Criza pune in discutie privilegiile investitorilor financiari!

Miercuri, 17 August 2011, ora 11:05
3645 citiri
Criza pune in discutie privilegiile investitorilor financiari!

Ceea ce a aparut la prima vedere o reactie a pietelor la jumatatile de masura cu care autoritatile in materie au infruntat problemele grave ale datoriilor publice din America si unele tari din zona euro s-ar putea sa fie, la o analiza atenta, si o demonstratie de nemultumire in piata a asa-zisilor "investitori financiari" privati fata de solutiile politico-statale alese, pe care, spre deosebire de cele de pana acum, le considera nefavorabile, daca nu chiar periculoase pentru statutul acestor investitori de judecatori supremi ai pietelor. 

Caderile bursiere au fost expresia acestei nemultumiri, investitorii financiari jucand la vanzare, pe aria neincrederii, in burse, adica in chiar fieful lor.

Nu trebuie sa fii economist sa realizezi ca acordul dintre democrati si republicani pentru deblocarea plafonului datoriei publice a SUA este doar un compromis politic care nu rezolva problema si care nu reprezinta cumva vreo garantie pentru investitorii financiari privati ca pot cumpara in continuare bonuri de tezaur americane fara vreo grija ca isi vor primi banii inapoi la scadenta prevazuta, inclusiv castigul aferent.

Investitorii privati ar fi preferat, in locul compromisului politic (cu discutii viitoare despre taieri bugetare in schimbul posibilitatii de imprumuturi pe mai departe de catre statul american), niscai amputari severe si imediate de programe sociale care sa degajeze resurse pentru plata rascumpararilor de titluri si a dobanzilor corespunzatoare!

Din Europa, vestile sunt inca si mai rele pentru acesti investitori. La insistentele cancelarului german, aflat sub presiunea propriilor contribuabili care sunt si votanti, cel de-al doilea acord convenit pentru asa-zisa salvare a Greciei a inclus, pana la urma, si o contributie din partea investitorilor privati.

Acestia ar urma sa preschimbe tilturile grecesti detinute care aveau scadente apropiate in alte titluri grecesti cu rascumparare peste 30 de ani.

Cu alte cuvinte, ar urma sa se dispenseze de castigurile pe care mizau la termene apropiate pentru a nu pierde complet banii, admitand sa se multumeasca cu ce vor incasa hat departe spre mijlocul secolului.

Pentru investitorii privati implicati in datoria publica a Greciei, problema este incurcata. Este vorba de banci occidentale, in principal germane si franceze, care au achizitionat titluri de stat grecesti si care risca sa nu mai incaseze nimic in situatia actuala a Greciei.

Sa forteze nota nu pot, caci intreaga operatiune de asa-zisa salvare a Greciei este montata de fapt pentru a le salva lor expunerea pe Grecia! Asa ca au fost gata sa participe "voluntar" la actiune, adica sa accepte a scoate niscai bani din buzunar prin amanarea incasarilor prevazute spre a salva grosul!

Acesta din urma este finantat de contribuabilii din statele occidentale participante la acordul de salvare a Greciei. Mai precis, respectivele state imprumuta Grecia pentru ca aceasta sa plateasca investitorii privati tot occidentali!

Pentru a primi grosul, acestia din urma accepta sa dea o particica! Platitorul unic este insa Grecia si, bineinteles, poporul grec, caci alt platitor in zona nu exista! Pentru investitorii privati neimplicati in datoria pubilca a Greciei, un asemenea mecanism este insa de neacceptat.

Nu este vorba despre Grecia, conteaza insa precedentul! Desi arhitectii acordului de imprumut pentru Grecia se straduiesc sa arate ca este vorba de o solutie speciala la un caz special, toata lumea stie ca s-a creat un precedent.

Or, investitorii financiari privati au fost obisnuiti pana acum sa nu piarda nimic, ca o regula impusa intregului sistem capitalist de catre componenta sa financiar-bancara, cu toate ca aceasta regula este complet necapitalista si altereaza pana la denaturare acest sistem.

Investitorii in industrie sau in comert suporta consecintele daca afacerea lor ajunge in faliment.

"Investitorii financiar-bancari" sunt pe deasupra acestor lucruri capitaliste lumesti!

Ei sunt un fel de procurori si judecatori ai pietei insesi, pretinzand, in mod cu totul necapitalist, ca "piata" sa-i recompenseze mereu si mereu!

Necapitalist, pentru ca atunci cand piata nu o face, sunt puse statele sa o faca! Cum o fac?! Intervenind pe piata sub diferite forme si recompensand "investitorii financiar-bancari" in contul indatorarii publice!

Nu intamplator, investitorii privati de pretutindeni s-au ridicat ca unul impotriva initiativei germane. Si-au pus la bataie tot arsenalul de mijloace, care nu sunt putine. In frunte s-au situat agentiile de rating, care reprezinta o adevarata coloana a cincea de care se folosesc!

Acestea au declarat la unison ca vor considera pierderile suferite de investitorii privati o forma de incetare de plati, chiar daca doar partiala, a Greciei si o vor trata ca atare.

De fapt, spre a submina acordul intereuropean privind Grecia. Nu este de mirare, caci in joc se afla statutul privilegiat pana acum al investitorilor financiari privati! Statut de-a dreptul necapitalist, caci in capitalism investitorul face investitii pe riscul sau!

Se deschide o noua epoca, a infruntarii dintre autoritatile statale si investitorii privati sau, mai degraba spus, o noua pagina a vechii infruntari dintre state si piete.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#criza, #ilie serbanescu, #investitori financiari , #Editorial