Are dolarul inlocuitor?

Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 23:10
6608 citiri
Are dolarul inlocuitor?

In plina criza economica mondiala, premierul Putin a ales tribuna Forumului Economic de la Davos din 2009 pentru a denunta, poate pentru prima data articulat si raspicat, arhitectura economica si globalizarea bazate pe privilegiile dolarului.

"Intregul sistem al cresterii globale, unde un centru regional tipareste bani necontenit si consuma avutia materiala, iar alte centre regionale manufactureaza ieftin bunuri si economisesc bani tipariti de alte guverne - a spus domnia sa - a suferit o infrangere majora."

Sa observam ca d-l Putin n-a dorit sa acorde Americii un statut mai inalt decat cel de putere regionala - ceea ce dintr-o data delegitimeaza privilegiile fata de celelalte centre regionale - si ca a avut grija de a pune criza insasi pe seama respectivelor privilegii, care au suferit, prin aceasta criza, un esec major.

Nici premierul chinez Wen Jiabao - la randul sau vedeta a aceluiasi Forum Economic Mondial de la Davos din 2009 - nu s-a lasat mai prejos cu contestarea si, desi poate mai putin analitic in descrierea sistemului, a fost inca si mai explicit.

In conceptia chineza, Statele Unite - si nu altcineva nenominalizat, indiferent de cotatia in ierarhie - sunt responsabile de "modelul de dezvoltare nesustenabil, caracterizat de economisire redusa si consum amplificat", ale carui consecinte sunt impuse altora prin "politici macroeconomice inadecvate", dar si prin "cautarea oarba a profitului" de catre institutiile financiare si abandonarea "supravegherii financiare".

In ambele contestari se vizeaza acelasi lucru. Nu poate dura la nesfarsit un asemenea sistem! Dureaza deja de peste 60 de ani si nou venitii la masa puterii mondiale considera ca a sosit timpul ca lucrurile sa se schimbe.

Nu se poate ca mereu si mereu unii sa fie cu munca si resursele, iar altii - de altfel minoritari - cu taiatul de cupoane! Unii cu productia si altii doar cu consumul!

Consum de fapt platit de altii, prin privilegiile dolarului (intr-un sistem schematic dar destul de cuprinzator prezentat saptamana trecuta pe acest site in prima parte a materialului "Dolarul contestat").

Se pare insa ca Rusia si China nu se mai multumesc doar cu contestari pe la diferite reuniuni internationale mai mult sau mai putin prestigioase.

Tot mai des in ultimul timp au aparut stiri ca Rusia si China, impreuna cu unele tari care realizeaza excedente din exporturile de petrol, poarta negocieri secrete pentru gasirea unor alternative la dolar sau macar a unor garantii internationale pentru rezervele lor in dolari.

Si, ca prim pas, pentru folosirea propriilor monede la derularea relatiilor comerciale reciproce. De ce insa negocieri secrete?

Pentru ca aceste tari nu pot lasa fara o portita relatiile lor complexe cu America. De altminteri, America a si raspuns, acuzand China ca inunda pietele mondiale cu produsele ei subfacturate si ca le mentine artificial competitivitatea prin subevaluarea yuanului.

Negocieri secrete, insa, mai ales pentru ca un inlocuitor al dolarului, daca ar exista, are nevoie de timp indelungat spre a se impune si pentru ca, in fond, contestatarii insisi nu sunt interesati intr-o prabusire a dolarului, pe care ar putea-o lesne provoca, intrucat si-ar bate joc de propria agoniseala, care s-ar devaloriza dintr-o data.

Forta dolarului este, in fond si inainte de toate, data de lipsa unui inlocuitor. Euro nu poate fi un inlocuitor, caci, din motive de prudenta de inteles, emitentii euro, intrucat nu se simt stapanii lumii in plan economic si politic, nu lasa la dispozitia nerezidentilor zonei euro atati euro incat acestia sa ajunga a mijloci grosul tranzactiilor mondiale.

Cat priveste solutia oficiala - propusa de chinezi - ca in spatele rezervelor valutare in dolari sa fie asezate niste garantii internationale de exigibilitate, dar si de stabilitate valorica - garantii oferite de pilda de FMI -, aceasta este deocamdata o poveste cu cocosul rosu.

Mai realista poate fi considerata constructia institutionala a unei monede internationale, un fel de cos in care sa-si gaseasca reprezentare nu doar valutele corifeilor actuali ai pietei mondiale, ci si monedele unora din nou venitii la masa puterii mondiale.

FMI foloseste un asemenea cos de valute principele - asa-numitele DST (drepturi speciale de tragere) deja de patru decenii si mai mult decat o functie contabila pentru tranzactiile FMI n-a dobandit!

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#dolar, #valuta, #moneda, #economie, #forumul economic de la davos , #Editorial