sa le vare direct in buzunare profitul dorit, pe care piata nu li-l mai asigura!

Nici nu conteaza acum sa se faca o discutie despre ce contributie au avut bancile straine la dezvoltarea Romaniei. Atentie, la dezvoltarea, si nu la cresterea economica dezechilibranta pe care au finantat-o. Si nu conteaza, pentru ca bancile straine au venit de fapt in Romania pentru profit.

L-au realizat si nu-i nimic de incriminat in domeniu! Dar daca nu mai pot realiza profit, ce rost mai are sa stea aici, oricum, noi nu avem obligatia de a le asigura profit cu tot dinadinsul. Sa plece! Daca au unde.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bancile, #bani, #care, #creditarea, #din, #fond, #pentru, #romania, #sistem, #sustinere , #Editorial