Creditez, deci exist!

Luni, 23 Noiembrie 2009, ora 14:41
3563 citiri
Creditez, deci exist!

" - Nu e corect, nu suntem egali in forte" izbucni, cu naduf, un prichindel mai rasarit dintr-un grup de copii, adunati in jurul unei mingi in singurul loc mai spatios dintre parcare si intrarea in bloc. Preopinentul, un pusti inaltut care, ca si cel care isi exprimase nemultumirea, se straduia sa alcatuiasca echipe de joc, privi roata peste capetele copiilor si, intr-o clipita, transa, asemeni unui taietor de nod gordian modern, situatia: "-Ba e corect. Si tu ai unul prost, si eu am unul," indica el vag in directia copiilor.

Justa masura, echilibrul de forte necesar continuarii jocului sunt ceea ce endemic lipseste la nivelul societatii romanesti, iar mediul de afaceri nu face, din pacate, exceptie de la aceasta simptomatologie.

Dura in inocenta ei, lumea copiilor nu reuseste sa prefateze, intr-un grad confortabil, ambientul profund competitional, cu accente de razboi de guerilla, pe care il comporta, in fiecare zi, lumea afacerilor. Si nu doar pe la noi.

Sistemul financiar - bancar reprezinta, dincolo de orice cliseu gazetaresc cu trimiteri anatomice, partea esentiala a angrenajului macroeconomic.

In vremurile generic considerate bune - crestere economica cu doua cifre, deficit bugetar scazut si controlat, balantele de plati si comerciale inclinate chivernisit catre "cosul" statului, spunea excentricul domn Twain, bancile ofera umbrela oamenilor de afaceri care, sub soarele prosperitatii, predictibilitatii si bonitatii, solicita bani.

Bani pe care acesti jucatori in economie ii vor folosi pentru a redesena cu tuse mai ample, prosperitatea, predicitibilitea succesului si bonitatea afacerilor pe care le conduc. Dar atunci cand ploua si vremurile se innegresc de la o zi la alta?

Formula creatorului lui Tom Sawyer spune ca, atunci, banca iti ia umbrela. Si atunci, conducator de firma fiind, in nevoie si nemaiputand juca la nivelul la care ai facut-o pina atunci, desi ai potentialul sa o faci, cauti ajutorul ghiseului bancar pentru care mai deunazi erai sanatos financiar.

E momentul in care te confrunti cu realitatea dura, deloc filosofica si extrem de concreta (in care nu esti singur, dar cat de mult te poate "racori" asta?!) ca, de vei fi creditat, vei exista! De nu vei fi, termeni noi din glosarul dreptului societar, iti vor deveni dureros de familiari: insolventa, reorganizare judiciara.....

In contemporaneitate totul pare sa se supuna regulilor lui "parca mai ieri trasesem pe hartie proiectul de afaceri si nu stiu cum au trecut lunile - anii de efemere izbanzi sau pierderi".

Si totusi, pentru ochiul atent, care nu se lasa pacalit de prea-repedele inainte al cotidianului exista cateva repere de stabilitate, chiar si la nivelul mult incercatei noastre economii nationale si al actorilor ei, mai vechi si mai noi. TOGETHER FOR YOUR BUSINESS aduce, cu constanta, mediului de afaceri unghiuri si perspective complementare.

Poate cea mai importanta alaturare in ceea ce priveste dezideratul de stabilitate, de premise ferme de revenire economica si chiar de progres durabil il oferim in prezentul numar, conjugand sistemul bancar alaturi de sistemul camerelor de comert si industrie.

Acestea reprezinta cu certitudine binomul de forta, economic si comercial al tarii noastre, unic din perspectiva traditiei istorice si, nu mai putin, a provocarilor de dezvoltare pe care le aduce viitorul Romaniei.

Cuget, deci exist! Sintagma celebrului filozof francez Rene Descartes conduce catre a admite existenta unui adevar numai atunci cand examenul ratiunii il recunoaste ca evident.

Descartes aseza ratiunea la temelia intregii conduite umane, punte catre spiritualitate: Sum ergo Deus est - Exist, deci exista Dumnezeu (reusind chiar sa fie o exceptie de la tipul de iluminism pragmatic specific gandirii politice franceze).

Probabil ca e mai putin stiut faptul ca zicerea lui Descartes, in formula completa, e precedata de Dubito ergo cogito - Ma indoiesc, deci cuget.

Daca e de domeniul adevarului unanim cunoscut faptul ca bancile reprezinta expresia pragmatica, in cel mai inalt grad, pe alocuri privita drept cinica, a unuia din cele mai pragmatice si rationale intreprinderi omenesti - mediul de afaceri, atunci tot din sfera rationalului, a calculului rece, post dubitativ, dar mai ales a imperativului de diferentiere pe o piata cu concurenta acerba trebuie sa vina si actiunea bancilor catre mediul de afaceri. 

ENDitorial de Daniel Pavel, Director Adjunct Directia Relatii Publice, Camera de Comert si Industrie a Romaniei

"Together for your business" este o sectiune sustinuta editorial de Camera de Comert si Industrie a Romaniei

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#ccir, #credite, #daniel, #enditorial, #pavel , #Stiri Idei afaceri