Bugetele la control!

Duminica, 23 Ianuarie 2011, ora 22:38
2931 citiri
Bugetele la control!

Bugetele la control! Aceasta este procedura instituita in Uniunea Europeana incepand din 2011, potrivit careia se introduce verificarea si avizarea de catre Comisia de la Bruxelles a proiectelor de buget ale statelor membre inaintea adoptarii lor de catre parlamentele nationale. 

Calendarul este foarte precis. In luna martie, in baza unui raport al Comisiei, Consiliul European (organismul de decizie in Uniune) va atrage atentia asupra principalelor provocari economice, facand, toodata, "recomandari strategice" statelor. De care, in mod evident, acestea trebuie sa tina seama!

Apoi, in aprilie, fiecare stat trebuie sa prezinte obiectivele bugetare pe termen mediu in fata Comisiei Europene si a Consiliului European.

Iar, dupa examinarea acestora, cele doua foruri europene vor trimite catre state un aviz pe proiectele de buget, prin iunie-iulie, adica inainte ca guvernele sa finalizeze bugetele.

Nascuta evident din experienta amara a bugetelor grecesti, in cadrul carora nu doar nu s-au respectat liniile directoare stabilite pentru apartenenta la Uniunea Europeana, dar s-au facut si malversatiuni financiare si chiar s-a mintit pur si simplu pentru a se ascunde incalcarile, initiativa "bugetele la control" este de natura a preintampina si evita repetarea unor asemenea incalcari.

Din acest punct de vedere, noua procedura nu poate fi decat salutata. Statele membre, odata ce au admis apartenenta la Uniunea Europeana, nu trebuie decat sa respecte normele si liniile directoare stabilite pe ansamblu si n-au ceva a ascunde in domeniu.

Noua procedura este cu atat mai binevenita cu cat si la case mai mari decat Grecia s-au folosit diverse malversatiuni financiare pentru a masca depasiri ale deficitelor admise sau nerespectari ale unor orientari stabilite in comun.

Noua procedura, chiar daca evident nu va putea insemna luarea la bani marunti la Bruxelles a bugetelor nationale, va constitui o descurajare constanta pentru recurgerea la diverse tertipuri de catre statele membre.

De mare importanta este controlul de la centru pentru cei ce au indisciplina ca sa spunem asa in sange sau care au tendinta "natural-culturala" de a o lua razna si care, dupa extinderea spre Est a Uniunii, au devenit majoritari in organizatie, desi noii indisciplinati din Est nu pot aspira sa-i depaseasca la acest capitol pe cei din centura sudica mediteraneana.

La o analiza atenta, procedura "bugetele la control", desi pare a fi un raspuns de conjunctura la o problema de indisciplina financiara, poate fi de importanta strategica pentru ceea ce ar vrea si ar trebui sa fie Uniunea Europeana: o adevarata uniune cu politici comune, daca nu chiar unice, sau macar cu o corelare inalta in principalele domenii care sa genereze abordari unitare, si nu disjuncte, convergente, si nu divergente.

Daca ramane un simplu control al unor norme de deficit bugetar sau de datorie publica nu va realiza mare lucru!

Dar, daca acest control - care se va realiza, ca un lucru foarte bun, inca din faza conceperii bugetelor in baza unor programe multianuale -, atunci procedura va putea reprezenta un mijloc de formulare de obiective strategice ale Uniunii Europene si de implementare a acestora in practica.

Pentru o serie de tari - incluzand in randurile acestora la loc de frunte Romania - care pacatuiesc grav tocmai la capitolul prioritizari strategice si in irosirea unor resurse, de altfel putine, in obiective de rangul doi sau pur clientelare - un control solid si competent de la Bruxelles poate genera pe plan local dezvoltare economica si echitate sociala.

#ue, #control, #buget, #grecia, #comisia europeana, #controlul bugetelor , #Editorial