Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cind francizorii au probleme...

Cind francizorii au probleme...
Francizele reprezinta unul din cele mai de succes si eficiente afaceri din lumea moderna. Francizorii beneficiaza de expansiune rapida si de colaborarea cu oameni cu adevarat motivati. Francizatii beneficiaza de training, de un sistem de afaceri verificat si de o marca valoroasa.Dar daca se intampla ceva cu francizorul ?
In mod traditional, francizarea este cea mai putin riscanta modalitate de a intra in afaceri. Ce s-ar intampla cu sistemul dumneavoastra daca, brusc, francizorul - sau un membru cheie al personalului - nu ar mai fi capabil sa ia decizii ?

Multe francize sunt dependente de abilitatile unui numar restrans de oameni de a le mentine in siguranta si in permanenta dezvoltare. Pentru viitorul imediat, ele se bazeaza pe cunostintele, experienta si viziunea fondatorului original sau a presedintelui executiv. Dar accidentele si bolile pot lovi oricand - si efectele lor pot fi devastatoare.

Daca abilitatile unei persoane cheie sunt pierdute, toata lumea are de suferit. Mai mult ca sigur, franciza se indeparteaza de la directia cea buna. Decizii importante nu sunt luate, furnizorii isi pierd increderea, francizatii sunt nelinistiti, iar partenerii sau executorii persoanei cheie au grija suplimentara de a conduce franciza, lucru pentru care nu au fost antrenati.

Investitia francizorului

Daca aceasta stare de lucruri nu se schimba, efectele se pot inmulti. Fara cineva la carma, impulsul francizei scade. Sustinerea acesteia se diminueaza si francizatii sunt lasati sa umple golurile cum pot. Apar fisuri in sistem. Marketingul nu mai e la fel de puternic si marca incepe sa isi piarda din identitate si valoare.

Sistemul nu este singurul afectat astfel, ci si proprietatea francizorului, sustinatorii financiari si chiar increderea familiei. Cei aflati in pozitia de a conduce franciza - poate executorii francizorului A- se vad nevoiti, chiar fortati, in mod constant, sa obtina rezultate dintr-o sursa cu o valoare din ce in ce mai redusa. Cel mai probabil vor alege sa o vanda celui care ofera cel mai mult. Ceea ce nu e, neaparat, in interesul francizatilor. Pe de alta parte, lipsa fondurilor poate sa impiedice bunul mers al francizei - din nou, cu efecte negative asupra francizatilor.

Investitia francizatului

Chiar si francizatii cei mai buni si care obtin profituri foarte mari pot suferi intr-o situatie de acest fel. In cel mai bun caz, va exista o perioada de necoordonare si confuzie pana cand franciza este reorganizata. In astfel de vremuri, creste pericolul izbucnirii de dispute si apare amenintatea majora constand in venirea unui francizor nesatisfacator, care nu se bucura de aceeasi relatie cu francizatii si de aceeasi incredere mutuala.

Exista firme de asigurari care s-au specializat in rezolvarea acestui tip de problema, creind pachete de servicii specifice.


In cazul in care francizorul este, dintr-odata, incapabil de a mai conduce franciza, firma asiguratoare furnizeaza fonduri si sprijin pentru a gasi, desemna si plati o persoana potrivita pentru a avea grija de sistemul de afaceri al francizei. Activitatile vor fi dirijate de asigurator, acesta consultandu-se cu partile interesate relevante. Asiguratorul devine astfel consultantul major al afacerii.


Eugen Driga, senior consultant, IMO Franchising Group
email: imooffice@gmail.com

Pentru mai multe informatii despre acest subiect, vizitati www.fbb.ro
Vreti sa primiti ultimele noutati despre francize? Abonati-va la Newsletter - FBB.ro


BLOOMBIZ - PORTALUL TAU DE AFACERI!


Abonati-va la newsletter!


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1065 ori