Legislatia muncii - runda a doua!

Vineri, 01 Aprilie 2011, ora 23:39
5151 citiri
Legislatia muncii - runda a doua!

Ceea ce a urmarit capitalul strain in privinta relatiilor de munca din Romania a fost obtinut. Noul Cod al Muncii - scris integral de Consiliul Investitorilor Straini si Camera de Comert Romano-Americana - a vizat si, prin asumarea guvernamentala in parlament, a realizat o fragilizare totala a pozitiei angajatilor si o intarire corespondenta a pozitiei angajatorilor, care, la nivelul salariilor mici practicate in Romania, scot complet relatiile de munca de aici din spatiul european, din care pretind ca ar face parte. Fragilizare urmarita si obtinuta indeosebi in trei domenii sau privinte!

Pe de o parte, in precarizarea relatiei institutionale in sine (contractul de munca), prin campul larg deschis folosirii contractelor de munca pe perioada determinata.

Prin manevre abile si putin abuz, care oricum nu este taxat, un angajat poate fi folosit la nesfarsit cu contract de munca pe perioade determinate, deci cu un salariu mai mic si cu permanenta amenintare a pierderii automate a locului de munca.

Pe de alta parte, in privinta stabilirii timpului de lucru, care ajunge - complet neeuropean - la discretia totala a angajatorului.

Acesta poate forta angajatul sa lucreze 12-14 ore pe zi, iar posibilitatea de recuperare in decursul unei perioade exagerat de lungi face aceasta recuperare, mai ales in conditiile absentei urmarite a sindicatelor, o pura himera.

In plus, formularile deliberat laxe in domeniu lasa la dispozitia patronului fara vreo justificare orice reducere a timpului de lucru cu scaderea corespondenta a salariului.

In sfarsit, in privinta concedierii angajatilor, ajunsa si aceasta la discretia angajatorului, printr-o inventie parsiva care, pe cat suna de pompos pe atat este goala de continut si isi dezvaluie adevarata natura!

Angajatul va fi legat de indeplinirea unor criterii de performanta.

Ce inseamna criterii de performanta, caci de stabilit stim cine le stabileste: angajatorul?! Criterii de performanta se stabilesc pentru un manager, nu pentru un angajat intr-o functie de executie.

Acestuia din urma i se pot trasa sarcini de productie sau, dupa caz, sarcini de serviciu, adica ceea ce depinde de el.

Performanta depinde de organizarea interna si de un context extern firmei, a caror valorificare intra in atributiile unui manager, dar n-au nici o legatura cu un simplu angajat.

Eliminarea din ecuatie a sarcinii de munca si a vreunui cuvant de spus din partea sindicatelor in stabilirea acestor sarcini deschide un teren vast de abuz in materie de concedieri in numele neindeplinirii performantei, pe care legea nu o precizeaza si deci pe care patronul o poate invoca in locul bunului plac, fara ca legea sa-l poata apara pe angajat cu ceva.

De fapt, asta a urmarit capitalul strain si a obtinut: scoaterea de sub jurisdictia legii a litigiilor de munca.

Firmele straine s-au plans si s-au tot plans ca, in baza vechiului Cod al Muncii, pierdeau procese cu salariatii in instanta. Ei bine, s-a pus capat acestui lucru!

In masura in care devine legal ca timpul de lucru sa fie stabilit discretionar de catre angajator, concedierile sa fie la cheremul acestuia, iar contractele de munca pe perioada determinata sa fie invartite in morisca aproape pe termen nelimitat, angajatii chiar nu vor mai avea ce temeiuri legale sa foloseasca pentru a chema angajatorii in instanta si, chiar daca o vor face, nu vor mai avea nici o sansa sa castige vreodata.

Totusi, batalia impotriva salariatului roman inca nu s-a terminat din punctul de vedere al capitalului strain. Mai este ceva urmarit si care nu a fost decat pe jumatate realizat deocamdata: scoaterea din joc a sindicatelor.

Capitalul strain ar vrea probabil sa elimine chiar din peisaj sindicatele, fiind satul de prezenta acestora prin tarile lui de origine. Dar nu s-ar putea in ipocrizia nesfarsita care domina lumea occidentala, n-ar fi "politically correct"!

Si atunci se cauta sa se obtina acelasi efect printr-o scoatere a sindicatelor din joc.

Legal, aceasta inseamna eliminarea din legi a principiului ca patronii ce nu semneaza contracte colective de munca sa fie totusi obligati a respecta prevederi din contracte colective de munca semnate la nivel national sau sectorial (prevederi precum salariul minim, acordarea unor prime ori bonusuri sau considerente pentru declansari de conflicte de munca).

Este bine cunoscut ca firmele straine din Romania au fost arici la infiintarea de sindicate in cadrul lor si ca, daca nu le-au mostenit cumva prin preluarile de uzine sau fabrici de la stat, nu prea au pe cap sindicate.

Asa ca, daca scapa legal de obligatia de a aplica prevederi din contracte colective semnate de altii, pot spune ca au obtinut o victorie totala si definitiva asupra salariatului roman!

Pentru aceasta, dupa Codul Muncii, trebuie adoptata legislatia din aval de Codul Muncii. Urmeaza runda a doua!

#angajat, #capital strain, #ilie serbanescu, #investitori, #munca, #noul cod al muncii, #salariat, #salarii , #Editorial