Nu parteneri, ci vasali

Vineri, 03 August 2012, ora 09:36
3714 citiri
Nu parteneri, ci vasali

In batalia referendumului, ambele parti au folosit sintagma "Romania tara europeana", unii cu intelesul obligatiei Bucurestiului de a urma neconditionat directivele de la Bruxelles, ceilalti cu intelesul obligatiei Bruxelles-ului de a acorda tratament european Romaniei.

Premisa gresita de ambele parti: Romania nu este o "tara europeana", este o colonie est-europeana a centrului vest-european! In batalia referendumului, ambele parti au folosit sintagma "partenerii europeni", ca reper si punct de sprijin. Premisa falsa: partenerii europeni la care se facea referirea, in frunte cu Germania si Franta, nu ne considera parteneri, ci vasali si, ca atare, nici nu s-au comportat ca niste parteneri, ci ca niste stapani!

Jucand pe cartea de a face pe plac "partenerilor europeni", adeptii demiterii presedintelui Basescu au castigat practic, dar legal au pierdut glorios. "Partenerii europeni" i-au obligat sa admita cvorum la referendum, dar au uitat sa sanctioneze partea adversa care a boicotat tocmai cvorumul. Adeptii mentinerii pe post a dlui Basescu au jucat si ei pe cartea "partenerilor europeni", care i-au sustinut nedezmintit, aproape intrebator de ce, si aparent au castigat. Dar ce au castigat?! O evidentiere a clivajului descumpanitor al societatii romanesti, care nu le este catusi de putin favorabil si care introduce, pentru prima data in societatea romaneasca, un antieuropenism notoriu si masiv ce li se va indrepta impotriva.

Romania a devenit o biata colonie

Intr-un fel paradoxal, impactul pe termen lung a tot ceea ce s-a intamplat cu si in legatura cu referendumul ar putea fi acela ca mase mari de romani - oameni de rand, fara predilectie sau tentatie de a pierde timpul cu analize, dar si intelectuali care prin profesie sau aspiratie se indeletnicesc cu asa ceva - vor constientiza ceea ce putini pana acum s-au straduit sa demonstreze, de altfel cu argumente solide, economice, anume ca Romania a devenit o biata colonie de la periferia est-europeana a centrului vest-european.

Luati cu treaba sau pur si simplu aburiti de balivernele despre "Europa" si "spiritul european", multi romani s-au complacut pana acum in credinta ca Uniunea Europeana le aduce mantuirea, desi aceasta le preia mai degraba in folosul ei seva economica in mod sistematic si fara intoarcere. Si acum deodata realizeaza, brusc, chiar violent, ca ceea ce li se ofera este de fapt statutul de colonie, de cetatean de mana a doua, de vasal tratat ca atare de catre stapan.

Cine a castigat, cine a pierdut?! Initiatoriii referendumului au obtinut un fel de victorie pe care nu o pot folosi aproape la nimic concret, pierzand instrumentul pe care mizau pentru a prelua efectiv haturile puterii. Adversarii lor au obtinut o infrangere politica zdrobitoare care insa institutional ii repune in joc, un joc in care vor fi nevoiti sa joace cu pierderea legitimitatii.

Ce constata electoratul? Ca votul nu conteaza

Clasa politica in ansamblu este terminata. Dupa ani si ani in care populatia venea mereu mai putin la vot, caci vedea ca oricum nu are vreo importanta cu cine votezi, a avut o remarcabila zvacnire, ultima probabil, sa vina la vot in numar masiv, desi conditiile meteo erau din cele mai grele si opera boicotul cerut unor segmente politice si etnice (pedelisti si maghiari). Aproape noua milioane au venit la vot. Au votat, nu conteaza daca da sau nu! Si ce constata?! Ca n-are importanta: nici ca au votat, nici cum au votat! Pai, trebuie sa fi idiot sa mai vii la vot vreodata! Probabil pe 29 iulie a fost ultima data!

In mod cert insa, de departe cel mai mare pierzator dupa scrutinul din 29 iulie este ideea coabitarii politice la guvernare. Incercata a fi exersata un timp din primavara, s-a dovedit, in Romania, nefunctionala, cu toate ca si la case mai mari s-a probat ca nu prea opereaza. De altfel, prevederile constitutionale in Romania nu o ajuta, ci o incurca. Rezultatele referendumului au complicat-o si mai tare, facand coabitarea chiar imposibila! Nu pot in mod obiectiv colabora invingatori faptic dar pierzatori legal cu pierzatori faptic dar invingatori legal. Asa ceva nu poate merge!

Referendumul are un singur invingator: directoratul de tip sovietic de la Bruxelles. Aceasta, in ciuda faptului ca ideea de Uniune Europeana este trimisa la pamant in Romania, tara cea mai eurooptimista si cea mai putin eurosceptica de pana acum. Dar adevarata relatie care leaga Uniunea Europeana de Romania - relatia de la centrul colonialist la periferia coloniala - apare dintr-o data in configuratia si dimensiunea ei nedisimulata. Comportamentul execrabil, de tip sovietic, al comisarilor de la Bruxelles a eliminat orice bruma de nadejde pusa de romanii neinformati in Uniunea Europeana.

Pentru ca, evident, romanii informati stiau de mult de adevarul ca Romania a ajuns o biata anexa de consum de la periferia estica a centrului vest-european care i-a confiscat controlul national asupra exploatarii resurselor minerale principale, distributiilor de energie si bancilor. Iar o tara care nu mai detine controlul propriu in aceste trei domenii - in care se ruleaza de fapt banul dintr-o economie, fie aceasta sau nu in criza - devine o colonie.

Cazul tipic romanesc! Romania este colonie a Uniunii Europene de mult, de cand a cedat controlul national in aceste domenii. Acum, dupa referendumul din 29 iulie, a devenit si oficial, prin modul in care s-au comportat corifeii vest-europeni si agentii de vanzari ai marilor lor companii, numiti comisari, de la Bruxelles. Daca asta au vrut, atunci, prin ceea ce au obtinut, au inregistrat un deplin succes: directoratul de tip sovietic de la Bruxelles a fost singurul castigator al referendumului din 29 iulie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#referendum Romania Serbanescu, #efecte referendum Romania , #Editorial