Stagflatia: criza datoriilor in rolul socului petrolier de acum 40 de ani - opinie Ilie Serbanescu

Sambata, 09 Iulie 2011, ora 00:05
3759 citiri
Stagflatia: criza datoriilor in rolul socului petrolier de acum 40 de ani - opinie Ilie Serbanescu

Intr-o reuniune recenta, Grupul celor 8 tari puternic industrializate a convenit ca acestea se vor concentra pe reducerea deficitelor bugetare si a datoriilor publice odata ce revenirea dupa recesiunea mondiala "capata putere si se poate sustine singura".

Aceasta decizie ia partea pozitiei exprimate de peste un an de zile de tarile dezvoltate din Vestul Europei care, indeosebi la insistentele Germaniei, considera ca pericolul deficitelor bugetare mari si datoriilor publice nesustenabile - determinate coplesitor de administrarea unor stimulentel fiscale si monetare in ultimii doi ani pentru contracararea recesiunii - a devenit net superior neajunsurilor lancezelii economiei.

Caci, de fapt, in ciuda stimulentelor fiscale si monetare masive, fara precedent, economia pe ansamblul lumii occidentale recupereaza incet si extrem de fragil.

Ceea ce spune comunicatul G8 este o fortare a realitatilor pentru justificarea unei optiuni care, in noua conceptie prevalenta din Occident, reprezinta raul mai putin rau.

Aceasta deoarece, cu exceptia notabila a Germaniei, toata lumea occidentala continua sa lancezeasca economic si perspectivele sunt mai degraba innegurate decat imbarbatatoare.

Revenirea este departe de a se sustine singura. Problema este insa ca, printr-o eventuala continuare a politicilor de stimulente care sa incerce a o impinge sa faca ceea ce dovedeste ca nu poate singura, este foarte posibil sa iasa si mai rau!

Statele Unite - campionul absolut al politicii de stimulente, impinse chiar la absurd - au fost de parere, pana in urma cu cateva luni, ca aceasta politica trebuie continuata in contextul in care redresarea nu a dat rezultate si oricum nu se concretizeaza la nivelul absorbtiei somajului deosebit de ridicat.

Astfel ca, in timp ce Europa Occidentala deja proiectase si pusese la lucru oprirea politicii de stimulente si trecerea la retrageri treptate ale unora din cele vechi din piata pentru atenuarea deficitelor bugetare si datoriilor publice, SUA nu numai ca o tineau pe calea pe care o initiasera, dar si presau pentru pastrarea acestei linii pe ansamblul lumii occidentale.

Se si comenta ca europenii au ales lupta impotriva inflatiei si americanii, din contra, continuarea luptei impotriva recesiunii, fapt despre care s-a spus ca este pus in evidenta de cresterea dobanzii de referinta la euro de catre Banca Centrala Europeana si, dimpotriva, de mentinerea dobanzii de referinta la dolar de catre Sistemul Federal de Rezerve.

Asa ca asocierea SUA la politica vest-europeana in domeniu - dupa cum sugereaza deciziile G8 - poate surprinde. De fapt, deloc!

Explozia problemelor grave ale datoriei publice in SUA a basculat pozitia Washingtonului de vreo doua luni incoace.

Articularea acestor probleme pe disputa politica acerba din perspectiva electorala dintre democrati si republicani a obligat de fapt Administratia Obama sa nu mai mearga pe vechea linie si sa treaca in barca restrangerii deficitelor bugetare si datoriilor publice.

De fapt, nici sa vrea sa pompeze stimulente, Administratia Obama, din cauza plafonului datoriei publice pe care republicanii nu accepta din motive politico-electorale sa-l salte substantial, nu se mai poate imprumuta si deci nu mai are de unde acorda stimulente.

SUA trebuie sa se lase in seama economiei care va da ceea ce poate doar singura! Europa Occidentala face acelasi lucru in mod deliberat.

O impiedica insa s-o faca articulat problemele Greciei si ale altor esecuri din zona euro.

Efectul de ansamblu cel mai probabil - in conditiile actuale in care inflatia se ambaleaza, in timp ce cresterea economica n-a iesit din corset - este o prelungita stagflatie (combinatie de inflatie si stagnare), fenomen cu care Occidentul s-a mai confruntat ani de zile acum trei-patru decenii, dupa marele soc al multiplicarii abrupte a preturilor mondiale la petrol, soc al carui rol il joaca de data aceasta multiplicarea la fel de abrupta a datoriilor suverane.

Opinie de Ilie Serbanescu 

Marcel Boloș susține că TVA nu va crește în 2025 și nu va fi aplicată impozitarea progresivă. Ce alternative propune Ministrul Finanțelor pentru deficitul excesiv
Marcel Boloș susține că TVA nu va crește în 2025 și nu va fi aplicată impozitarea progresivă. Ce alternative propune Ministrul Finanțelor pentru deficitul excesiv
Marcel Boloş, ministrul finanţelor, a infirmat în cadrul unui interviu recent discuţiile privind creşterea TVA din 2025 şi introducerea impozitului progresiv, în contextul în care guvernul...
#datorii publice, #deficit bugetar, #g8, #ilie serbanescu, #stagflatie, #sua , #Editorial

Curs valutar

1 EUR = 4.9655 RON

-0.0045

1 USD = 4.5555 RON

0.0005
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. ANAF vrea să implementeze un sistem fiscal ca în Vest pentru români. Cum va funcționa noul e-Factura pentru persoane fizice și care sunt temerile contabililor
  4. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  5. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  6. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  7. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  8. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  9. O mare putere în panică: Prăbușire a vânzărilor cu 7 miliarde, consumatorii nu mai ”mușcă” momeala
  10. S-a dat startul licitației pentru execuția unei o noi autostrăzi. Va avea 62 de kilometri și ar trebui să fie gata în 30 de luni FOTO