Ambitii extraterestre: Luxemburgul vrea sa lovitura cu mineritul spatial

Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 16:07
3738 citiri
Ambitii extraterestre: Luxemburgul vrea sa lovitura cu mineritul spatial
Foto: Wikimedia

Oficialii luxemburghezi au facut cunoscut planul lor de a initia un program de minerit spatial. Intentia guvernului din micul ducat european este de a vana asteroizii care trec prin apropierea Terrei pentru rezerva lor de minerale.

Pentru aceasta, luxemburghezii l-au atras de partea lor si pe fostul sef al Agentiei Spatiale Europene, Jean Jaques Dordain. Autoritatile din Luxemburg au anuntat ca vor sustine financiar proiectele de cercetare si dezvoltare menite a le transforma visul in realitate, anunta BBC.

Pe urmele lui Jules Verne

Dordain a sustinut o conferinta de presa miercuri, 3 februarie, in noua sa calitate de consultant stiintific al guvernului din Luxemburg.

Fostul sef al Agentiei Spatiale Europene a explicat ca proiectul acesta nu mai pare o simpla fictiune desprinsa din cartile lui Jules Verne.

Dordain i-a sfatuit pe antreprenorii europeni sa se orienteze cat mai rapid catre acest tip de minerit spatial, amintind ca startup-urile americane au lansat deja cateva propuneri in acest sens.

"Lucrurile incep sa se miste rapid in Statele Unite si era si cazul sa avem o initiativa europeana in acest sens. Sunt bucuros ca aceasta vine din Luxemburg.

Nu avem nicio scuza daca ii lasam pe investitorii europeni sa se indrepte spre California", a comentat noul sef al minerilor spatiali din Luxemburg.

O noua cursa spatiala

Doua companii americane au initiat deja planuri in acest sector, Deep Space Industries si Planetary Resources beneficiind de anul trecut si de o legislatie favorabila emisa de guvernul american care a dorit sa cimenteze dreptul companiilor din Statele Unite de a exploata asteroizii.

Cele doua firme sunt in perioada de recrutare a specialistilor care sa duca la capat planul lor de exploatare a resurselor minerale din spatiul cosmic.

Mai multi comentatori si-au manifestat ingrijorarea ca noile legi federale privind exploatarea resurselor din spatiul cosmic ar putea fi in contradictie cu prevederile Tratatului ONU pentru Spatiul Extraterestru incheiat in 1967.

In schimb, ministrul Economiei din Luxemburg, Stephen Schneider, nu manifesta nicio ingrijorare in acest sens.

"Aceste legi din tratatul ONU impiedica insusirea de catre un stat a spatiului cosmic si a corpurilor ceresti, dar nu exclud insusirea materialelor gasite acolo.

In mare, situatia este aceeasi cu a pescadoarelor aflate in ape internationale. Un pescar poate pastra pestele prins, dar nu va putea revendica drepturi de proprietate asupra oceanului", a explicat Schneider.

In ciuda dimensiunii minuscule a ducatului, Luxemburgul adaposteste doua dintrecele mai mari companii de telecomunicatii prin satelit din lume: SES si Intelsat.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#resurse minerale, #minerit spatial, #explorare spatiu cosmic, #plan afaceri minerit Luxemburg , #Planuri afaceri