Putea fi altfel fara guvernul Boc?

Vineri, 28 Mai 2010, ora 00:30
8936 citiri
Putea fi altfel fara guvernul Boc?

Putini din pacate au inteles in urma cu un an ceea ce unii si mai putini au spus despre acordul incheiat atunci cu FMI ca nu va aduce nimic bun pentru simplul motiv ca implica un imprumut masiv pentru altii, respectiv bancile straine din Romania, si nu pentru populatie, businessul romanesc sau statul roman, respectiv platitorii acestui imprumut.

Si, iarasi din pacate, cu toate ca acum dupa un an s-a dovedit ca a iesit rau, caci Romania se afla intr-o situatie si mai grea decat in urma cu un an, inca se mai ocoleste adevarata problema, punandu-se totul pe seama incompetentei guvernului Boc, care n-ar fi stiut ce sa faca cu banii!

Pai, ce sa faca cu ei cand nu erau de fapt pentru el?! A platit salarii si pensii din cele 2 miliarde euro pe care FMI i-a permis sa-i ia din imprumut pentru finantarea deficitului bugetar. Grosul din cele peste 9 miliarde euro intrate in tara din imprumutul de la FMI a ajuns la destinatia prevazuta: bancile straine din Romania.

Si aceasta in timp ce guvernul a trebuit sa se imprumute din alte parti pentru restul nevoilor sale! Nu discutam acum si aici daca justificate sau nu! In orice caz, pretentia ca guvernul Boc - indiferent daca supercompetent sau, dimpotriva, incompetent - sa si faca ceva contra crizei sau macar si altceva decat de a-si satisface pe cat posibil clientela politica este o biata exagerare!

Cele mai penibile reprosuri in aceasta directie vin de la PSD, care era la guvernare impreuna cu PDL in momentul contractarii si perfectarii acordului cu FMI si cunostea prea bine ce hram poarta acest acord si imprumutul insotitor.

Incompetenta arhivehiculata a guvernului Boc este o pista falsa. Cu orice alt prim-ministru lucrurile s-ar fi desfasurat aproape la fel.

Un economist de talie care intelege bine situatia actuala - calauzit de dorinta profesionala de a face ceva, si nu de aspiratii desarte de putere sau de grandomanii pur si simplu - ar evita sa-si asume functia de prim-ministru in care rolul n-ar fi de fapt altul decat acela de marioneta intr-un joc al altora.

In Romania, guvernul poate trece fondurile de la un minister la altul, dar nu mai poate face nimic din ceea ce este esential, mai ales in conditiile actuale de criza. Guvernul nu mai are nici caderea, nici puterea de a schimba eventual statutul de tara bananiera al Romaniei sau de a modifica ceva strategic in economie pentru interesele nationale pe termen lung.

Sau, inainte de toate, de a imprima un alt model economic Romaniei, caci actualul duce prin sine la subdezvoltare si saracie.

Cu orice alt guvern - nu doar ca persoane, dar si ca apartenenta politica - lucrurile ar fi ajuns inevitabil in acelasi punct. Oricare guvern care pornea la drum cu un handicap de 20 miliarde euro la incasari bugetare de numai 40 miliarde euro anual nu putea ajunge, mai devreme sau mai tarziu, decat unde s-a ajuns.

A inceput sa se vada si sa se simta ca guvernul roman, indiferent care ar fi acela, nu mai are parghii si instrumente sa implementeze strategii, oricat de minunate ar fi acestea, dupa ce el insusi ca institutie s-a autodeposedat de toate pozitiile nodale, strategice, din economie, instrainandu-le.

Nu mai vorbim ca mai pe nimic! A inceput sa conteze ca Romania nu mai are banci proprii si nu se cunoaste in lume exemplul vreunei tari care sa se fi dezvoltat fara banci proprii, ci doar cu banci straine.

A inceput sa se simta ca nu poti sa mergi inainte doar cu banci si companii de bodyguarzi - singurele care au prosperat in Romania ultimilor ani -, dar fara industrie si agricultura.

Si ca degeaba este Romania in Uniunea Europeana, cu acces direct la o piata de jumatate de miliard de consumatori instariti, cand nu are jucatori, ce sa mai vorbim de campioni, cu care sa fructifice aceasta oportunitate istorica.

Si a inceput sa se resimta sufocant ca de 20 de ani se fura ca in draci din putinul care se mai produce, iar guvernele - oricare au fost acestea, si nu doar guvernul Boc - n-au avut alta preocupare decat de a asigura scurgerea banului public catre clientela politica proprie. Incompetenta guvernului Boc este o tinta falsa.

Adversarii politici nu-si dau probabil seama ca aceasta tinta nu le foloseste lor, ci exact mentorului guvernului Boc, presedintele Basescu. Pentru ca atunci cand situatia politica, economica, sociala va fi mai tensionata, d-l Basescu o va dezumfla, destituindu-l pe d-l Boc. O va dezumfla, dar nu o va si rezolva!

Caci problema nu este d-l Boc! Iar in locul d-lui Boc va veni un alt domn Boc!

Plafonarea prețurilor RCA, prelungită „pentru ultima oară”. Ce a decis Guvernul
Plafonarea prețurilor RCA, prelungită „pentru ultima oară”. Ce a decis Guvernul
Guvernul pregătește o nouă prelungire a plafonării prețurilor RCA, valabilă pentru încă trei luni, până la finalul lunii iunie 2025. Un proiect de hotărâre este deja în analiză la...
Trai tot mai greu pentru români. Prețurile la mâncare au crescut cu aproape 50%, dar sunt domenii unde creșterile depășesc 100%
Trai tot mai greu pentru români. Prețurile la mâncare au crescut cu aproape 50%, dar sunt domenii unde creșterile depășesc 100%
În ultimii cinci ani, viața în România a devenit considerabil mai scumpă, cu creșteri de prețuri semnificative în mai multe domenii. Există servicii ale căror costuri au crescut cu...
#guvern, #boc, #imprumut, #fmi, #banci straine, #ilie serbanescu , #Editorial

Curs valutar

1 EUR = 4.9769 RON

-0.0005

1 USD = 4.5658 RON

0.0142
  1. Orașul din România care a investit peste un miliard de lei în modernizarea transportului în comun. "Avem o strategie clară, știm unde vrem să ajungem și muncim pentru asta"
  2. Prețul primelor roșii românești apărute în piețe șochează cumpărătorii. „A fost un an greu. Plantele au avut de suferit, iar costurile s-au dublat”
  3. ”Oracolul” american a pariat corect pe prăbușirea cauzată de Trump: Gata să dea lovitura cu 334 de miliarde dolari
  4. Isterie în lume, de frica crizei lui Trump: Oamenii cumpără masiv un produs, de 61 de miliarde dolari doar într-o țară
  5. Renault lansează pe piață o mașină în serie limitată. Peste 500 de cai putere și bateria care se încarcă imediat. Este varianta modernă a unei legende Renault FOTO/VIDEO
  6. Aurul doboară record după record: ce a dus la scumpirea vertiginoasă a metalului prețios văzut ca refugiu sigur în perioade de criză. Cum arată viitorul aurului
  7. Putin, mutare pe ascuns cu SUA: Tranzacție avizată de Kremlin, cu implicarea Washingtonului
  8. Influencerul român care și-a dus Dacia 1310 în SUA pentru o călătorie de poveste. Mașina va parcurge peste 5.000 de kilometri FOTO/VIDEO
  9. Furnizarea oțelului necesar pentru programul de înarmare al Comisiei Europene și reconstrucția Ucrainei ar putea salva combinatul siderurgic de la Galați
  10. Predicție sumbră pentru Elon Musk: ”Riscă să ducă Tesla în administrare specială sau chiar în faliment”