Cum se bat marile companii petroliere pentru petrolul Libiei

Marti, 23 August 2011, ora 11:40
2210 citiri
Cum se bat marile companii petroliere pentru petrolul Libiei

Lupta inca nu s-a terminat la Tripoli, dar lupta pentru a asigura accesul la bogatia de petrol din Libia tocmai a inceput.

Inainte de a izbucni revolta din luna februarie, Libia exporta 1,3 milioane de barili de petrol pe zi. Desi aceasta cantitate reprezinta doar 2%  din livrarile mondiale, putine alte tari pot furniza cantitati echivalente de petrol sweet crude, de care depind cele mai multe rafinarii din lume.

Reluarea productiei libiene ar contribui la unitatea de stabilire a preturilor la petrol in Europa si, indirect, la stabilirea preturilor la benzina, de pe Coasta de Est a Statelor Unite.

Natiunile occidentale, in special tarile NATO, care au oferit sprijin aerian crucial pentru rebeli, au vrut sa se asigure ca firmele lor sunt in postura de a pompa petrol libian.

Ministrul de externe italian, Franco Frattini, a declarat, ieri, companiei petroliere Eni ca „va avea un rol important” in Libia. El a mai raportat ca tehnicienii Eni sunt gata sa inceapa lucrul.

Pe de alta parte, compania a negat ca ar fi trimis personal in regiune, una dintre cele mai mari surse de petrol din Italia, conform Boston.com.

Productia libiana a fost grav afectata, in timpul conflictului dintre fortele rebele si trupele loiale liderului libian Moammar Gaddafi.

Eni, BP din Marea Britanie, Total din Franta, Repsol YPF din Spania si compania austria OMV  au fost, toate, producatori mari in Libia, inainte ca razboiul sa izbucneasca si, conform aparentelor, vor ramane aici pana cand conflictul se va termina, ca sa poata obtine profit.

Companiile americane, precum Hess, ConcoPhillips si Marathon au facut, de asemenea, intelegeri cu regimul lui Gaddafi, desi Statele Unite se bazeaza pe Libia pentru mai putin de 1% din importurile sale.

Inca este neclar cum un guvern rebel va onora contractele afectate de regimul Gaddafi sau prin ce abordare ar putea obtine succes in cadrul negocierilor.

Chiar inainte de preluarea puterii, rebelii au lasat sa se inteleaga ca „isi vor aminti de prietenii si de dusmanii lor si ca vor negocia in consecinta.”

„Noi nu avem o problema cu tarile occidentale, cum ar fi Italia, Franta sau companiile din Marea Britanie”, spune Abdeljalil Mayouf, un purtator de cuvant al rebelilor Agoco, citat de Reuters.

„Dar avem cateva probleme politice cu Rusia, China si Brazilia”, a mai spus acesta.

Rusia, China si Brazilia nu au dat inapoi, cand s-a pus problema unor sanctiuni puternice, impotriva regimului Gaddafi, si au sustinut, in general, un final pentru revolta.

Toate cele trei state au mari companii petroliere, care sunt in cautarea unor oferte in Africa.

Pretul petrolului a scazut luni, pe fondul speculatiilor ca intrarea rebelilor in Tripoli ar putea duce la incetarea conflictului din Libia, iar aceasta tara ar putea relua exporturile de petrol, ceea ce ar duce la cresterea livrarilor la nivel mondial, potrivit BBC News.

Astfel, pretul petrolului Brent a scazut cu 2,9%, la 105,5 dolari pe baril, in timp ce barilul de petrol "light sweet crude" a ajuns la 81,3 dolari, in scadere cu 1,3%.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#libia, #petrol, #productie petrol libia , #Stiri Idei afaceri