Agentia internationala de rating Standard & Poor's a depunctat SUA de la cota de perspectiva stabila la cota de perspectiva negativa pentru deficitul bugetar si datoria publica imense si pentru inabilitatea politica de a le combate. SUA raman cu ratingul AAA, cel mai inalt posibil, dar cu perspectiva, in functie de ceea ce se va intampla in continuare, de a pierde aceasta cota maxima.
Este pentru prima data cand Statele Unite, superputerea lumii si oricum liderul pietelor financiare, patesc asa ceva!
Gurile rele spun ca oficiali ai Administratiei au cerut in culise conducatorilor S&P sa renunte la intentia de degradare a ratingului tarii, iar acestia ar fi refuzat pentru ca datoria publica americana este atat de grava incat, daca nu o sanctioneaza in vreun fel, S&P risca sa-ti piarda orice credibilitate internationala, inclusiv nasul de a mai penaliza pe altii asa cum le-a cerut-o chiar Administratia americana in atatea randuri din interese economice si politice destul de stravezii.
Multi analisti atribuie o semnificatie mai profunda acestei depunctari. S-ar putea ca, si fara a se dori acest lucru, faptul sa marcheze, desigur alaturi de multe alte semne, inceputul coborasului american de pe tronul leadership-ului economic mondial, pana de curand de neclintit si de necontestat.
Aceasta nu inseamna desigur ca de maine sau poimaine Marea America nu va mai fi in lume Marea America sau ca dolarul atotputernic va ceda locul vreunui rival, care deocamdata nici nu se stie cine ar putea fi.
Inseamna insa ca un proces de eroziune a puterii americane se va adanci treptat si jocurile economice mondiale nu vor mai fi facute sau dirijate doar din America.
Daca stam sa analizam mai adanc situatia, America si-a pierdut preeminenta economica pe multe planuri.
SUA nu mai sunt primul exportator mondial si nu mai detin nici intaietatea de cel mai mare producator de bunuri, cedand locul Chinei dupa 150 de ani de predominanta americana.
FMI anunta recent ca, inca in curand, chiar in 2016, si nu prin 2025-2030 cum se estimase nu de mult, SUA va pierde si primul loc, si tot in favoarea Chinei, in ierarhia mondiala dupa PIB evaluat nu dupa ratele de schimb ale monedelor, ci dupa asa-numita paritate a puterilor de cumparare.
Poate inca mai important, America a devenit un fel de urias magazin de produse asiatice, cu o productie interna solida aproape exclusiv cantonata in industria militara si cu un consum supradimensionat fara acoperire, ceea ce a dus la indatorarea fabuloasa despre care multi spun ca nu poate fi gestionata.
De fapt, dincolo de forta militara care impune, America mai exista ca supraputere economica doar gratie privilegiilor dolarului.
Gratie acestor privilegii, instituite acum aproape 70 de ani, de moneda de rezerva ale dolarului, America este singura tara care isi finanteaza deficitele nu cu moneda altcuiva, ci cu moneda proprie, respectiv mai tiparind ceva dolari cand are nevoie, si astfel traieste disproportionat peste plapuma proprie.
Gratie privilegiilor dolarului, alte popoare muncesc sau isi pun la bataie resursele naturale si America poate consuma peste limita.
Ceea ce se incaseaza pe cale comerciala din America in dolari se intoarce in America pe cale financiara. Gratie privilegiilor dolarului, alte popoare finanteaza imensele deficite americane si deci cheltuielile pentru razboaiele din Irak sau Afganistan si bineinteles consumul fara acoperire al americanilor.
Strangandu-se prin acest sistem de-a lungul deceniilor mai multi dolari la dispozitia nerezidentilor decat la dispozitia americanilor, in schimbul unei indatorari pe care acestia din urma nu ar putea sa o plateasca vreodata, soarta dolarului se afla la mana rivalilor sau chiar adversarilor SUA.
Deocamdata insa acestia, in frunte cu China, Japonia, India, alte tari asiatice, Rusia si tarile exportatoare de petrol, sunt reticente, si nu numai pentru ca America este inca puterea militara si economica a lumii, dar si pentru ca o cadere a dolarului ar da cu piciorul agoniselilor lor de o viata din munca si din resurse naturale cheltuite.
Forta dolarului o constituie faptul ca deocamdata n-are inlocuitor international. Daca euro ar avea in spate nu un colos cu picioare de lut, precum Uniunea Europeana, altfel ar sta lucrurile.
Asa insa exista un blocaj in asteptarea furtunii. Un blocaj de care America profita! Ceilalti iau masuri marunte de aparare, dar care erodeaza totusi suprematia dolarului.
Zona euro foloseste euro in interiorul ei, dar si in relatiile cu alte tari care accepta. Iar China si Rusia isi promoveaza monedele nationale in desfasurarea relatiilor reciproce. Dolarul isi mentine suprematia, dar disparitia privilegiilor sale vine inevitabil.