Guvernul nu mai poate construi, ci doar demola!

Luni, 03 Septembrie 2012, ora 08:37
5105 citiri
Guvernul nu mai poate construi, ci doar demola!

Interventia complet deplasata a puterilor coloniale in referendumul din 29 iulie, desi a reprezentat certificatul politic al transformarii Romaniei intr-o colonie din punct de vedere economic, are fara indoiala si "feedback" chiar pe plan economic.

Multe nu vor mai putea fi precum inainte de 29 iulie. Toate cele susceptibile a se schimba sunt evident de la suprafata starilor de lucruri pentru ca, in profunzime, totul a fost si a ramas la fel.

Exploatarea resurselor minerale principale a fost si a ramas in aceleasi maini, straine. Ca si distributiile de energie! Ca si bancile! Cu alte cuvinte, intregul rulaj al banului din economie, axa majora a acesteia, toate intrarile si iesirile actului productiv si comercial au fost si au ramas detinute de capitalul strain.

N-are deci ce sa se fi schimbat economic doar pentru ca s-a pus pe masa o certificare politica a situatiei ca Romania nu mai depinde de ea si nu mai are cum sa decida pentru ea insasi.

Totusi, la suprafata lucrurilor, nu mai poate fi la fel. Balivernele arhivehiculate despre functiile si potentele statului, despre restructurarea politicilor guvernamentale, despre modernizarea politicilor publice, despre cerintele dinamizarii economiei si stimularii afacerilor primesc o grea lovitura.

Desigur, parada de minciuni in aceste domenii va continua. Dar, rand pe rand, goliciunea acestora si lipsa lor de continut vor aparea la suprafata chiar atunci cand promotorii lor se vor astepta mai putin.

Cea mai grea lovitura

Cea mai grea lovitura o vor primi povestile tesute in jurul guvernului si atributiilor sale, vanturate in eter cu formulari de genul "sa ne trezim!", "sa schimbam!", "sa facem!", toate folosind persoana intai plural. Atata ca, de acum, doar pentru cine nu vrea cu tot dinadinsul sa vada, "noi" - respectiv aceia chemati "sa ne trezim", "sa schimbam" si "sa facem si sa dregem" - nu mai suntem la carma, nici efectiv (inca de mult), nici oficial (dupa referendumul din 29 iulie). Asta cu "noi sa facem si sa dregem" este o prosteala pentru simplul motiv ca este ceva lipsit de obiect.

In mod concret, la nivel de guvern, elaborarea de strategii, indiferent de domeniu, devine strict inutila. Oricat ar fi de minunate si ar da expresie unor necesitati, sunt inutile pentru ca guvernul nu ar putea sa le transpuna in fapt, caci, vai!, este dovedit si efectiv si recunoscut oficial, nu mai are parghii si instrumente pentru o asemenea actiune.

Acest lucru a putut fi zarit cu ochiul liber de ani de zile, de cand Romania a pierdut controlul propriu asupra rulajului banului in economie. Ca, in ciuda evidentelor, s-a continuat ani de zile exercitiul inutilitatii este doar vina partidelor. Unele s-au facut releu al cerintelor impuse de puterile coloniale direct sau prin agenturile lor (FMI, Banca Mondiala, Comisia Europeana), prezentandu-le ca programe proprii de "modernizare". Altele au construit programe pentru cai verzi pe pereti, tocmai pentru ca au plecat de la premisa falsa ca Romania ar mai fi o tara suverana, cand de fapt a incetat sa mai fie asa ceva de cand a devenit o colonie, de la periferia estica, a centrului decizional vest-european.

Responsabilitatile guvernului, niste caraghioslacuri

De acum insa, dupa episodul referendumului din 29 iulie, devine chiar caraghios a vorbi de responsabilitatile guvernului, necum de a-l mai chema sa treaca si la treaba! Poti reclama responsabilitatile cuiva, daca le are! Dar daca nu le are, este o intreprindere inutila, o pierdere de timp.

Toate cerintele de natura economica, din zona fiscalitatii la cea a cursului valutar, trebuie adresate detinatorului deciziei: capitalul strain si agenturile sale (FMI, BM si CE) si vor avea o urmare doar daca vor dori detinatorii deciziei, si nu salahorii romani, fie ei salahori-angajati, fie salahori-patroni romani.

Daca o constientizare completa se cere in domeniul integralei inutilitati a unor strategii guvernamentale, o constientizare asemanatoare se impune si in materie de masuri propriu-zise izvorand de la guvern. Ajustari sau reglaje fine, practicate cu succes in economii sa le zicem de tip bursier (adica in care exista bursa, in care aceasta reprezinta un barometru al activitatii economice, iar increderea este cea care intermediaza investitiile si pulsul afacerilor) nu pot avea, in mod obiectiv, intr-o colonie, atestata economic si de acum validata si politic, decat un impact minor, daca nu chiar derizoriu sau nul.

Masuri precum cresteri/reduceri de impozite, mariri/micsorari de contributii sociale, schimbari in tratamentul contabil al TVA (astea din zona jurisdictiei guvernamentale) sau ieftiniri/scumpiri ale creditului ori aprecieri/deprecieri ale cursului valutar (din zona jurisdictiei bancii centrale), sunt, toate, intreprinse la dimensiunile minime dictate de capitalul strain si agenturile acestuia. Mai precis, la dimensiuni incapabile de a schimba ceva in economie!

Toate aceste masuri, repetam la dimensiunile autorizate de capitalul strain, misca resurse derizorii, care nu pot schimba nimic, adica exact lucrul care se urmareste! Sau, si mai precis, pot produce schimbari doar nesemnificative in raport cu ceea ce ar fi necesar pentru o alta pozitionare a Romaniei in Uniunea Europeana si in lume.

Asemenea schimbari presupun dimpotriva mutari semnificative de resurse, pe care guvernul roman, oricare ar fi acela, nu le poate insa face,din pacate, caci nu mai dispune de capacitati intr-o atare directie.

Oare chiar nu se observa ca, de ani buni, guvernul Romaniei - emasculat de orice capabilitate financiara si de decizie - nu mai poate construi nimic, fiind pus numai si numai sa demoleze si sa distruga: privatizari totale, privatizari partiale, lichidari, coplati, extractii de bani de la populatie, scurgeri de bani publici catre structuri private?

Dupa incheierea completa, in curand, a privatizarilor si lichidarilor de active de stat, guvernul Romaniei devine strict un contabil de buget si, in contabilitate, nu este nevoie de masuri de constructie si cu atat mai putin de strategii.

#masuri economie Romania, #criza privatizare Romania, #bursa Romania , #Editorial