Jim Rogers n-a fost informat ca Romania este o colonie!

Joi, 19 Aprilie 2012, ora 07:59
4682 citiri
Jim Rogers n-a fost informat ca Romania este o colonie!

Din cand in cand, in ultimii ani sunt adusi prin Romania, se intelege, contra onorarii grase, diferiti oameni de business sau economisti cu nume international sa ne dea sfaturi cu care ar urma sa spargem inima targului.

De oricat renume s-ar fi bucurat cei despre care vorbim, sfaturile lor au fost complet inutile. Pur si simplu, pentru ca a fost vorba fie de bla-bla-uri vanturate pe la conferinte si seminarii, fie de cantari FMI-iste de care Romania este satula, fie de minunate povete cu relevanta pentru aiurea, dar in nicio legatura cu Romania.

Exista o explicatie comuna, dincolo de balivernele pe care le cere spre popularizare si influentare marea finanta transnationala: completa neinformare (ca sa nu spunem dezinformare) a preopinentilor despre situatia concreta din Romania. Neinformare sau dezinformare de care sunt responsabili cei care i-au invitat pe preopinenti la Bucuresti. Si atunci, am avut de a face cu doua tipuri de discursuri-povete.

Unul in care a excelat economistul Nouriel Roubini, care si-a capatat notorietatea cu prezicerea crizei mondiale si care, intoxicat cu informari unilaterale de inspiratie FMI despre Romania, ne-a turnat la Bucuresti tot felul de platitudini pe care le auzisem si de la parintele nostru Jeffrey Franks.

Al doilea: cel cu care ne-a onorat Jim Rogers, miliardar american, ale carui povete sunt pur si simplu de bun-simt, dar tradeaza, tocmai prin acest fapt, o absoluta dezinformare a domniei sale de catre cei cu care au venit in contact inaintea vizitei sale la Bucuresti.

Jim Rogers, cofondator impreuna cu George Soros al Quantum Fund, a venit in Romania pentru a vorbi la Central and Eastern Europe Investment Conference, organizata de filiala locala a CFA, asociatie a analistilor financiari certificati international, cu dezvoltare in peste 60 de tari.

Jim Rogers spune sa profitam de resursele minerale

Adept al ideii sanatoase ca, odata cu criza actuala, vremea sofisticarii financiare a cam trecut, urmand a fi nimerit sa se parieze pe revenirea la un fel de capitalism de productie, in care la putere, ca sa spunem asa, sa fie producatorii de bunuri reale, Jim Rogers ne-a povatuit sa facem din agricultura prioritatea zero si sa profitam de pe urma valorificarii resurselor minerale de care mai dispunem.

Nu este foarte clar ceea ce ar insemna in viziunea lui Rogers valorificarea resurselor minerale de care se mai dispune, pentru ca de sunat suna perfect logic si adaptat situatiei, dar, daca ar urma ca aceasta valorficare sa nu o facem cu fortele noastre (indiferent de motiv), riscam tocmai sa nu profitam cu ceva de pe urma detinerii lor.

Nu prea se intelege, de pilda, cu ce se alege de fapt poporul roman - detinatorul resurselor - de pe urma exploatarii in prezent de catre straini a petrolului romanesc!

In cazul gazelor romanesti, poporul roman se alege cu faptul ca, macar deocamdata, din motive tehnice, gazul exploatat de straini ramane in tara, dar constrangerile tehnice sunt pe cale de disparitie si, in curand, strainii care il exploateaza vor sa-l exporte ca sa ia mai mult pe el si atunci poporul roman va ramane fara folosinta gazelor care ii apartin.

Sau care va fi folosul pentru poporul roman din exploatarea gazelor de sist de catre marea firma americana Chevron?! Ce foloase vor putea compensa ponoasele din poluarea apelor freatica si de adancime ca si din accentuarea activitatii seismice?!

Ce nu i s-a spus lui Jim Rogers

Cu buna-credinta si perfect logic, Jim Rogers ne indeamna sa profitam de pe urma rezervelor minerale pe care le mai avem. Dar probabil nimeni nu l-a informat ca Romania a ajuns din pacate o colonie, indeosebi o anexa de consum de la periferie pentru centrul vest-european.

Coloniile, se stie din istorie, nu trag foloase, ci doar ponoase de pe urma bogatiilor lor. Probabil, Jim Rogers n-a aflat, de exemplu, ca centrul vest-european vizeaza nici mai mult nici mai putin decat sa impuna decontarea pe piata interna a resurselor energetice romanesti la preturile rusesti din import, de trei ori mai mari - adica la preturile la care centrul vest-european, lipsit de resurse, se aprovizioneaza el insusi.

Asta pentru simplul motiv ca renta diferentiala sa nu fie cumva incasata de consumatorii romani, proprietarii resurselor, ci de companiile vest-europene care au acaparat distributia in Romania!

Ce facem cu agricultura

S-ar parea ca indemnul lui Jim Rogers merge la tinta cel putin in ce priveste agricultura. Nu este chiar asa! Ceea ce era de facut potrivit acestui indemn, mai putea fi facut eventual in urma cu cativa ani. Acum nu prea se mai poate!

Statutul colonial impus periferiei romanesti de catre centrul vest-european nu este de anexa agricola, ci de anexa de consum! Nucleul vestic al Uniunii Europene n-a fost vreun moment interesat in valorificarea potentialului agricol al Romaniei, Vestul nedorind un nou producator concurent, ci doar un consumator care sa rezolve - lucru pe care l-a si facut in aceasta calitate - problema costisitoarelor surplusuri agricole cu care se confrunta Uniunea Europeana.

Rolul pe care Romania l-ar putea eventual juca in noua faza a crizei alimentatiei mondiale - pe fondul cresterii populatiei globului si limitarii resurselor de hrana - se cere, in viziunea Bruxelles-ului, anihilat!

Cea mai eficace modalitate este, dupa dislocarea deja a populatiei rurale romanesti in plina capacitate de munca spre Occident, preluarea pamanturilor agricole de catre occidentali.

De la 1 ianuarie 2014 vanzarea pamanturilor agricole romanesti se liberalizeaza, ceea ce, in actualul stadiu al lucrurilor, va insemna instrainarea lor practic pe nimic. Pamanturile nu pot fi, desigur, deplasate de aici! Dar roadele lor pot fi preluate si, astfel, de beneficiile de pe urma lor se vor bucura noii proprietari, si nu romanii!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Jim Rogers in Romania, #Ilie Serbanescu vizita Jim Rogers, #agricultura Romania evolutie, #liberalizare pamanturi agricole, #resurse naturale Romania , #Editorial