Factura taierilor va fi platita de UDMR

Miercuri, 14 Iulie 2010, ora 00:59
6178 citiri
Factura taierilor va fi platita de UDMR

Viceprim-ministrul guvernului, d-l Markó Bela, l-a invitat pe omologul sau din Ungaria si l-a prezentat - s-a spus dintr-o eroare! - ca prima oficialitate de rang inalt a noului executiv din Ungaria care viziteaza... Ungaria.

"Eroare" este un fel de a zice! Cum spune proverbul, gura pacatosului adevar graieste!

Pe de o parte, oficialitatile din Ungaria - in frunte cu actualul prim-ministru, Victor Orban, e drept, pe cand era seful opozitiei -, vin cand au treburi deloc private in Romania fara comunicari oficiale si tin discursuri la reuniuni sau participa aici la ceremonii deloc particulare.

Si discursurile nu sunt deloc ortodoxe din punctul de vedere al relatiilor statale dintre Romania si Ungaria, avand evocari istorice antitrianoniste si altele asemenea. Pe de alta parte, d-l Markó Bela, dupa victoriile deloc neimportante, ba chiar de toata isprava, realizate impotriva Romaniei, are toata indrituirea sa considere Romania Ungaria insasi!

Caci, sarind asa deodata din tabara anti-Basescu in tabara pro-Basescu, partidul domniei sale, exploatand aritmetica parlamentara, a obtinut incredibilul: recunoasterea tinutului secuiesc (urmeaza probabil autonomia, poate si desprinderea de Romania) si predarea istoriei si geografiei Romaniei in limba maghiara pentru minoritatea maghiara.

Ba chiar si sprijinul europarlamentarilor romani legati de actuala guvernare pentru alegerea d-lui László Tökes, adversar declarat al Trianonului si adept tot declarat al unei segregari a Ardealului de Romania, ca vicepresedinte al Parlamentului European, intr-un aranjament absolut jenant pentru un asemenea for.

Asa ca pentru d-l Markó Bela straniu ar fi acum sa confunde Romania cu Romania, si nu Romania cu Ungaria! Sa recunoastem insa abilitatea politica a partidului domniei sale. Care nici nu este un partid, ci pastreaza ambiguitatea unei organizatii constituite pe criterii etnice.

Luand act de clivajul de pe scena politica romaneasca, ce a existat indiferent de numele partidelor sau de curentele doctrinare de la care s-au revendicat, UDMR a schimbat aliantele ca pe ciorapi pentru a fi la guvernare si a obtinut astfel tot ce a dorit.

UDMR a inteles mai bine decat oricine predispozitia generala a partidelor romanesti pentru politica de cedare, dorinta acestora de a fi cu orice pret la putere pentru a fi langa vaca de muls a banului public si asezarea intotdeauna de catre acestea a intereselor partinice si personale inaintea celor nationale.

A fost foarte usor astfel sa realizeze ceea ce a dorit prin simpla conditionare "votez daca-mi dai asta sau asta", ori santajul pur si simplu "nu votez daca nu-mi dai asta sau asta"!

Asa s-a ajuns sa se obtina pentru minoritatea maghiara o autonomie dincolo de cea rezultand din descentralizarea fireasca de tip european, asa s-a ajuns ca in Romania sa existe reprezentanta a unei organizatii paramilitare maghiare declarat iredentiste, asa s-a ajuns ca ministru al Culturii (s-ar zice romane!) in Guvernul Romaniei sa fie un maghiar de la UDMR!

Ultima manevra politica a UDMR a fost rocada de la coalitia Johannis la Guvernul Boc, manevra prin care s-a obtinut paroxismul, ce apartine totusi aliatilor romani din actuala coalitie: s-au facut cedari de la interese romanesti notorii spre a se putea taia (!) salarii si pensii, tragic instrument pentru mentinerea la putere.

Sa recunoastem ca si partidele romanesti implicate, si UDMR au atins desavarsirea. UDMR a ajuns probabil la apogeu.

Dar a ajuns intinzand coarda! A intins coarda pana la rupere, pentru ca, spre a-si realiza mentionatele interese de ordin strict etnic, s-a servit de taierea salariilor si pensiilor romanilor, inclusiv ale celor de nationalitate maghiara.

Nu stim daca cei din urma vor uita, dar este cert ca romanii nu vor uita! Pana la urma, va ramane ca ungurii au votat sa le taie pensiile si salariile, chiar daca au fost si romani care le-au facut asa ceva.

Si, daca UDMR in frunte cu d-l Tökes nu va apuca sa plece cat mai degraba cu Ardealul spre Ungaria Mare a visurilor lor, va fi probabil ultima data cand partidul maghiar va mai pupa guvernarea in Romania.

Caci, pana sa ajunga la guvernare, orice partid romanesc nu va mai primi nici un vot de la romani daca nu va avea in programul sau expres precizata excluderea oricarei aliante cu UDMR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bela, #ilie, #marko, #serbanescu, #udmr, #ungaria , #Editorial