Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Miliardarii au preluat a sasea banca din Romania si fac bani din media locala

Miliardarii au preluat a sasea banca din Romania si fac bani din media locala
Rupert Murdoch a fost cu siguranta mogulul anului in media, prin controversata si, totodata, spectaculoasa preluare a cotidianului economic The Wall Street Journal. Nascut in Melbourne, Australia, Rupert Murdoch si-a inceput cariera imediat dupa studentie, ca redactor al cotidianului britanic Daily Business. La 22 de ani, se ocupa de afacerea tatalui sau, ziarul local din orasul natal, The Adelaide News.

15 Rupert Murdoch

Acesta a fost punctul de plecare pentru imperiul media pe care avea sa-l creeze. A transformat Adelaide News intr-o publicatie suficient de profitabila incit sa-si continue achizitiile de companii media. A inceput prin a lansa primul sau ziar national, Australian, si a continuat cu achizitia unora dintre cele mai populare si citite ziare din Australia, Marea Britanie si SUA.

Cu scopul de a-si extinde participatia pe piata TV din Statele Unite, Rupert Murdoch a devenit, in 1985, cetatean american. In anii '80, News International (in prezent News Corporation), compania sa australiana de media, a continuat sa creasca, iar el a continuat sa achizitioneze actiuni la ziare, reviste, edituri, posturi tv, case de productie. Evolutia rapida a companiei si expansiunea televiziunii prin satelit i-au adus insa si datorii serioase. Murdoch a experimentat o astfel de criza la inceputul anilor '90, cand, pentru a-si putea plati o parte din imprumuturile de opt miliarde dolari, a vandut multe dintre actiunile detinute. Intr-un an a revenit pe profit.

Ascensiunea sa in ierarhia mogulilor media a cauzat adesea controverse, ca urmare a stilului de management si a dorintei lui de a reusi. Actiunile lui au generat, de-a lungul vremii, proteste numeroase, dar devotamentul sau fata de politica de reducere a costurilor si de crestere a profitului au avut castig de cauza. Cea mai recenta achizitie a sa, publisherul Dow Jones&Co, pentru care a platit peste cinci miliarde dolari, a insemnat confirmarea stilului de a face business care i-a adus notorietatea.

Compania News Corporation detine mai multe zeci de posturi TV la nivel international, printre care si operatorul prin satelit British Sky Broadcasting (BSkyB), reteaua SKY, canalele Fox News, compania de productie cinematografica 20th Century Fox, zeci de reviste si ziare, printre care The Sun, The Times si News of the World, casa de editura HarperCollins si mai multe site-uri. In Romania, Rupert Murdoch este prezent prin News Corporation in actionariatul postului de televiziune B1 TV si prin compania de publicitate stradala News Outdoor. Din pachetul de actiuni al B1 TV, Murdoch detine 12,5% prin societatea News Romania Inc, al carei actionar unic este News Corporation Ltd, companie listata la Bursa din New York.

News Outdoor Romania face parte din News Outdoor Group, detinut de compania News Corporation, a miliardarului american Rupert Murdoch. Grupul miliardarului australian a achizitionat compania din Romania in anul 2000, la trei ani de la infiintarea acesteia. Grupul News Outdoor este cel mai mare grup de publicitate outdoor din estul Europei si activeaza in peste 300 de orase din tari precum Romania, Bulgaria, Polonia si Rusia.

Locul 73 in topul Forbes
Avere estimata: Sase miliarde euro
Cifra de afaceri in Romania: 5,05 mil. euro (News Outdoor)
Angajati in Romania: 118

</p>Continuarea in <a href=http://www.standard.ro/articol_19026/miliardarii_au_preluat_a_sasea_banca_din_romania_si_fac_bani_din_media_locala.html>Standard </a>

Bloombiz.ro Newsletter </p><p>Aboneaza-te la <a target="_blank"
href="http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4">newsletter-ul
infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail,
ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata
imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.</p>Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1288 ori