Ilie Serbanescu: Consumul de energie confirma recesiunea

Vineri, 04 Mai 2012, ora 08:01
2222 citiri
Ilie Serbanescu: Consumul de energie confirma recesiunea

Consumul de energie, cunoscut in Romania si sub numele de indicatorul lui Basescu, a fost pe minus (-1,3%) in miscarea sa in trimestrul I din acest an. Este cunoscut si sub numele de "indicatorul lui Basescu" pentru ca odata, cand erau controverse si politice dar si tehnice in legatura cu cresterea economica, presedintele a declarat public ca in ce priveste starea economiei se ghideaza inainte de toate dupa evolutia consumului de energie si abia apoi dupa evolutia PIB-ului.

Realitatea este ca, fiind evaluat in unitati fizice (chiar daca sunt conventionale), consumul de energie are un grad inalt de relevanta pentru miscarea economiei. Se lucreaza, se consuma energie! Se lucreaza mai mult, se consuma mai multa energie! Se lucreaza mai putin, se consuma mai putina energie! Este fara echivoc.

Exista insa si perioade in care insasi aceasta relevanta scade sau creste. De pilda, in perioada de aiureala economica 2003-2008, cand expansiunea consumului (stimulata artificial de creditul de consum fara acoperire) a generat crestere economica, bazata disproportionat pe consum din import, PIB-ul a sporit si el artificial si oricum nesanatos, evident peste ceea ce arata cresterea consumului de energie, care este legata indeosebi de economia reala si de evolutiile din cadrul acesteia.

Cand creditul s-a prabusit, odata cu stoparea finantarii externe care-l sustinea, consumul s-a comprimat, bula imobiliara s-a dezumflat si ceea ce a mai ramas sa respire a fost putina productie inca in viata.

Consumul de energie a devenit si mai relevant ca indicator, cuantumul si tendintele lui descriind elocvent ceea ce mai misca in economie, fara perdelele pe care PIB-ul le asterne in calea evidentierii miscarii din economia reala.

Consumul de energie a scazut in criza cu mai putin decat a scazut PIB-ul, semn ca putina activitate de productie ramasa a fost singurul segment economic ce a pulsat cat de cat.

In a doua jumatate a anului 2010 si pe intreg parcursul anului 2011, consumul de energie a fost pe crestere - in ciuda evolutiei divergente a PIB-ului - caci putina productie in viata, cea pentru export, a sporit sub impulsul cererii din principalele tari occidentale, iesite temporar din recesiune, debuseele acestei productii.

Inca de la sfarsitul lui 2011 si oricum in 2012, frumoasa dar temporara poveste s-a sfarsit. Din cauza crizei datoriilor suverane in zona euro, principalele tari vest-europene au reintrat in recesiune. In plus, Nokia a plecat din Romania, iar Dacia resimte incheierea se pare a boom-ului vanzarilor de masini ieftine in Germania si Franta.

Vreo 2-3 miliarde euro au disparut relativ rapid din exporturi. Motorul exporturilor a lasat-o moale de tot. De unde in 2010 au mai diminuat din amploarea dezastrului din economie, fara a putea totusi sa compenseze caderea PIB-ului, iar in 2011 au reusit chiar sa traga in sus ansamblul PIB-ului pana la limita cresterii, exporturile au lasat cererea interna sa imprime miscarea economiei.

Dupa ce catre sfarsitul anului trecut, comenzile in industrie anuntasera scaderi ingrijoratoare, incepand din ianuarie anul acesta industria si-a oprit cresterile, iar viscolul din februarie a adancit problemele. Fara echivoc, ca intotdeauna, consumul de energie a trecut in miscarea lui pe minus.

Nici nu trebuie sa ne mai intrebam daca Romania a reintrat sau nu in recesiune. Dupa trimestrul IV, cand, potrivit datelor statistice, PIB-ul a regresat fata de trimestrul anterior, este clar ca trimestrul I din 2012 este al doilea in care activitatea economica da inapoi si, ca atare, cum se spune, se intra tehnic in recesiune. Aceasta, in masura in care consumul de energie a fost pe minus in prima parte a anului.

Si, de cand cu criza, consumul de energie a devenit si mai relevant pentru miscarea economiei. Pentru ca, la un PIB 65% consum si 35% productie, consumul de energie arata cum se misca de fapt aceasta parte de numai 35%. Daca aceasta nu se misca, intregul ansamblu stagneaza, deoarece partea principala de 65% oricum sta, intrucat n-are finantare!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#consum energie Romania, #economie Romania 2012, #economie PIB Romania 2012 , #Editorial