Pentru leu se asteapta un alt palier

Miercuri, 28 Ianuarie 2009, ora 17:15
7265 citiri
Pentru leu se asteapta un alt palier

Aflat mai de mult pe un trend descendent, leul a luat-o serios la vale de la inceputul anului acesta. Si tendinta a parut de neoprit, chiar daca au mai intervenit unele oscilatii.

De mirare nu este, avand in vedere situatia in care a ajuns economia din Romania, precum si faptul ca vulnerabilitatile extreme ale acesteia se articuleaza acum pe manifestarile puternicei crize financiare si economice internationale.

Sunt multi care se intreaba totusi de ce nu intervine substantial BNR pentru a tempera caderea leului. Ba, unii, stiind in ce ar consta interventiile BNR in apararea leului, formuleaza direct intrebarea: de ce nu foloseste BNR rezervele valutare pentru a opri degringolada monedei nationale, care, dincolo de problemele de prestigiu, afecteaza concret segmente importante ale economiei si societatii (si urmeaza o lista de afectati, printre care la loc de frunte cei ce s-au imprumutat in valuta, importatorii, platitorii de facturi calculate in euro si in general consumatorii de produse straine despre care se presupune ca se scumpesc, atat timp cat euro sau dolarul cresc).

Ar fi de mentionat inainte de toate ca nu este adevarat ca BNR n-ar fi intervenit. A facut-o, si a cheltuit euro din rezerve pentru a schimba ceva din raportul cerere-oferta din piata si, vazand in atatea randuri ca piata este departe de a reactiona, s-a lasat pagubasa in asteptarea unui raport intre cerere si oferta pe piata care sa fie posibil de controlat cat de cat. BNR a cheltuit peste un miliard de euro numai in decembrie pentru a sustine leul si abia s-a reusit tinerea lui artificiala sub pragul psihologic de 4 lei la 1 euro. Si asta asa, ca sa n-o scranteasca electric tocmai de sarbatori! Testul a aratat clar ca nu era de intervenit!

Interventiile trebuie sa dea un rezultat. Daca nu dau un rezultat, nu mai trebuie facute, intrucat se cheltuiesc bani degeaba.

Rezervele valutare – care sunt ale unei tari, si nu ale bancii centrale – constituie o garantie de ultima instanta pentru situatii exceptionale: un atac asupra monedei nationale, strangulari in aprovizionarea cu materiale strategice (alimentare sau energetice). Deci, pot folosi pentru interventii pasagere, cu incredintarea ca situatia exceptionala trece si rezervele pot fi reconstituite la loc. Cu alte cuvinte, nu pot fi utilizate contra curentului pietei. Pur si simplu pentru ca in acest caz sunt cheltuite degeaba si nu mai pot fi reconstituite in vederea unor situatii exceptionale.

Or, in perioada actuala, tendinta pietei este de scadere a leului, care izvoraste organic din fundamentele economice. Leului ii atarna de picior piatra de moara a imensului deficit extern, care nu exista de azi-de ieri, dar care trage in jos mereu mai greu in contextul scumpirii finantarii externe pe fondul crizei financiare si economice internationale. Acest deficit nu insemna altceva decat o cerere permanent mai mare de valuta decat oferta de valuta, cu consecintele corespondente asupra lelului.

Cand piata era alimentata de intrari de valuta (investitii straine, credite externe, remiteri de la lucratorii romani din strainatate), deficitul nu se resimtea in raportul cerere-oferta, acum, cand intrarile au slabit sever, deficitul extern se transforma intr-o presiune dramatica. Nu intamplator, toate monedele din tarile estice au cazut in aceasta perioada, dar mult mai puternic au facut-o cele carora le atarna de picior un deficit extern mai important al tarilor pe care le reprezinta.

In plus, trebuie inteles in mod clar un lucru. Guvernatorul BNR a vorbit deschis de necesitatea unei ajustari importante a deficitului extern, necesitate pe care a spus ca o impartaseste si guvernul. Este singura solutie pentru a determina asigurarea in continuare a finantarii externe, in lipsa careia Romania ar intra in incetare de plati. Aceasta ajustare nu se poate face decat prin deprecierea leului, cresterea preturilor interne, blocarea veniturilor populatiei si majorarea impozitelor si taxelor. Alte cai nu exista. Ultimele doua depind direct de guvern.

Iar cresterea preturilor interne, daca guvernul ia masuri de austeritate severe, nu se va produce pentru ca deprimarea consumului va diminua cererea pe piata. Si atunci – si oricum pana la conturarea definitiva a masurilor guvernamentale – deprecierea leului este unicul factor de ajustare. Este foarte posibil ca BNR sa tatoneze ajungerea leului la un palier (care este evident ca nu poate fi cel de 4 lei la 1 euro) de pe aliniamentele caruia sa se produca ajustarea. Atunci probabil ca vom avea mai multe interventii ale BNR pe piata, pentru ca vor putea fi facute cu efect. Pana atunci, doar tatonari!

#curs, #euro, #finante, #leu, #serbanescu , #Editorial