Magiunul din prune Topoloveni este exportat in Orientul Mijlociu si SUA

Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 14:34
2331 citiri
Magiunul din prune Topoloveni este exportat in Orientul Mijlociu si SUA

Magiunul din prune Topoloveni, sofranul si branza greceasca vor fi promovate impreuna in Orientul Mijlociu si SUA cu ajutorul unui program european pentru promovarea produselor agricole, in valoare totala de 3,84 milioane de euro, bugetul stabilit pentru producatorul roman Sonimpex Topoloveni fiind de 544.204 euro.

Potrivit unui comunicat al Sonimpex, remis marti AGERPRES, Comisia Europeana a aprobat programul de promovare pentru produsele agricole in care a fost inclus si magiunul din prune Topoloveni, iar la sfarsitul saptamanii trecute a avut loc si licitatia pentru stabilirea organismului de implementare a acestui program.

Astfel, magiunul de prune Topoloveni va fi promovat in Orientul Mijlociu si in SUA in parteneriat cu Asociatia Krokos Kozanis (producatorii de sofran) si Kourellias (producatorii de branza traditionala greceasca).

"Suntem incantati sa parcurgem cei trei ani ai programului impreuna cu aurul condimentelor - sofranul, alaturi de care aurul alimentelor functionale - magiunul din prune, va ajunge pe pietele din Dubai si din America de Nord. In acelasi timp, alaturarea branzei traditionale grecesti reprezinta un act peste timp, deoarece, cu zeci de ani in urma, locuitorii din Topoloveni consumau magiun pe paine, peste care presarau branza rasa. Este o asociere unica intre cele trei produse, fiecare un simbol al calitatii in agricultura din tara de origine, programul european vizand produse de calitate, inregistrate si recunoscute de UE. Suntem bucurosi ca acest program debuteaza in 2014, an in care sarbatorim centenarul magiunului din prune, 100 de ani de traditie gastronomica romaneasca. Speram ca pe data de 14 a fiecarei luni din 2014 sa va surprindem placut", a declarat directorul general si unic actionar al Sonimpex Topoloveni, Bibiana Stanciulov.

Conform informatiilor transmise de CE, programele selectate vizeaza produse de calitate inregistrate si protejate ca DOP-uri (denumiri de origine protejate), IGP-uri (indicatii geografice protejate) si STG-uri (specialitati traditionale garantate), magiunul de prune Topoloveni fiind primul si singurul produs din Romania care a primit IGP.

UE finanteaza jumatate din costul programului

UE finanteaza 50% din costul programului, urmand ca 30% sa fie acoperiti de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, iar 20% de producatorul Sonimpex Topoloveni.

Potrivit Sonimpex, dupa licitatia pentru stabilirea organismului de implementare, urmeaza semnarea contractului cu APIA, care va avea loc in data de 3 februarie 2014.

"Dupa finalizarea acestor proceduri, se trece la implementarea efectiva a programului de promovare ce include participarea la targuri, degustari si prezentari ale produselor care fac parte din proiect. Dubaiul reprezinta principala zona pe care se vor concentra actiunile acestui program, dupa ce producatorii au facut o analiza si au constatat ca aceasta piata este una cu potential foarte mare in urmatorii ani, consumatorii fiind oameni cu un nivel de trai ridicat, cunoscatori si tot mai interesati de produsele alimentare sanatoase", mentioneaza Bibiana Stanciulov.

Comisia Europeana a aprobat anul trecut 22 de programe destinate promovarii produselor agricole in Uniunea Europeana si in tarile terte. Programele, care in marea lor majoritate au o durata de trei ani, sunt prevazute cu un buget total de 70 de milioane de euro, la care UE contribuie cu 35 de milioane de euro. Programele selectate vizeaza produse de calitate inregistrate si protejate ca DOP-uri (denumiri de origine protejate), IGP-uri (indicatii geografice protejate) si STG-uri (specialitati traditionale garantate), vinuri, carne produsa in cadrul sistemelor nationale de calitate, produse ecologice, lapte si produse lactate, fructe si legume proaspete, horticultura ornamentala, miere si produse apicole, carne de vita, de manzat si de porc, precum si carne de pasare de calitate.

Comisia a primit 34 de cereri de finantare si, dupa evaluarea acestora, a aprobat 22 de programe care vizeaza piata interna (15) si tarile terte (7), ca parte a celei de-a doua etape de depunere de programe din anul 2013. Doua dintre programele selectate au fost propuse de mai multe state membre. Tarile si regiunile terte vizate sunt: America de Nord, Rusia, America Latina, Norvegia, Elvetia, Orientul Mijlociu, Serbia, Muntenegru, fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Bosnia, Hertegovina si Kosovo.

Magiunul din prune Topoloveni este singurul produs din Romania detinator a trei distinctii ITQI Superior Taste Award (2010, 2011, 2013), al Indicatiei Geografice Protejate la nivelul UE, al certificatului 'Atestarea Calitatii' (CNTC), al recomandarii - 'Produs traditional recomandat de BIO ROMANIA', al atestatului de furnizor oficial al Casei Regale a Romaniei, fiind recomandat consumului incepand cu varsta de 6 luni si care poate fi inclus si in dieta diabeticilor, conform unui studiu al produsului la Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice N.C. Paulescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#magiun de prune, #prune topoloveni, #program topoloveni , #Stiri Idei afaceri