Cand moda imbratiseaza tehnologia: Sacoul cu aroma de cafea sau jacheta indestructibila

Joi, 30 Octombrie 2014, ora 16:52
2750 citiri
Cand moda imbratiseaza tehnologia: Sacoul cu aroma de cafea sau jacheta indestructibila
Foto: www.businessweek.com

Pentru multi dintre barbatii din ziua de astazi, purtatul unui sacou lejer este o imagine desprinsa din fimele de epoca. Eticheta impune insa adoptarea unei tinute mai formale in anumite ocazii, moment in care recuzita vestimentara se cere imbunatatita. O noua afacere se intrevede insa in industria modei dupa ce o firma din Boston a combinat tehnologia moderna cu stilul clasic al modei masculine.

Ministry of Supply a scos la iveala Blazerul Aviator la un pret de 278 de dolari in incercarea de a adauga ceva nou produselor din industria confectiilor si a modei. Pentru inceput, se merita mentionat faptul ca materialul din care este realizat sacoul este cu totul si cu totul diferit de ceea ce exista pe piata. Materialul din poliester contine si un adaos de boabe de cafea, acestea avand rolul de absorbi mirosurile neplacute pe care o haina le poate degaja, se arata intr-un articol al revistei Businessweek.

Cafea reciclata in haine

Ministry of Supply a incercat prima date efectele cafelei cu rol antiperspirant intr-o linie de sosete. Bineintetes, cafeaua a fost supusa unor procedee farmaceutice inainte de a fi amestecata in stofa din care sunt realizate hainele. Acest lucru presupune in primul rand spalarea boabelor in Hidroxid de sodiu pentru a indeparta uleiul vegetal si mirosul de cafea din boabe. Firma din Boston foloseste numai cafea reciclata stransa de la anumite magazine de cafea din Taiwan, loc unde sunt si croite hainelele impregnate cu cafea.

"Magazinele acestea au o multime de vase in care aduna boabele de cafea care se varsa in momentul descarcarii sau care nu sunt conforme cu standardele de calitate pentru cafea macinata", explica Gihan Amarasiriwardena, cofondator al Ministry of Supply si director executiv al firmei. Creatorii sacoului antitranspiratie au folosit o harta in infrarosu a corpului uman pentru a stabili care sunt cele mai fierbinti zone, adaugand in croiala hainei gauri de ventilatie in dreptul acestora. In cazul in care sacoul are nevoie de o spalare, masina de spalat de acasa se dovedeste eficienta, boabele de cafea pastrandu-si efectul si dupa ce trec prin cuva ei.

Pentru persoane active

Constienti de diferentele stilurilor de viata ale generatiei actuale si ale celor care s-au perindat pana acum, designerii de la Ministry of Supply au realizat un sacou care poate satisface pretentiile unui playboy, cat si pe cele ale unui sportiv de performanta.

Blazerul Aviator poate fi purtat la o petrecere la fel de bine cum poate intra in garderoba unui ciclist pasionat sau a unui functionar intepenit in spatele unui birou. Cu ajutorul unei tehnici 3D, designerii au stabilit care sunt punctele de uzura frecvente ale unei haine, intarind zonele de la umeri si din dreptul coatelor cu patru straturi suplimentare de material.

"Fiecare material are o zona in care se toceste. Noi nu am facut decat sa adaptam materialul creat de noi la eforturile resimtite prin intermediul pielii umane pentru a preveni distrugerea rapida a hainei". Cat este de folositor blazerul? Daca iei in calcul ca materialul din care este fabricat este impermeabil si anti-vant, poti spune ca ai gasit haina universala.

Estetica tehnicului

Cei trei absolventi ai MIT care au initiat Ministry of Supply au pornit afacerea cautand un mod de a aplica tehnologia costumelor spatiale ale NASA de uniformizare a temperaturii ininterior intr-o serie de articole vestimentare dedicate sportivilor.

Fiecare si-a folosit pregatirea tehnica pentru a imbunatatii calitatile unor materiale din care sunt realizate hainele din ziua de astazi. Pentru sacoul Aviator, au fost nevoiti sa apeleze la un designer specializat, in persoana lui Jarlath Mellet, desi haina nu are prea multe elemente comune cu croiala clasica a acestui element vestimentar. "Este o estetica a tehnicului", au precizat fondatorii firmei. Telul lor este insa mult mai ambitios. "Incercam sa cream a doua piele umana ca invelis protector. Pentru acest lucru nu trebuie decat sa intelegem cum functioneaza corpul nostru", mai spune Amarasiriwardena.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#haina inovatoare, #sacou rezistent, #tehnologie industria confectiilor , #Stiri Idei afaceri