Balivernele PSD despre acordul cu FMI

Miercuri, 25 Martie 2009, ora 22:14
5019 citiri
Balivernele PSD despre acordul cu FMI

Prinsa la mijloc intre ciocanul pe care il reprezinta sfidarea permanenta din partea presedintelui Basescu si perspectiva de a pierde propriul electorat si nicovala pe care o constituie presiunea baronilor de a rezista la guvernare spre a se infrupta din bucatele acesteia si comanda externa de a accepta oricum dictatul capitalului strain, conducerea PSD a scos un ousor, mic si pricajit, in legatura cu marea problema a unui acord cu FMI, problema in care ciocnirile ciocan-nicovala sunt maxime.

In perfectarea acordului cu pricina, presedintele Basescu a ignorat pur si simplu PSD. Perspectiva pierderii electoratului este dramatica in cazul acestui acord, avand in vedere cererile de strangere a curelei ce vor fi impuse de FMI. Pentru a nu le accepta, PSD ar trebui sa se retraga de la guvernare, ce ar fi in totala opozitie cu dorintele baronilor locali.

In sfarsit, comanda externa de a se admite acordul cu FMI s-a precipitat, nelasand loc de manevra.

Ousorul lanseaza sapte conditii de acceptare de catre PSD a acordului cu FMI. Patru dintre acestea – precum angajamentul bancilor straine din Romania ca vor relua creditarea fara a externaliza resursele existente in Romania sau obligatia ca resursele financiare pentru educatie si sanatate sa nu fie amputate – sunt logice si pot fi chiar avute in vedere intr-o negociere cu FMI.

Trei conditii sunt insa pur si simplu caraghioase, putand fi prevazute doar pentru a bloca acordul sau pentru a ameti electoratul pesedist cu exigente de forma care sa sune bine la urechile acestuia.

Prima conditie reclama ca finantarea oferita ca posibilitate de contractarea imprumutului sa se indrepte exclusiv catre sectorul public si sa nu ajunga cumva la sectorul privat. Asa ar fi si normal, luand in considerare ca autoritatea statala din Romania – si nu altcineva – se imprumuta.

Din pacate, de-acum stie si Grivei ca, la nefericite presiuni externe, imprumutul este angajat pentru salvarea nu atat a statului roman, cat a afacerilor din Romania ale firmelor straine.

Oricum, imprumutul nu este luat pentru a plati datoriile statului roman (caci acestea sunt insignifiante), ci pentru a acoperi datoriile neplatite ale subsidiarelor din Romania ale unor banci sau firme nebancare straine ori pentru a compensa golul financiar lasat pe piata de eventualele plati ale acestor datorii.

Ca statul roman este obligat de situatie sau de o comanda externa sa puna contribuabilul roman sa plateasca ravagiile facute in economie de capitalul strain venit chipurile sa contribuie la dezvoltarea Romaniei, asta este o alta problema!

Este tragedia in sine la care a ajuns Romania ca tara. Dar, din punctul de vedere al unui imprumut la FMI, problema este: ori acest imprumut este luat si atunci se ajuta direct si indirect capitalul strain sa-si continue afacerile si sa realizeze profituri in Romania cu plata de catre contribuabilul roman, ori acest imprumut nu este luat si atunci statul roman trebuie sa-si asume noianul de pedepse externe din partea capitalului privat strain si a guvernelor straine care au decis schema.

Si, in orice caz, celelalte doua conditii sunt atat de absurde, incat, daca nu sunt puse pentru a bloca un acord cu FMI, atunci inseamna ca in PSD nu se cunosc lucruri elementare despre economie, pe de o parte, si despre imprumuturile de la FMI, pe de alta parte.

Cum ar putea un imprumut de la FMI sa nu duca la disponibilizari, ci la crearea a peste un milion de locuri de munca in cinci ani? Cand se stie ca FMI acorda imprumuturi doar cu conditia sa te restrangi, si nu sa te extinzi, si cand, potrivit statutului insusi al organizatiei, banii de la FMI nu sunt indreptati decat spre a rezolva probleme in balanta platilor externe si oricum n-au voie sa intre in economie spre a fi folositi pentru consum sau pentru investitii. Cum sa creeze banii de la FMI locuri de munca?!

Si-apoi, cum  ar putea imprumutul de la FMI – asa cum glasuieste cea de-a treia conditie pusa de PSD – sa asigure conservarea puterii de cumparare a populatiei?! Pai din ce ar urma sa fie rambursat un imprumut care echivaleaza cu 40% dintr-un buget anual al Romaniei? Din  ce altceva decat din  reducerea nivelului de trai al populatiei prin blocari (daca nu chiar diminuari) de salarii si pensii si prin majorari de impozite?!

Poate, insa, ceea ce nu stim noi, dar stiu liderii PSD, o fi devenit FMI vreun filantrop! Care confunda termenii ajustare cu ajutorare! Atata doar ca in jargonul FMI, noi stim ca ajustare nu inseamna altceva decat gatuirea nivelului de trai!

Inca si mai tare apare faptul ca ministrul pesedist pentru probleme europene a tinut sa ne asigure ca, in relatia cu FMI, nu mai este situatia de pe vremuri, acum Romania, ca membra a Uniunii Europene, fiind aparata de cea din urma. Ia uite, frate!

Dar cine daca nu Uniunea Europeana a chemat FMI sa monitorizeze Romania sub motivatia ca structurile de la Bruxelles nu detin expertiza unei asemenea monitorizari?! Si cine daca nu Uniunea Europeana a adus Romania in starea de dezarticulare economica ce o impinge acum catre FMI in urma unei strategii complet neeconomice, de expansiune fara economie reala, prin stimularea unor creditari fara noima care sa creeze artificial consum in Romania pentru produsele vestice?!

Un consum fara productie! Un consum bazat disproportionat pe import, care va fi crapat inevitabil! Si cine, daca nu Uniunea Europeana vine acum sa forteze statul roman sa se imprumute el la FMI si chiar la Comisia de la Bruxelles pentru ca, pe seama populatiei, sa fie salvate afacerile si profiturile din Romania ale firmelor straine (bancare sau nebancare) din chiar nucleul vestic al Uniunii Europene?!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#baliverne, #fmi, #psd , #Editorial