Ciocolata " indulceste" criza financiara mondiala

Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 08:13
2300 citiri
Ciocolata " indulceste" criza financiara mondiala

Ciocolata, afectata mai mult de scaderea productiei de cacao decat de vanzari, care au inregistrat cresteri semnificative in pofida crizei economice mondiale, atat datorita Asiei cat si Americii Latine .

Reducerea recoltelor de cacao in Africa de Vest, cea mai mare regiune producatoare, afecteaza piata de profil chiar in anul in care vanzarile de dulciuri din ciocolata au depasit pentru prima data 100 miliarde de dolari, scrie Bloomberg.

Aprovizionare cu materie prima la nivel mondial va scadea cu 7,7% pana in septembrie 2012, ajungand la 32.000 de tone metrice, de la 434.000 de tone cu un an mai devreme. Preturile vor creste cu 12% , ajungand la 2.700 dolari o tona in urmatoarele trei luni, potrivit estimarilor specialistilor.

De cealalta parte, productia de cacao a scazut cu 36% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Scaderea este pusa pe seama razboaielor civile din Coasta de Fildes, cel mai mare producator mondial de cacao.

Vanzarile de produse ce contin cacao au crescut cu 34% la 102 miliarde de dolari in ultimii 5 ani. Vanzari marie au fost inregistrate in statele dezvoltate in pofida unei pronuntate scaderi a economiei mondiale.

"Nivelul vanzarilor va continua sa cresca si in acest an, in ciuda problemelor economice cu care se confrunta zona euro. Asiaticii si locuitorii statelor Americii Latine abia au descoperit gustul ciocolatei", a spus Kona Haque, analist Macquarie.

Pretul pentru cacao a scazut la 21% in acest an la 2.404 dolari pe ICE Futures din SUA in New York, inregistrand cea mai mare scadere anuala din 2003.

"Daca situatia economica din Europa va afecta in mod drastic si alte economii mondiale, ne asteptam la o valoare mult mai scazuta pentru ciocolata. Nu exclud posibilitatea ca si cacaoa sa scada in urmatorul an", a spus Jonathan Parkman, directorul Marex din Londra.

Economistii de la Fondul Monetar International nu anticipeaza o noua recesiune mondiala. Economia globala ar putea creste cu 4 % in 2012, iar pietele mai dezvoltate, cum sunt cele din Asia, ar putea creste chiar cu 8%, iar America Latina cu 4%.

Vanzarile pentru produsele ce contin ciocolata au ajuns in America Latina la 10,35 miliarde de dolari, o valoare dubla fata de 2006. In Asia Pacific vanzarile vor ajunge la 11,6 miliarde de dolari, crestere de 53% in urmatorii 5 ani.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#ciocolata pret, #productie ciocolata, #cerere ciocolata , #Stiri Idei afaceri