Programul stapanului - programul realitatii!

Vineri, 22 Ianuarie 2010, ora 21:42
5627 citiri
Programul stapanului - programul realitatii!

Noul executiv de la Palatul Victoria are cel mai realist program economic de guvernare dintre toate guvernele din ultimii ani, inclusiv anteriorul guvern Boc.

Programul nu-si propune cine stie ce obiective economice si, chiar daca formuleaza anumite obiective economice, nici nu se gandeste cumva sa le cuantifice mai cu precizie, ceea ce de fapt le goleste de continut.

Mai mult, programul ocoleste o analiza a politicilor economice derulate chiar de catre anteriorul guvern Boc in anul de criza 2009 si reuseste astfel sa evite desprinderea unor invataminte pe care eventual sa le foloseasca in noul mandat.

Nu ne referim la vreo asumare a evolutiilor economice din anul de criza 2009, ci doar la simple concluzii care ar putea fi de utilitate in propria gestiune. Sa fie clar, vorbim de programul economic, si nu de cel politic sau din alte domenii, unde poate lucrurile stau altfel!

Este imprecizia obiectivelor si neasumarea responsabilitatilor o dovada de realism? Intrebarea apare firesc, in masura in care imprecizia obiectivelor si neasumarea responsabilitatilor nu prea se pupa cu realismul!

Dar, in situatia data, probabil o fac! Si iata de ce! Nu stim cine a scris programul economic de guvernare, dar, dupa parerea mea, a fost cineva genial. A reusit sa faca din actualul guvern Boc primul care a privit realitatile direct in fata, luand seama la starile de lucruri de fapt existente.

Sunt cateva realitati care exista indiferent daca vrei politic sa le recunosti sau nu. Stapanul economiei este capitalul strain, si nu cel romanesc, in masura in care toate, dar absolut toate, sectoarele de forta si de profitabilitate sunt in mana acestuia, de la exploatarea petrolului la banci.

In plan economic, guvernul, dupa ce statul roman a cedat capitalului strain toate aceste sectoare, are capacitati limitate de decizie, actiune si implementare. Decizia in economie nu-i mai apartine si nici parghii nu mai are de a mai aplica vreo strategie, oricat de minunata ar fi aceasta.

Respectivele lucruri sunt obiective si nu-ti foloseste la nimic sa nu le recunosti si sa nu tii seama de ele. A-ti fixa, in ciuda acestor realitati, tinte a caror atingere nu depinde de tine constituie pierdere de timp. Si lipsa de realism!

Nu vorbim aici, evident, de mutarea institutiilor publice de pe stanga pe dreapta sau de inlocuirea bordurilor prin care se mai absorb in interese clientelare niscai bani publici, ci de stabilirea unor optiuni strategice care sa schimbe statutul de tara bananiera al Romaniei, care sa stimuleze productia sau exporturile ori sa ajute capitalul romanesc in competitia cu totul inegala cu capitalul strain mult mai puternic tehnologic si financiar.

Guvernele anterioare, inclusiv anteriorul guvern Boc, au jucat politic cartea obiectivelor economice care sa sune frumos. Actualul guvern Boc abandoneaza, spre cinstea sa, aceasta carte. Abandonand, intr-un fel, si ipocrizia anterioarelor guverne care se dadeau mai mari decat erau si puteau.

A contribuit la acest laudabil lucru probabil si faptul ca anteriorul guvern Boc, preluand gestiunea economiei in chiar preajma declansarii crizei si ducand-o apoi pe parcursul acestei crize, a avut parte de cele mai grele confruntari cu adevaratele stari de lucruri.

A avut poate intentia la inceput sa adopte realmente masurile anticriza preconizate tocmai de cei mai loviti (firmele cu capital romanesc), dar a sfarsit prin a face ceea ce a dictat stapanul real al economiei (respectiv capitalul strain).

In economie a iesit cum au vrut bancile si firmele straine. In ciuda opozitiei initiale a autoritatilor romane (de la presedinte si premier la guvernatorul bancii centrale), Romania a fost nevoita sa contracteze un imprumut masiv la FMI-UE pentru a aduce in tara, la dispozitia firmelor straine, finantarea fara de care ramasesera in contextul crizei din chiar partea mamelor lor din Occident.

Si acest imprumut s-a facut pe seama contribuabilului roman!

Imprumutand sume cat trei deficite bugetare (din care, evident, a finantat unul, restul sumelor ajungand la dispozitia firmelor straine), guvernul Boc a avut liniste din partea stapanului. Nimeni n-a auzit vreun repros la adresa guvernului Boc din partea capitalului strain, in timp ce s-au ridicat valuri-valuri protestele din partea capitalului romanesc lasat de izbeliste.

Din programul guvernului Boc a ramas mai nimic. Si a venit FMI si i-a facut un nou program. D-l Boc si ai sai au inteles cum sta treaba. La noua investire n-au mai pierdut timpul cu programe si obiective. Au preluat integral programul FMI.

La ce bun obiective, cuantificari, analize, invataminte, cand de facut se face - in mod firesc - tot cum vrea stapanul si de iesit iese tot ca el. Pai, nu este aceasta o dovada de realism?!

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#boc, #economic, #fmi, #guvern, #imprumut, #program , #Editorial