Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ce sa faca cei fara nimic de aparat?!

Ce sa faca cei fara nimic de aparat?!

In fata consecintelor generalizate ale crizei financiare internationale declansate in SUA, tari mai mici din Uniunea Europeana au dat tonul unor decizii fara echivoc in garantarea cu 100% de catre stat a depozitelor banesti aflate in banci proprii.

Isi pot revendica paternitatea masurii Irlanda si Grecia. Dar le-au urmat exemplul si alte tari. Nu se stie daca exista o acoperire reala pentru o asemenea garantare, dar masura vizeaza de fapt instaurarea unei increderi in piete.

Masura nu a venit insa din senin, ci doar dupa ce mai marii finantelor mondiale procedasera similar in practica, fara a face insa caz de principiul garantarii: guvernul american a sprijinit prin credite sau chiar prin preluari banci americane, guvernul britanic a facut acelasi lucru cu banci britanice, guvernul german cu banci germane, guvernul belgian cu banci belgiene etc. Masura a fost criticata ca riscand sa cada in nationalism ingust, dar criticii - premierul britanic Brown si cancelarul german Merkel - n-au putut da un exemplu practic de alt tip.

Guvernul britanic a nationalizat tot banci britanice si in Germania tot de garantari pentru banci germane este vorba. Realitatea este ca nici un guvern nu prea se gandeste sa angajeze banul public propriu intru salvarea unor banci cu capital strain.

Irlanda sau Grecia s-au putut angaja la garantari pentru ca au banci cu capital autohton. Aceste tari au fost de fapt incurajate sa ia masurile respective tocmai vazand ca mai marii vest-europeni, neintelegandu-se intre ei sa actioneze in comun, au lasat adoptarea masurilor in responsabilitatea fiecarei tari in parte.

Dupa cum se vede, in timp ce globalizarea generalizeaza criza si consecintele ei, guvernele o lasa dracului si cauta nu numai sa se descurce cum poate fiecare, dar si facand-o prin incercarea de a profita de ocazie spre a-si intari pozitiile afectate tocmai de globalizare.

Ceea ce se intampla pe plan bancar este de fapt in continuarea luptei sistematice a unor tari de a ramane tari, in conditiile globalizarii care ii ingroapa pe cei mici si slabi. Instrumentul principal de lupta din ultimii ani l-au constitutit asa-numitele fonduri suverane de investitii.

Tot mai multe tari si-au infiintat sau au urmarit sa-si infiinteze, ori au incercat sa le consolideze si dezvolte, daca le aveau deja, asemenea fonduri suverane de investitii, cu ajutorul carora sa faca fata competitiei mereu mai dure de pe pietele internationale, in care practic nu ai nici o sansa daca nu dispui de niscai campioni prin intermediul carora sa te bati, caci numai cu simpli jucatori nu poti face nimic, iar, daca nu ii ai nici pe acestia, nu poti fi decat carne de tun.

Fondurile suverane de investitii sunt detinute de statele insele, de capitalul lor public si pot fi un vehicul pertinent de expansiune externa in cazul in care capitalul privat propriu, prin slabiciune sau dimensiuni, nu are vreo sansa pe pietele internationale.

Statele care vor sa dispuna de instrumentul fondurilor suverane de investitii au in comun doar responsabilitatea fata de propria soarta. Caci altfel sunt cele mai diferite tari: atat emergente mari, dar si mai mici, cat si state dezvoltate cu vechi stagii in capitalismul matur.

Cazul Norvegiei este poate cel mai ilustrativ pentru folosirea fondurilor suverane de investitii ca instrumente de responsabilitate statala. Bani din incasarile realizate din exploatarea petrolului din Marea Nordului au fost pusi deoparte pentru zile negre intr-un fond suveran de investitii, care are obligatia de a valorifica banii pe pietele internationale, spre a servi drept pensii pentru norvegieni cand petrolul se va fi epuizat.

Peste Atlantic, marea Brazilie, care a beneficiat in ultimii ani de o crestere economica robusta si incearca acum sa ia urma suratelor emergente mari din Asia, vrea sa-si infiinteze un fond suveran cu care sa infrunte competitia mondiala si sa-si puna la adapost sansele pentru viitor.

China, India, Rusia, tari arabe exportatoare de petrol isi folosesc de mult succesele economice sau incasarile masive din exporturile de energie si materii prime pentru constituirea de fonduri suverane de investitii, evident cu capital public, pe care le-au aruncat in joc in competitia mondiala cu gigantii multinationali occidentali, care, activand de decenii si decenii, au avut timp sa devina atotputernici pe articulatii private.

Dupa cum se contureaza, s-ar parea ca prilejul, desi nefast, al crizei financiare internationale este folosit de guvernele responsabile pentru a-si apara pozitiile tarilor lor in globalizarea care tinde sa le ingroape identitatea sau chiar sa le desfiinteze pur si simplu. Si apasa pe pedala cea mai sensibila a momentului, sustinandu-si bancile proprii. Ce sa faca insa tarile bananiere, precum Romania, care nu mai au nici banci cu capital propriu?!


Analiza de Ilie Serbanescu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 3487 ori