Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cosmeticieni din Italia, Spania, Israel Si Turcia intentioneaza sa intre pe piata romaneasca

Cosmeticieni din Italia, Spania, Israel Si Turcia intentioneaza sa intre pe piata romaneasca

Investitori din Italia, Spania, Israel si Turcia si-au anuntat intentia de a intra pe piata romaneasca a serviciilor de cosmetica, potrivit declaratiilor acordate ROMPRES de catre presedintele Uniunii Nationale a Esteticienilor din Profesionisti (UNEP), Carmen Okabe.

'Printre acestia se numara firma Kenwell din Spania. Cei mai multi investitori interesati sa vina in Romania provin din Italia. Acestora li se alatura reprezentantii unor companii din Israel si Turcia', potrivit declaratiilor presedintelui UNEP.

Francezii, care au traditie in domeniul esteticii, nu sunt atrasi de piata romaneasca. 'Ei nu sunt gata sa investeasca in aceasta zona, sunt refractari. Nu risca, ci prefera sa ofere produse prin distribuitori locali', a adaugat reprezentantul UNEP.
Totodata, piata cosmeticii este curtata de multi investitorii romani, care nu sunt insa specializati si trebuie instruiti, a precizat Carmen Okabe.

'Este greu de estimat numarul operatorilor din acest domeniu, pentru ca nu toti sunt inscrisi in UNEP. In prezent, in Romania sunt cateva mii de cosmeticieni. In aceste conditii, ne este dificil sa facem estimari referitoare la numarul operatorilor sau la evolutia pietei. Este un domeniu in care momentan nici veniturile nu se declara in totalitate', a explicat Carmen Okabe.

UNEP face un apel atat catre societatile comerciale si catre persoanele fizice acreditate sa se inscrie in cadrul UNEP. 'Totodata, sunt vizati cosmeticienii care lucreaza la negru si care trebuie sa intre in legalitate. Astfel, ei pot beneficia de informatii de interes din domeniu, de programe de instruire profesionala, precum si de sprijin in conditii conflictuale. Nici un operator nu este obligat, prin lege, sa faca parte din uniune, dar, pentru a tine pasul cu piata aflata intr-o continua dezvoltare, are nevoie de UNEP. In fiecare tara din UE, exista astfel de asociatii, care reprezinta interesele breslei, atat de formare, dezvoltare, cat si in fata autoritatilor la nivel national si european', a declarat Carmen Okabe.

In prezent, in Romania functioneaza Uniunea Nationala a Esteticienilor Profesionisti si Asociatia Nationala a Coaforilor din Romania.
'Din ce in ce mai multe saloane de infrumusetare se infiinteaza in Romania, de la an la an, dar, in acelasi timp, un numar considerabil se desfiinteaza. Preturile serviciilor au crescut cu 15 la suta pe an, dar clientii trebuie sa inteleaga ca aceste cresteri sunt cauzate si de costurile ridicate de sustinere a afacerii, in conditiile respectarii noilor reglementari din domeniu', a apreciat presedintele UNEP.

In prezent, acest segment al pietei romanesti se confrunta cu o criza de personal instruit. 'UNEP doreste sa sprijine breasla esteticienilor prin module cumulative de instruire, prin intermediul carora studiile personalului sa fie recunoscute la nivel national si international, pentru asigurarea unui personal de inalta calificare, precum si a sigurantei serviciilor. Este vorba despre programe identice cu cele oferite in UE', a precizat presedintele uniunii.

In prezent, pe masa de lucru a Ministerului Sanatatii se afla un ordin care completeaza Legea 95/2006 ce reglementeaza serviciile de piercing si tatuaj si completeaza prevederile referitoare la activitatea centrelor de infrumusetare.

Potrivit actului normativ, este interzisa realizarea unui piercing la minori cu varste sub 16 ani, iar tatuajul le este interzis minorilor cu varste pana la 18 ani. Se pot executa tatuaje in cazul minorilor de peste 16 ani, doar in cazul in care acestia prezinta acordul in scris al parintilor si daca unul dintre parinti este de fata. In cazul in care nu vor fi respectate prevederile, operatorului ii vor aplicate sanctiuni penale sau civile, in functie de gravitatea situatiei.

De asemenea, ordinul prezinta reglementari privind folosirea anestezicelor, deseurilor infectioase rezultate din urma activitatilor prestate in saloanele de infrumusetare.
'In noul regulament, cuvantul de ordine este unica folosinta', a declarat Carmen Okabe.
Atat in cazul piercing-urilor, tatuajelor, cat al coafurii si al cosmeticii, toate ustensilele trebuie fie sa fie de unica folosinta, sterilizate sau dezinfectate inainte de folosire.

Potrivit noilor reglementari, operatorul trebuie sa asigure instruirea personalului angajat, prin asigurarea de cursuri periodice, certificate si recunoscute.
Saloanele de infrumusetare trebuie sa fie prevazute cu incinte separate pentru fiecare activitate in parte.

Totodata, in serviciile de cosmetica sau manichiura prestate, trebuie folosite manusi chirurgicale, iar dezinfectarea trebuie realizata inainte si dupa efectuarea serviciului.
Ustensilele care nu sunt de unica folosinta trebuie dezinfectate, inainte si dupa folosire.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1702 ori