Grecia nu intereseaza de fapt pe nimeni: in lupta se afla SUA si Germania!

Luni, 09 Iulie 2012, ora 08:01
3228 citiri
Grecia nu intereseaza de fapt pe nimeni: in lupta se afla SUA si Germania!

In ciuda impactului dramatic, inclusiv asupra perspectivelor de supravietuire ale capitalismului ca sistem, pe care a ajuns sa-l aiba expansiunea disproportionata a capitalului financiar fata de celelalte componente ale capitalului, unele state occidentale practic nu concep nici macar ideea unei stavile in calea dominatiei financiar-bancare.

Exemplul cel mai pregnant il constituie Statele Unite ale Americii. Poate nu intamplator, pentru ca acolo sistemul financiar-bancar confisca peste 40% din profiturile realizate in economie, iar tara a ajuns rentier pe baza cupoanelor financiare obtinute de pe toate continentele lumii de catre multinationalele sale.

Dar nu numai atat.

Impunand prin suprematia sa economica, politica si militara la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial moneda proprie ca mijloc de plata cu acceptare internationala deplina, America a dobandit privilegiul de a-si finanta expansiunea mondiala cu emisiuni monetare proprii si de a-si acoperi cu aceleasi emisiuni deficitele externe, fiind singura tara din lume care poate realiza acest lucru cu moneda proprie, si nu cu moneda altcuiva.

America nu trebuie sa munceasca

Pentru a mai face rost de ceva resurse financiare, America nu trebuie sa munceasca, ci doar sa tipareasca niscai dolari in plus. Alte popoare muncesc din greu, exporta pe piata americana, de acolo iau dolari pe care, daca nu gasesc ce sa faca cu ei, platind marfuri luate de la altii sau investind banii aiurea, ii intorc pe piata americana sub forma de plasamente financiare si contribuie astfel chiar la finantarea deficitelor americane, comercial si bugetar.

Desi acest circuit a luat o amploare exploziva, America nici nu se gandeste sa renunte la el sau sa-l restranga macar cat de cat. Indatorarea statului american - cheia acestui circuit - este deja mai mare decat marele PIB american si oricum depaseste indatorarea, atat de incriminata, a intregii zone a euro, considerata in mod nerusinat de catre americani ca explozibilul perioadei.

Si de fapt si pana la urma, toate remediile sugerate sau bagate de gat de catre americani europenilor reprezinta acelasi si acelasi lucru: noi datorii, cu baza in noi emisiuni monetare! Singura tara care-si poate permite insa un asemenea lux este America. Deocamdata!

Ca un catelus, Marea Britanie se aliniaza acestei pozitii. Cu finantele publice varza, Marea Britanie face un joc extrem de periculos pentru ea, caci vrea sa fie America fara sa fie de fapt America, iar fostele privilegii mondiale ale lirei sterline au incetat tocmai cand le-au luat locul privilegiile inca in vigoare ale dolarului.

Germania, la antipozi

Oarecum la antipozi se afla Germania. Ajutata de cumpatarea si disciplina proverbiale ale nemtilor in cheltuirea banului public si a banului in general si, poate mai ales, de strategia ramanerii in aria capitalismului de productie, aproape in contracurent fata de tentatia ruinatoare spre cazino financiar din capitalismul contemporan, Germania a castigat treptat teren si soliditate.

A recucerit Europa si in Vest, si in Est si, in contextul crizei euro, a pus piciorul in prag, fortand Uniunea Europeana sa adopte un pact fiscal care in principiu urmareste s-o alinieze la comportamentul financiar german. Marea Britanie merge integral pe mana Americii si pozeaza in rolul de acum 70 de ani al singurei oponente pentru o perioada a Germaniei din Europa.

Folosind criza din zona euro si cazul particular al acesteia pe care il reprezinta Grecia, America a pus tunurile pe Germania, cu utilizarea intregului instrumentar pe care il are la dispozitie si, inainte de toate, a agenturilor capitalului privat transnational, adica a agentiilor internationale de rating, care sunt toate americane. O simpla analiza a actiunilor intreprinse de agentiile respective demonstreaza fara echivoc ca acestea vizeaza ca obiectiv final vulnerabilizarea si fragilizarea Germaniei.

O imensa presiune indirecta este facuta pentru a nu se afecta cumva regula compensarii de catre state a investitorilor financiari privati. Aceasta este miza incercarii americane de a forta salvarea cu orice pret a Greciei, desigur pe banii Germaniei, desi nimeni nu este interesat de Grecia, dar, daca Grecia ar fi declarata in stare de faliment, atunci o bresa ireversibila ar fi creata in aceasta regula necapitalista care guverneaza capitalismul contemporan.

#criza financiara Grecia, #criza financiara lume, #razboi economic SUA UE, #razboi economic SUA Germania , #Editorial