Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cele mai des intilnite greseli la cumpararea unei francize (I)

Cele mai des intilnite greseli la cumpararea unei francize (I)
Daca se poate da un sfat universal valabil celor care intentioneaza sa cumpere o franciza, acesta este A"Informati-va, informati-va, informati-va!A".Inainte de orice adunati informatii despre tot ce inseamna franciza vizata de dvs, incepind de la preturi si taxe pina la care va fi rolul dvs in cadrul operatiunilor afacerii, de la piata si tendintele acesteia pina la ce cuprinde in totalitate si ce implicatii va avea asupra dvs contractul de franciza pe care urmeaza sa il semnati.
Tipul francizei

Care va fi activitatea dvs. in cadrul noii afaceri? Ce veti face, veti conduce o echipa, veti avea contact permanent cu publicul, veti calatori sau va veti petrece ziua de lucru la birou? Si, mai important, se va potrivi aceasta activitate cu tipul de persoana care sunteti? Este foarte important, pentru ca mai tirziu va fi mai greu sa dati inapoi, dupa ce ati investit mii de euro, timp si efort, daca veti descoperi ca, de fapt, nu va face nici o placere sa fiti intr-o interactiune permanenta cu publicul si nici nu aveti prea mare randament.

Piata

Aici sunt doua aspecte. In primul rind, care sunt tendintele pietei in care va veti desfasura activitatea? Vreti sa cumparati o Agentie Imobiliara, dar cum este piata imobiliarelor in general? Este in plina dezvoltare sau este supra-saturata deja? Cum va merge afacerea in zona unde intentionati sa deschideti unitatea? Poate ca franciza este excelenta, dar in regiunea dvs. nu va functiona. Intr-o vreme, anunturile de vinzari-cumparari imobiliare din ziarele din Iasi aveau o cu totul alta structura decit cele din Bucuresti si din restul oraselor din Romania, in timp ce franciza respectiva fusese creata pentru tipurile de anunturi din Capitala.

In al doilea rind, sunteti sigur ca franciza pe care vreti sa o cumparati are intr-adevar o piata stabila si nu raspunde doar unui capriciu de moment? Daca franciza are ca obiect de activitate realizarea unor produse care sunt la moda vara aceasta, ce veti face la anul, cind in vara urmatoare va exista o alta moda? Poate ca anul acesta se poarta palariile de dama, dar franciza nu va trebui sa se rezume doar la producerea sau comercializarea de palarii. Ce veti face anul viitor, cind poate femeile si fetele vor purta tinute mai A"sportA" si, deci, nu vor mai cumpara palarii?

Costurile

Multi din cei care vor sa cumpere o franciza fac selectia doar pe baza nivelului taxei de intrare in sistem. Ignorarea existentei altor costuri este o greseala foarte des intilnita. Nu cred ca ati vrea ca, dupa ce ati semnat contractul si ati platit taxa de intrare, sa constatati ca de fapt nu aveti bani sa deschideti prima unitate. Sau poate aveti bani, dar aflati de nivelul redeventei lunare pe care va trebui sa o platiti francizorului si poate nu va convine suma. Sau poate aflati abia dupa ce ati demarat afacerea ca, de fapt, trebuie sa platiti si o taxa pentru publicitate. De aceea, inainte de a semna orice contract, stabiliti la modul cel mai concret nivelele tuturor taxelor si ale redeventelor pe care urmeaza sa le platiti. Mai mult, asigurati-va ca le stiti care sunt si ca nu mai exista vreo alta taxa de platit in afara de acestea.

Sumei initiale care urmeaza a fi investita i se adauga o multitudine de alte costuri. Asigurati-va ca stiti care sunt, care este nivelul acestora si, mai ales, ca aveti banii necesari sau ca aveti acces la acesti bani. Cei mai multi francizori, mai ales cei din Statele Unite, cer potentialului francizat sa faca dovada ca detine macar cea mai mare parte din sumele necesare achizitionarii si lansarii noii francize si ca nu se va imprumuta de la banci sau alte institutii similare pentru a plati taxele de achizitionare a francizei si, eventual, de a cumpara prima transa de marfa a fi comercializata in noua unitate.

O alta sugestie este cea de a ii intreba si pe ceilalti francizati despre nivelul taxelor si al redeventelor platite francizorului. Verificati daca sumele comunicate de francizor sunt exact cele pe care le platesc francizatii sai si asigurati-va ca nu vor exista A"surprizeA" privind nivelul acestora, dupa ce ati semnat contractul. Daca puteti negocia, negociati, dar asigurati-va ca atunci cind semnati contractul au fost nivelul tuturor sumelor care urmeaza a fi platite a fost stabilit la modul cel mai ferm. Nu va rezumati la cifre sau procente orientative.
Corina Driga, franchise consultant, IMO Franchising Group
email: imooffice@gmail.com

Pentru mai multe informatii despre acest subiect, vizitati www.fbb.ro
Vreti sa primiti ultimele noutati despre francize? Abonati-va la Newsletter - FBB.ro

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1208 ori