S&P depuncteaza SUA: un joc de glezne

Miercuri, 24 August 2011, ora 00:08
3369 citiri
S&P depuncteaza SUA: un joc de glezne

A produs multa valve depunctarea SUA de catre agentia de rating Standard&Poor's. Aceasta a coborat, pentru prima data in istorie, Statele Unite de pe soclul ratingului maxim AAA, atribuindu-i calificativul AA+ cu perspectiva negative, ceea ce poate insemna, potrivit procedurilor agentiei, o scadere propriu-zisa in functie de evolutia situatiei.

Sa notam ca, pe plan general, calificativele agentiilor de rating reprezinta grade de incredere atribuite unor entitati economica-financiare, fie ca este vorba de guverne emitente de titluri de valoare, fie ca este vorba de banci, fonduri de investitii sau corporatii nebancare private.

Calificativele sunt in atentia asa-zisilor "investitori financiari", adica a detinatorilor de fonduri care aleg sa le valorifice nu indirect prin afaceri, ci direct prin achizitii de titluri guvernamentale sau private ori in speculatii pe curs sau pe dobanzi.

Oficial, decizia Sandard&Poor’s a fost luata in legatura cu problemele datoriei publice americane nu numai foarte grave, dar si pentru care nu s-au oferit solutii politice credibile de infruntare si rezolvare.

Sa mai mentionam ca, prin calificativele date, ajunse un fel de sentinte, Standard&Poor’s si suratele sale taie si spanzura pe pietele financiare internationale, nefiind de mirare ca in seama amintitei decizii a fost pusa caderea burselor americane si, prin incidenta, a celor europene si asiatice.

Coborand ratingul statului American, ale carui interese a fost acuzata de atatea ori ca le face, agentia Standard*Poors’s si-a autoinoculat o doza de credibilitate care sa-I permita a taia si spanzura in continuare pe pietele financiare internationale, in ciuda carcotasilor de tot felul.

Totusi, la o analiza atenta, este greu de dat credit moral demersului Standard &Poor’s.

Ce a penalizat Standard&Poor’s la datoria publica Americana? Cumva mecanismul de automultiplicare a datoriei?!

Vai, dar aceasta a ramas intact cel putin de la investirea dolarului cu functia de mijloc de plata cu acceptare international in urma cu 70 de ani! America tipareste bani pe care, in virtutea acestui statut, altii ii accepta si astfel America poate trai supardimensionat peste plapuma proprie!

Sau Standard&Poor’s a penalizat cumva nivelul datoriei? Sa fim seriosi, si altadata in aceasta perioada nivelul datoriei publice americane l-a atins pe cel actual in cifre relative (adica in raport cu PIB-ul tarii)!

Pai, cu alte cuvinte, Standard*Poor’s a avut si pana acum prilejuri sa se remarce. Dar n-a facut-o! si n-a facut-o pentru ca serveste interesele nu tocmai corect si oricum nu morale ale sectorului financiar-bancar American, care conduce de fapt SUA.

Nu era ca tocmai Standard&Poor’s sa puna in discutie proeminenta acestui sector in SUA si in lume si privilegiile dolarului!

Singura intrebare este de ce a facut-o totusi acum! Raspunsul este simplu.

Asa cum in urma cu 4 ani era in SUA un efort sa-i zicem"national" ca experimental Obama sa reuseasca, asa exista acum un efort de asemenea "national" (de la petrolisti la bancheri) ca experimentul Obama sa se incheie cat mai natural posibil.

Administratia Obama nu a putut rezolva nimic din indatorarea lasata in exces de razboaiele in care se implicase Administratia Bush.

Ba, vrand sa faca si ceva in plan social (indeosebi in domeniul ocrotirii sanatatii), a marit factura indatoririi publice.

Iar asa-zisele stimulente pe care Washington-ul a gasit cu cale sa le administreze economiei pentru a lupta impotriva crizei au dat lovitura de gratie datoriei publice.

Pentru a-l scoate din joc pe Obama este de ajuns acum a-l obliga sa-si retraga sau sa-si restranga programele sociale introduse, adica de a-i rapi singurele atuuri electorale ramase pentru alegerile de anul viitor.

Cum s-ar putea obtine mai lesne acest lucru decat prin coborarea ratingului financiar al tarii, ceea ce il forteaza pe presedintele Obama sa consimta la restrangeri de programe bugetare in numele "interesului national"?!

Restul este joc de glezne.

#datorie sua, #rating sua, #retrogradare rating sua, #standard poors , #Editorial